Рада доброчесності просить Порошенка не призначати Верховний Суд

Вівторок, 3 жовтня 2017, 10:15

Громадська рада доброчесності закликає президента Петра Порошенка не затверджувати 111 кандидатів у члени нового Верховного Суду України.

Про це йдеться у зверненні, опублікованому на сайті ГРД.

"Закликаємо президента як гаранта Конституції не призначати рекомендованих кандидатів, поки у судовому порядку не буде прийнято рішення щодо порушень, які мали місце під час конкурсу, і допоки ВККС та ВРП не оприлюднять мотивованих рішень з поясненням справжніх причин відхилення висновків та інформації Громадської ради доброчесності", - заявляє рада.

Вона нагадала, що вважає 25 зі 111 кандидатів, яких Вища рада правосуддя внесла на підпис президентові для призначення суддями Верховного Суду, невідповідними критеріям доброчесності та професійної етики.

"Громадська рада доброчесності навела у своїх висновках переконливі факти недоброчесної поведінки кандидатів…, однак Вища рада правосуддя проігнорувала факти, викладені у висновках ГРД, без будь-яких пояснень", - йдеться у зверненні.

ГРД заявляє, що під час конкурсу до Верховного Суду мали місце порушення, спрямовані на протягування потрібних кандидатів.

"Конкурсні процедури були підлаштовані для призначення заздалегідь визначених кандидатур, а Громадську раду доброчесності було використано для легітимізації цього процесу", - вважають члени ради.

"Громадська рада доброчесності вважає неприпустимим проведення подальших процедур добору чи оцінювання суддів у такий маніпулятивний спосіб", - додали вони.

Як повідомлялося, Вища рада правосуддя оголосила 111 кандидатів на призначення суддів до Верховного Суду України, яких передадуть на підпис президенту.

Рух "Чесно" на своєму сайті оприлюднив перелік 25 кандидатів до нового ВС, яких ГРД вважає недоброчесними.

Серед них навіть є судді, які колись посадили за ґрати теперішнього генпрокурора Юрія Луценка.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування