Глави двох помісних церков закликали вирішити "церковні непорозуміння" в Україні

Субота, 22 вересня 2018, 23:47

Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ та митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава звернулися із закликом до "всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов’язаних із наданням автокефалії Українській церкві, зробити усе можливе для уникнення конфлікту через це питання".

Текст звернення, яке було підписане 21 вересня, опублікувало грецьке агентство церковних новин romfea.gr.

Яким саме чином має, на думку двох глав церков, бути залагоджений "український церковний конфлікт", у документі не уточнюється. 

"Ми, глави двох помісних церков, які зустрілися на польській землі, усвідомлюючи відповідальність за життя святого православ’я в сучасному світі, його мир, єдність та дотримання догматичного і канонічного порядку, перед лицем випробувань, які переживає сьогодні православ’я в Україні, в дусі братньої любові закликаємо всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов’язаних із отриманням автокефалії Українською церквою, зробити все можливе для залагодження конфлікту через це питання та встановлення церковного ладу на українській", – зазначено у зверненні голів помісних церков. 

Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ відомий своєю прихильністю до Росії і Російської православної церкви, він носій низки російських державних і церковних нагород, пише "Радіо Свобода".

Польська автокефальна православна церква, за інформацією від представників її духовенства, у ставленні до ситуації навколо України дотримується радше нейтральної позиції: ідеї автокефалії для УПЦ там не відкидають, але твердять, що з точки зору ПАПЦ поки що нема підстав говорити про офіційне надання статусу автокефалії православній церкві в Україні, зазначає видання.

Читайте також: 

"Що таке Томос, і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

"Після Томосу"

"Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха"

Нагадаємо, 31 серпня Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Предстоятель УПЦ КП Філарет (Денисенко) впевнений, що єдина помісна церква у країні буде створена до кінця поточного року.

7 вересня голова інформаційного управління УПЦ Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) з посиланням на офіційне повідомлення секретаря Синоду повідомив, що Вселенський патріархат призначив двох екзархів у Києві.

У РПЦ обурилися екзархами у Києві і пригрозили "діями у відповідь", також РПЦ погрозила розірвати відносини з Константинополем, якщо УПЦ отримає автокефалію.

Згодом в УПЦ МП скликали свій синод, щоб обговорити українську церкву. Патріарх РПЦ Кирил припинив згадувати патріарха Константинопольського Варфоломія під час богослужіння.

У Київському патріархаті переконані, що розколу церкви після томосу, яким наразі лякає Московський патріархат, не буде, просто УПЦ МП може відійти від спілкування.

17 вересня стало відомо, що екзархи вже у Києві, призначили кілька зустрічей і готові до діалогу з усіма.

Президент Петро Порошенко обіцяє захистити священнослужителів і вірян УПЦ  Московського патріархату, які захочуть перейти в Єдину помісну православну церкву.

Також Порошенко пообіцяв, що не допустить провокацій та пролиття крові після створення Української Помісної Православної Церкви та надання Томосу про автокефалію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування