В УПЦ МП порівняли автокефалію для України з анексією Криму

Вівторок, 16 жовтня 2018, 13:13
В УПЦ МП порівняли автокефалію для України з анексією Криму

В Українській православній церкві Московського патріархату порівняли рішення Вселенського патріархату про надання Українській православній церкві автокефалії з анексією Росією українського півострова Крим.

Про це заявив глава інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП архієпископ Климент в коментарі "Настоящему времени".

Климент вважає, що Константинополь прийняв одноосібне рішення, щодо української церкви.

"Наша церква звертається до Константинопольського патріархату із закликом скликати необхідну нараду, зустріч всіх помісних православних церков для того, щоб обговорити виниклі питання", - сказав Климент і додав, що це позиція більшості помісних церков.

На питання журналіста, чи не є заклик до наради - шантажем і чи відповідає це догмам православ'я, Климент відповів, що причастя робить предметом шантажу Константинопольська патріархія.

"Те, що зараз відбувається з боку Константинополя, - це анексія території Української православної церкви. Те, що робить сьогодні Константинопольський патріархат, порівняно з анексією Криму", - заявив він.

Також Климент сказав, що у РПЦ є моральне і канонічне право припинити відносини з Константинопольським патріархатом.

15 жовтня Синод Російської православної церкви прийняв рішення про повний розрив євхаристичного спілкування з Константинопольським патріархатом.

В УПЦ КП вважають, що Синод РПЦ повторює політику Кремля і йде по шляху самоізоляції у відповідь на законні рішення міжнародного співтовариства.

Ієрархи РПЦ збиралися в Мінську після рішення 11 жовтня Вселенського патріархату про надання автокефалії Українській православній церкві.

Читайте також: "Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії"

Також Синод Вселенського патріархату зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної провославної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News