Соболєв хоче, щоб НАЗК ще раз звернуло увагу на віллу Порошенка

Середа, 22 листопада 2017, 16:54

Голова Антикорупційного комітету Верховної Ради повторно надішле Національному агентству з питань запобігання корупції роз'яснення щодо норми закону про запобігання корупції щодо декларування майна, оформленого на інших осіб.

Про це "Українській правді" сказав сам Єгор Соболєв.

"Ми вже робили роз'яснення від комітету, я його повторно надішлю до НАЗК про важливу норму закону про запобігання корупції. Якщо посадовець оформив нерухомість майно на інших осіб або на свої компанії, то ці об'єкти нерухомості мають бути вказані у декларації. Ця норма була порушена Петром Порошенком в його декларації за 2015 рік", – сказав Соболєв.

На засіданні антикорупційного комітету Верховної Ради 22 листопада виникла суперечка навколо незадекларованої президентом вілли в Іспанії.

Народний депутат від БПП Сергій Лещенко запитав главу НАЗК Наталю Корчак, "чому не було зафіксовано порушень у декларації Порошенка, хоча він не вказав у власності віллу на півдні Іспанії. Було задекларовано корпоративні права, які начебто дозволяють йому володіти цією нерухомістю".

"Чи не означає це, що таку практику можуть повторювати мільйони декларантів?", – цікавився Лещенко.

Соболєв зазначив, що "особисто разом з міністром юстиції вписував у закон норму: якщо є нерухомість, яка оформлена на юридичних осіб, бенефіціарним власником яких є декларант, це має бути в розділі нерухомість. Крім випадків, коли це складські приміщення або цехи"

"Повністю поділяю думку, що іспанська вілла не входить ні до рубрики цехів, ні до складів. Ми вам робимо роз'яснення від комітету, тому що дуже важливо, щоб ця норма дотримувалася", – сказав голова комітету.

Корчак у свою чергу поцікавилась, яку освіту має Лещенко та зазначила, що вона є дипломованим юристом.

Глава НАЗК не відповіла на пряме запитання, а послалася на Цивільний кодекс та закликала "внести уточнення в чинне законодавство".

"Саме вам народним депутатам дається інструмент щодо уточнення конструкцій, які викладені в законі про запобігання корупції. Але… Хочу нагадати пану Лещенку: є норма цивільного кодексу, де написано про юридичну особу, про власність майна юридичної особи, і тут конструкція "бенефіціар - юридична особа". Внесіть відповідні зміни до чинного законодавства і тоді стане все на свої місця", – сказала вона.

"Українська правда" звернулась також за роз'ясненнями до голови НАЗК Наталії Корчак.

Як відомо, у листопаді 2016 року журналісти програми "Схеми" оприлюднили сюжет про віллу Порошенка на півдні Іспанії, які він ніколи не вносив до своєї декларації.

В Адміністрації президента так прокоментували зібрану журналістами "Схем" інформацію: 

"У підприємствах, де Петро Порошенко є кінцевим бенефіціаром, є нерухомість за кордоном (фабрики, магазини, склади, адмінприміщення, будинки). Все це у вигляді юридичних осіб вказано у його декларації відповідно до закону "Про запобігання корупції".

Валентина Романенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування