НАКО припиняє співпрацю з ДК "Укроборонпром": нема реформ

Вівторок, 26 грудня 2017, 10:57
НАКО припиняє співпрацю з ДК Укроборонпром: нема реформ

Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони оголосив про розірвання партнерства з ДК "Укроборонпром", оскільки не бачить зрушень у реформуванні.

Про це повідомляє сайт НАКО.

Відзначається, що комітет планував сприяти реформуванню концерну, для чого надавав стратегічні консультації уряду та АП щодо створення незалежної та ефективної Наглядової ради ДК "Укроборонпром".  

"Ми сподівалися, що зможемо посприяти зниженню високих корупційних ризиків, які існують в "Укроборонпромі" на сьогоднішній день, і забезпечити створення незалежної та ефективної Наглядової ради, аби компанія могла робити те, що зобов’язана робити: забезпечувати армію необхідним обладнанням і розумно витрачати кошти платників податків. На жаль, ми не бачимо справжньої політичної волі з боку адміністрації президента", - сказав співголова НАКО Олег Рибачук.

Повідомляється, що на запрошення "Укроборонпрому" НАКО проводив моніторинг закупівлі консалтингових послуг з метою підтримки впровадження управлінської реформи концерну.

"За відсутності незалежної Наглядової ради закупівлі консультаційних послуг суперечать вимогам українського законодавства. Що найважливіше, дана закупівля не матиме реальної змоги забезпечити суттєві зміни", - наголосили у НАКО.

У комітеті підкреслили, що саме наглядові ради зобов’язані здійснювати стратегічне керівництво і моніторинг управлінських процесів, і саме вони відповідають за доброчесність і якість роботи компанії.

"Беручи до уваги звинувачення, що лунають навколо зв’язків вищого політичного керівництва держави з "Укроборонпромом", запровадження по-справжньому незалежної Наглядової ради є життєво необхідним", – заявив співголова НАКО Драго Кос.

Він додав, що під час війни найбільший державний оборонний Концерн повинен задовольняти потреби армії, а не політичних лідерів.

"Єдиний спосіб це забезпечити – це створити незалежну Наглядову раду, що користуватиметься довірою з боку українського суспільства", - підсумував Кос.

НАКО наголосив, що співпрацюватиме із зацікавленими сторонами для розробки конкретних рекомендацій зі створення незалежної Наглядової ради у 2018 році і запропонував державі свою допомогу у впровадженні цих рекомендацій.

Як повідомлялося, НАКО зазначав, що закупівлі "Укроборонпрому" здебільшого є непрозорими.

14 квітня на "Українській правді" було опубліковане журналістське розслідування про злочинні схеми Державного концерну "Укроборонпром".

Йдеться про замовлення фіктивних робіт на мільйонні суми, а також уникнення оподаткування.

Така ситуація, на думку автора, склалася через неможливість контролю діяльності підприємств з боку суспільства, а також повне зосередження контролю над "Укроборонпромом" в руках президента України і залежного від нього генерального директора Концерну.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News