Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В українців на руках близько мільйона "стволів" – поліція

Середа, 15 серпня 2018, 20:13
В українців на руках близько мільйона стволів – поліція

В українців на руках офіційно зареєстровано близько одного мільйона одиниць вогнепальної зброї.

Про це повідомляє DW з посиланням на відповідь Національної поліції на запит.

За даними Департаменту превентивної діяльності Нацполіції, станом на 31 липня 2018 року у власності громадян перебували 892 тисячі 854 одиниці вогнепальної зброї.

Йдеться про зареєстровану мисливську нарізну та гладкоствольну зброю.

Як пояснив голова "Української асоціації власників зброї" Георгій Учайкін, під гладкоствольною мисливською зброєю поліція має на увазі класичні мисливські рушниці – так звані "двустволки" та помпові рушниці.

Під нарізною зброєю маються на увазі, наприклад, цивільні версії автомата Калашникова та снайперських гвинтівок, нарізні мисливські карабіни.

У поліції відзначили, що від 2013 року кількість одиниць вогнепальної зброї на руках українців коливалася в межах від 800 до 900 тисяч. Наприкінці 2016 року на обліку відомств поліції знаходилося понад 920 тисяч одиниць вогнепальної зброї.  

Водночас за підрахунками "Української асоціації власників зброї", щонайменше 1,5 мільйона українців мають на руках 2,5 одиниці тільки зареєстрованої зброї.

Відзначається, що процедуру перереєстрації зброї кожен її власник має проходити кожні 3 роки, і громадяни часто не дотримуються цього правила.  

Разом з тим, за словами Учайкіна, у власності громадян України перебуває і короткоствольна зброя. Ситуацію з її обліком він називає "катастрофічною".

За даними "Української асоціації власників зброї", в Україні на руках громадян перебуває щонайменше 300 тисяч лише травматичних пістолетів.

Загалом, за даними американської аналітичної компанії Small Arms Survey, у 2017 році на руках в українців сумарно перебували близько 4,4 мільйона одиниць легальної та нелегальної зброї.

На думку Учайкіна, проблема з ситуацією навколо обліку зброї в Україні полягає в тому, що Верховна Рада відмовляється ухвалити закон про обіг цивільної зброї в країні.  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування