Саакашвілі наполягає, що суддю, яка його відпустила, переслідують

П'ятниця, 22 грудня 2017, 10:11

Екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі, лідер "Руху нових сил" наполягає, що суддю Ларису Цокол, яка відпустила його на час розслідування кримінального провадження, наразі хочуть зняти з посади.

Про це він сказав, виступаючи в Апеляційному суді перед журналістами.

"Тому, що зараз відбувається, немає прецедентів у нещодавній українській історії. Відбулося дві події упродовж останніх днів. Перша стосується судді Лариси Цокол. Рано вранці з'явилась інформація, що на неї у Вищій раді правосуддя є дві скарги. На суддю, що наважилася кинути виклик системі, яка дуже мужня", - сказав Саакашвілі. 

 
Фото Ельдара Сарахмана 

Він додав, що наразі суддю переслідують за правду.

"Ларису Цокол за те, що вона сказала правду – її переслідують, її хочуть зняти по надуманим, висмоктаним з пальця обвинуваченням", - наголосив Саакашвілі.  

Водночас, за його словами, судді, яка обирала запобіжний захід Северіону Дангадзе, навпаки покращили умови – дали кращий кабінет, дали "всякі заохочення".

"Друге – вчора глава адміністрації президента подав лист від імені Банкової у Вищу раду правосуддя – ліквідувати Печерський суд і ліквідувати цей суд. Ви вдумайтеся – щоб засудити одну людину, Саакашвілі, президент України вчора, в переддень розгляду моєї справи, сказав усім цим суддям, що все – ми вас реорганізуємо, якщо ви не засудите і не арештуєте Саакашвілі", - сказав лідер "РНС".  

Він додав, що його судять, бо він виступив проти системи.

"Чому мене тут судять. Бо я зробив виклик системі, я показав, що можна не боятись, що люди – це сила, всіх не купити, що є люди, які будуть боротись і обов’язково поборють корупцію", - підсумував Саакашвілі.

Як відомо, раніше Вища рада правосуддя заявила, що жодного зв'язку між дисциплінарною справою, яку можуть відкрити проти судді Лариси Цокол, і тим, що вона обирала запобіжний захід Міхеілу Саакашвілі, немає.

У раді підкресили, що на розгляді її першої дисциплінарної палати перебуває дві скарги на дії Цокол.

Перша надійшла 11 квітня 2017 року від громадянина Харченка М.Г.. У ній суддю звинувачують у тому, що вона під час розгляду клопотання Генпрокуратури допустила низку порушень.

Другу скаргу 14 березня 2017 року подав громадянин Пікалов О.О. Він стверджує, що поведінка Цокол була неправомірною, коли вона розглядала справу за його скаргою на бездіяльність Печерського управління поліції Києва щодо невнесення до ЄРДР відомостей на підставі його заяви.

Засідання першої дисциплінарної палати ВРП з розгляду вказаних скарг заплановане на 22 грудня 2017 року.

Як відомо, 22 грудня мали розглядати апеляцію прокуратури на рішення Печерського райсуду, який 11 грудня відпустив Саакашвілі на час розслідування.

Саакашвілі затримали ввечері 8 грудня і помістили до ізолятора тимчасового тримання Служби безпеки України на Аскольдовому провулку.

Йому інкримінують ч 2. статті 256 - "Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності".

Генпрокуратура стверджує, що Міхеіл Саакашвілі домовлявся з людиною Віктора Януковича Сергієм Курченком про фінансування акцій протесту.

Ірина Балачук, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування