Данія планує збільшити витрати на оборону для протидії Росії

Вівторок, 16 січня 2018, 05:55

Данський уряд планує значне збільшення витрат на оборону, щоб протистояти посиленій військовій активності Росії у Східній та Північній Європі.

Про це заявив прем'єр-міністр Данії Ларс Расмуссен, пише Reuters.

"Поведінка Росії створила непередбачувану і нестабільну обстановку в області безпеки в регіоні Балтійського моря", - сказав Расмуссен на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Латвії Марісом Кучінскісом в Ризі.

"Коли я приймав (Володимира) Путіна в Копенгагені під час мого першого терміну в якості прем'єр-міністра ще в 2010 році, всі думали, що це стане початком нового, набагато кращого і набагато більш дружнього співробітництва між Європою і Росією. І що ми могли б зменшити наші військові витрати", - сказав він.

"Але, з огляду на російську агресію і те, що відбулося в Криму, я думаю, ми просто повинні бути реалістами і більше інвестувати в нашу безпеку", - пояснив він свою позицію.

У 2016 році Росія перевезла ракетні комплекси Іскандер-М, здатні нести ядерний заряд, в Калінінград на Балтійському морі і розмістила там свою систему протиповітряної оборони С-400.

У квітні минулого року Данія заявила, що Росія зламала комп'ютерну мережу міноборони і отримала доступ до електронних листів співробітників за 2015 і 2016 роки.

Уряду Данії необхідно переконати парламент підтримати пропоноване 20-відсоткове зростання оборонного бюджету на п'ятирічний період. Расмуссен сказав, що він розраховує на підтримку більшості.

"Ми хочемо дивитися на себе як на ключового члена НАТО. І для того, щоб поводитися як такий член, нам потрібно збільшити наші витрати", - сказав він, додавши, що данські військові потребують "істотного збільшення".

"П'ять років тому ми думали, що лінія оборони, так би мовити, не пролягатиме в Європі, а будуть міжнародні операції. Тепер ми розуміємо, що нам потрібно мати можливість робити те й інше", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування