МЗС про вихід росіян із СЦКК: Кремль підвищує ризики для СММ ОБСЄ

Понеділок, 18 грудня 2017, 15:04
МЗС про вихід росіян із СЦКК: Кремль підвищує ризики для СММ ОБСЄ

МЗС України обурене одностороннім рішенням Російської Федерації про виведення 19 грудня 2017 року військовослужбовців збройних сил РФ зі складу Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій 18 грудня.

"Розцінюємо цей безпрецедентний крок Росії як чергову провокацію, яка істотно підриває Мінські домовленості, та прагнення зняти з себе будь-яку відповідальність, як сторони конфлікту, за наслідки збройної агресії проти нашої держави", – наголошують в МЗС.

За словами дипломатів, такий крок вчергове свідчить, що Москва не полишає спроб змусити Україну та міжнародних партнерів розпочати так званий "прямий діалог" із бойовиками незаконних збройних формувань, які діють на тимчасово окупованій території окремих районів Донецької і Луганської областей України під тотальним контролем і за повної підтримки з боку РФ.

"Своїм рішенням Кремль значно підвищує безпекові ризики для СММ ОБСЄ, у т.ч. з метою нав’язування Україні та її міжнародним партнерам неприйнятного варіанту розміщення миротворців ООН на Донбасі", – заявляють в МЗС.

Там нагадують, що Росія, як сторона конфлікту на Донбасі, несе повну відповідальність за розвиток безпекової ситуації і забезпечення безпеки спостерігачів СММ ОБСЄ на території, тимчасово непідконтрольній уряду України.

Зазначається, що українська частина СЦКК продовжить свою діяльність у звичному режимі, працюючи з СММ ОБСЄ у двосторонньому форматі та докладаючи усіх можливих зусиль для забезпечення безпеки персоналу місії під час здійснення нею моніторингу ситуації в рамках свого мандату.

Україна також звертається до міжнародних партнерів з проханням посилити політико-дипломатичний тиск на Кремль з метою уникнення кроків, здатних призвести до зриву Мінських домовленостей.

Раніше повідомлялося, що за даними розвідки, 19 грудня бойовики ОРДЛО можуть вдатися до агресивних наступальних дій по всій лінії зіткнення району проведення антитерористичної операції через заяви Міноборони РФ про намір відкликати російських офіцерів з СЦКК.

В МЗС Росія заявили, що російські представники СЦКК покинуть Україну 19 грудня через "напружену морально-психологічну обстановку".

14 грудня спостерігачам місії ОБСЄ передали лист від Міноборони РФ з повідомленням про те, що Росія збирається відкликати з території України офіцерів своїх Збройних сил з СЦКК.

Читайте також: "Александр Хуг: Незалежно від того, хто провокує ситуацію, обидві сторони порушують угоду про припинення вогню"

Як відомо, наприкінці листопада українська сторона Спільного центру з координації та контролю заявляла, що російська сторона СЦКК і бойовики ОРДО блокують пошук і вивезення з окупованої території тіла загиблого українця.

Згодом глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що російських офіцерів у СЦКК на Донбасі поставили у "нестерпні умови".

Читайте також: "Генерал-майор Кременецький: Впевнений, будь-які російські офіцери в місії ОБСЄ – це кадрові співробітники або ГРУ, або ФСБ"

Як відомо, Спільний центр з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін – група з контролю за дотриманням Мінського протоколу, до якої входять представники української та російської сторін.

Центр почав роботу 26 вересня 2014 року в місті Соледар Донецької області.

З квітня 2015 року українська та російська сторони почали вести окремі журнали випадків порушення режиму припинення вогню.

Учасники СЦКК зокрема домовляються зі сторонами про режим припинення вогню та допомагають гарантувати безпеку спостережній місії ОБСЄ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування