Українець Клих після "лікування" у психлікарні РФ став "як дитина"

Четвер, 21 грудня 2017, 15:16

До українця Станіслава Клиха, якого у Росії незаконно засудили до 20 років за гратами, за рішенням керівництва в’язниці, застосовується примусове психіатричне лікування.

Про це повідомляє міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Зазначається, що у липні 2017 року на знак протесту проти свого ув’язнення Клих витримав 12-ти денне голодування, унаслідок чого у нього погіршилося самопочуття.

В організації повідомляють, що після цього він написав до керівництва в’язниці прохання про надання йому медичної допомоги через низький тиск та рівень гемоглобіну, після чого його перевели до психіатричної лікарні Магнітогорська.

"У лікарні Станіславу Клиху примусово робили ін’єкції невідомих препаратів. Його мати говорить, що унаслідок цього "лікування" він почувається "задерев’янілим" і "поводиться як дитина", не будучи здатним робити елементарні речі, такі як вмивання", - зазначають правозахисники.

Також там додають, що  після повернення до в'язниці він також не був здатен керувати руками, а декілька пальців були ушкоджені.

При цьому керівництво лікарні відмовляється повідомити, які саме препарати до нього застосовували і з якою метою.

"Таке ставлення може розглядатись як тортури. Ми боїмось, що відтоді Клих так і не отримав належної медичної допомоги" – зазначила директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

"До Станіслава Клиха в психіатричній лікарні могли застосовувати неприпустимі та брутальні методи, подібні до тих, що використовувались у каральній психіатрії в радянські часи. Його фактично зламали". – додала вона.

В організації зазначають, що за свідченнями його матері, Тамари Клих, котра відвідала його у  жовтні, після перебування у психлікарні Магнітогорська українець схуд на 15 кілограмів, мав пролежні, п’ять з його пальців були сильно ушкодженими.

В Amnesty International заявили про старт акції термінової допомоги та закликали писати листи до російської влади з вимогами негайно розкрити деталі лікування та медичні препарати, які примусово застосовувались до Клиха та забезпечити йому доступ до необхідного медичного забезпечення включно з оцінкою його психічного стану незалежним експертом.

Крім того, закликали провести швидке, детальне, незалежне та неупереджене розслідування щодо тортур, жорстокого ставлення до Клиха, забезпечити йому доступ до ефективного лікування та перевести до в’язниці розташованої ближче до українського кордону.

Раніше Росія відмовила у передачі Україні незаконно засуджених українців Станіслава Клиха, Миколи Карпюка та Олексія Чирнія навіть без вказування причини.

Як відомо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі озброєних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія.

Обидва заперечили всі обвинувачення, Клих заявив, що взагалі ніколи не був у Чечні. Політв'язні заявляли про тортури з боку російських силовиків.

Пізніше повідомлялося, що українець Станіслав Клих, який утримується в російському СІЗО, збожеволів через тортури, які до нього застосовували при затриманні і під час попереднього слідства.

З в’язниці Клиха перевели до лікарні у Магнітогорську.

Правозахисний центр "Меморіал", який проаналізував матеріали справи Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, дійшов висновку, що звинувачення проти них сфальсифіковані і суперечать реальній картині подій часів Першої та Другої чеченських воєн. "Меморіал" визнав Клиха і Карпюка політв'язнями.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...