Тимошенко заявила, що це Порошенко наказав підвищити ціни на газ

П'ятниця, 19 жовтня 2018, 22:09

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко впевнена, що Кабмін підвищив ціну на газ по команді президента Петра Порошенка.

Таку заяву вона зробила у відеозверненні.

"Щойно сталася надзвичайна подія. Саме в ці хвилини президент Порошенко дав команду підняти ціну на газ на 23,5%. Це майже ще на чверть. І це рішення Порошенка було виконано. Це означає, що в новий опалювальний сезон ціна на газ і тарифи на тепло будуть на 23,5% вище", - сказала лідер "Батьківщини".

Тимошенко звернулася до депутатів всіх рівнів скликати позачергові сесії та звернутися до Порошенка з вимогою негайно скасувати підвищення цін на газ і тарифів на тепло.

Тимошенко також пообіцяла після виборів зменшити тарифи. 

"Коли ця влада на чолі з президентом буде усунена шляхом демократичних виборів через 7 місяців, я гарантую вам, що тарифи на газ і на тепло будуть мінімум удвічі зменшені. А може, ще й в два з половиною рази", - пообіцяла вона.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що з 1 листопада ціна на газ для населення в Україні зросте на 23,5%.

Раніше Кабінет Міністрів України ще на два тижні продовжив дію спеціальних зобов'язань (PSO) з продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго (ТКЕ) за зниженою ціною, яка закінчувалася 18 жовтня.

Як повідомлялося, постанова Кабміну №187 від 22 березня 2017 року передбачала, що спецзобов'язання з продажу газу населенню і ТКЕ діятимуть до 1 квітня 2018 року, але пізніше уряд продовжив їх до кінця травня, потім - до кінця липня, серпня і вересня, а 28 вересня - до 18 жовтня.

Україна в рамках співробітництва з Міжнародним валютним фондом зобов'язалася відмовитися від PSO і перейти до ринкових цін, проте влітку і восени 2017 року відмовилася від їх виконання. На сьогодні питання цін на газ для населення є одним із ключових для відновлення фінансування з боку МВФ.

Як відомо, 19 січня 2009 року у Москві керівники "Нафтогазу" і "Газпрому" за підсумками переговорів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна підписали два контракти, які мали визначити стосунки між компаніями на 10 років.

Перший стосувався постачання газу, другий — транзиту.

За угодою ціна для України визначалася за формулою, відповідно до якої вартість газу у певні моменти досягала 485 доларів за тисячу кубів, що змушувало українську владу приймати невигідні, а часом і антидержавні рішення для отримання знижок.

Приклад — підписання у 2010 році так званих "харківських угод", які дозволили Чорноморському флоту на 25 років залишитися в Криму в обмін на знижку у 100 доларів.

Після анексії Криму та початку війни на Донбасі російське керівництво заявило, що відтепер всі знижки скасовуються і газ для України коштуватиме 485 доларів. Діючий на той час контракт це дозволяв.

Це змусило "Нафтогаз" у 2014 році звернутися до Стокгольмского арбітражу з вимогою переглянути окремі пункти газових контрактів.

Читайте також: Економіка ринкової ціни на газ. Чому без підвищення не обійтись

Газ подорожчає, транш буде. Як уряд прийшов до ціни 8 550

"Дивна війна", або Осінні іспити прем'єра Гройсмана

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News