Саакашвілі свідчень не дав і "заткнув" прокурора

Понеділок, 18 грудня 2017, 09:21
Саакашвілі свідчень не дав і заткнув прокурора
скріншот

Лідер партії "Рух нових сил" Міхеіл Саакашвілі прийшов до Генеральної прокуратури за викликом, але свідчень не дав.

Його адвокат Руслан Чорнолуцький заявив, що слідчі Генпрокуратури не мають повноважень, адже слідчим органом визначено слідчий відділ Служби безпеки України.

Саакашвілі поговорив із журналістами, а коли вийшов представник ГПУ і спитав, чи буде той проходити слідчі дії, адвокат сказав, що хоче зробити заяву, а Саакашвілі додав: "Зараз мій адвокат вам усе пояснить".

Процесуальний керівник Олександр Говорущак сказав, що свідчення даються у кабінетах, а Саакашвілі обурився: "Це у вас такі жести? Заспокойтеся. Руками не розмахуйте, юначе".

Коли прокурор попросив не підвищувати на нього голос, Саакашвілі заявив: "А я вам кажу стуліть пельку й послухайте мого адвоката". На спробу Говорущака наполягти на своєму, Саакашвілі кинув: "Оце ваша прокуратура!".

Після цього адвокат лідера РНС заявив, що прокурор відмовляється з ними спілкуватися, а Саакашвілі не порушував процедуру: "Ми на 9:30 прийшли".

"Михайло Саакашвілі після того, як отримав повістку поштою, 15 грудня подав клопотання на старшого групи прокурора Домбровського з вимогою негайно передати матеріали кримінальної справи органу досудового розслідування, а саме Слідчому відділу Головного управління СБУ у Києві та Київській області", – сказав Чорнолуцький.

"Генеральна прокуратура не має повноважень проводити процесуальні дії щодо допиту. Згідно з внесеними в ЄРДР відомостями, слідчим органом щодо проведення досудового розслідування визначено слідчий відділ Головного управління СБУ у Києві та Київській області. Підслідність належить виключно до СБУ", – наголосив він.

За словами адвоката, ГПУ, всупереч своїм повноваженням, не передавала з 4 грудня справу до СБУ, а у слідчих Генпрокуратури немає повноважень здійснювати допит.

"Ми готові давати свідчення в рамках допиту, але з повноважним органом. Ми вважаємо, що це має бути слідчий відділ СБУ. І ми вимагаємо передати кримінальну справу слідчому відділу СБУ, а після того ми готові прийти на допит та давати пояснення", – сказав Чорнолуцький.

За його словами, генпрокурор Юрій Луценко постановою від 5 грудня визнав підслідність цієї справи СБУ, а заступник начальника слідчого відділу Головного управління СБУ у Києві й Київській області Чумак призначив групу слідчих у кількості 7 осіб.

"Сьогодні ми не повинні і не зобов’язані надавати свідчення якимсь невідомим прокурорам, у яких немає повноважень. Група прокурорів давно мала передати (справу) у слідчий відділ СБУ", – додав адвокат.

"Саакашвілі не порушує закон, він прийшов на допит на 9:30, але 15 грудня він направив клопотання, що порушено процесуальні процедури – і вимагає передати справу слідчим СБУ", – наголосив Чорнолуцький.

Саакашвілі підтвердив, що готовий давати свідчення в СБУ.

А Говорущак згодом запевнив, що представники ГПУ мають повноваження допитувати Саакашвілі – і політика повторно викличуть на допит.

У ГПУ запевняють, що процесуальний керівник може здійснювати будь-які процесуальні дії.

Як відомо, Саакашвілі затримали з другої спроби 8 грудня, але 11 грудня суд не став саджати його під домашній арешт.

Саакашвілі підозрюють у сприянні учасникам злочинної організації та покриванні їхніх злочинів: нібито лідер РНС домовлявся з Сергієм Курченком про фінансування акцій протесту. Саакашвілі це заперечує й вимагає експертизи записів.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування