ГПУ інкримінує держзраду 73 українським військовим у Криму

Середа, 4 жовтня 2017, 16:23

Генеральна прокуратура підозрює в державній зраді 73 українських військовослужбовців, всім їм повідомлено про підозру.

Про це йдеться у відповіді ГПУ на запит української служби Deutsche Welle.

ГПУ зазначає, що обвинувальні акти направлено до суду щодо 59 осіб. З них суд розглянув і виніс вироки у двох провадженнях. Щодо інших обвинувачених судовий розгляд триває.

Крім цього, за інформацією прокуратури, 12 проваджень зупинено, у двох інших - триває спеціальне досудове розслідування.

Згідно з даними ГПУ, у 2014 році після анексії Криму на материкову Україну з півострова не вийшло 9940 українських військовослужбовців. Майже всім їм повідомлено про підозру у вчинені кримінального правопорушення за статтями 407 та 408 Кримінального кодексу України ("самовільне залишення військової частини" та "дезертирство"). 

Раніше головний військовий прокурор Анатолій Матіос на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони звітував, що навесні 2014 року після анексії Криму на материкову територію не повернулося понад 14 тисяч військових.

З них, за його словами, військовослужбовців Збройних сил України – 9477, Національної гвардії  – 1386, Державної прикордонної служби – 1350, Служби безпеки – 1372, а також 507 військовослужбовці Державного космічного агентства України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування