ГПУ: Уродженець Інгушетії, екстрадований до РФ, ніколи не служив в АТО

Четвер, 13 вересня 2018, 17:22

У Генеральній прокуратурі України стверджують, що переданний російській стороні уродженець Інгушетії Тимур Тумгоєв ніколи не служив в зоні проведення Антитерористичної операції і ніколи не висловлював відповідного бажання.

Про це повідомив у Facebook прес-секретар ГПУ Андрій Лисенко.

За його словами, у ЗМІ, за рахунок поширення інформації про участь Тумгоєва в антитерористичній операції на сході України, намагаються створити його "позитивний імідж".

"Разом з тим, за весь час розгляду Генеральною прокуратурою України запиту про його видачу (а це понад два роки) будь-яких даних про участь особи в АТО чи бажання брати участь в АТО не надходило, жодного разу про це не заявила сторона захисту", - заявив Лисенко.

"Не зважаючи на дії Російської Федерації на території України, що були засудженими більшістю держав світу, Україна продовжує займати позицію цивілізованої правової держави, що додержується правил на світовій арені, у тому числі щодо екстрадиції правопорушників", - додав він..

Представник ГПУ зазначив, що екстрадиції Тумгаєва передували ряд етапів.

Зокрема, у запиті на передачу чоловіка  РФ вказувалося, що йому інкримінують навчання для здійснення терактів у складі незаконного збройного формування, яке структурно належало до угрупування "Ісламська держава" та яке брало участь у бойових діях проти урядових військ Сирійської Арабської Республіки.

Лисенко наголосив, що українські правоохоронні органи у повному обсязі провели  екстрадиційну перевірку і не знайшли жодної обставини, яка б унеможливлювала видачу чоловіка.

"При цьому особа повною мірою скористалася наданим їй правом на судове оскарження рішення центрального органу України про видачу", - розповів прес-секретар Генпрокуратури.

Він додав, що суди першої інстанції та апеляційний суд відмовили Тумгоєву в задоволенні скарги рішення Генпрокуратури України про його видачу Росії.

Крім того Лисенко повідомив, що Тумгоєв двічі звертався до української міграційної служби про отримання статусу біженця, проте отримав відмову, підкріплену судовими рішеннями, у тому числі, і Європейським судом з прав людини.

Раніше повідомлялося, що Генеральна прокуратура України екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва в Росію за запитом Федеральної служби безпеки РФ.

Зазначалося, що він нібито заявляв про бажання воювати на сході України разом із вихідцями з Кавказу проти російських бійців.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...