Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна залишається частково вільною, а Крим – територією несвободи

Вівторок, 16 січня 2018, 11:43

Україна залишається серед частково вільних країн, свідчить аналіз "Freedom House" щодо свободи у світі станом на початок 2018 року.

Звіт "Демократія у кризі" оприлюднено на сайті організації.

Як і рік тому, Україна отримала рейтинг свободи 3, де 1 – найбільш вільна, а 7 – найменш вільна. Рейтинг політичних прав та громадських свобод  у нашій країні – також 3 у цій градації. Сукупний бал України – 62 зі 100 (де 100 – максимально вільна).

Свобода у світі
Свобода у світі

Україна потрапила в один ряд із Грузією, Абхазією, Нагірним Карабахом, Вірменією, Молдовою, Косово, Боснією та Герцеговиною, Чорногорією, Македонією, Албанією тощо.

 

Росію та Білорусь віднесено до невільних країн (сукупний бал 20/100 і 21/100 відповідно).   

Оскільки аналіз позначає території відповідно до рівня свобод, анексований Росією Крим віднесено до невільних територій із сукупним балом 9/100 (рівень несвободи 6,5/7).

 
 

Як зазначається, Україна продовжує оговтуватися від подій, які почалися 2014 року, анексії Криму та конфлікту на Донбасі. Водночас, відсутність покарань за корупцію у вищих ешелонах влади підірвала популярність влади та вплинуло на реформи.

Зафіксовано тиск на громадянські свободи й напади на журналістів.

Водночас, відзначено прогрес у реалізації низки реформ у 2017 році: зміни у системі охорони здоров'я та освіти, розширення повноважень місцевих та регіональних адміністрацій.

Однак зусилля щодо боротьби з корупцією пригальмувалися, оскільки Національне антикорупційне бюро України зіткнулося з політичним втручанням, а голову антикорупційного комітету Верховної Ради зняли. Антикорупційний суд ще не створено.

Крім того, антикорупційні неурядові організації змусили розкривати інформацію про доходи й майно.

Також у травні в Україні обмежили доступ громадян до популярних російських соцмереж та ресурсів, констатує "Дім свободи".

Тим часом на сході країни тривали бої, в результаті яких гинуть і цивільні люди.

"Хоча медіа-середовище України покращилася з часів зміни влади у 2014 році, журналісти стикаються з політичним втручанням, а також з насильством та переслідуванням", – зазначає у коментарі щодо України "Дім свободи".

Також організація згадує про заборону деяким російським журналістам в'їжджати в Україну.

Загалом "Freedom House" зазначає, що у 2017 році демократія у світі стикнулася з найбільш серйозною кризою за останнє десятиріччя.

 

71 країна продемонструвала зниження у політичних правах і громадянських свободах. Це ознаменувало 12-й рік поспіль падіння світової свободи.

 
 

США втратили роль лідера і зразка демократії (сукупний бал 86/100).

 

Лідерство утримують скандинавські країни (100/100), за ними йде Канада (99/100).

Найгірші за показниками свободи
Найгірші за показниками свободи

За 12 років аналізу (з 2006 року) 113 країн показали спад свобод, а 62 країни – зростання.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування