Кандидатам, що передумали, застави не повернуть – ЦВК

Понеділок, 18 лютого 2019, 13:03

Кандидати у президенти, які відмовляться від участі у виборах, не отримають назад застави у 2,5 мільйони гривень, внесені ними до Центральної виборчої комісії.

Про це йдеться у відповіді секретаріату Центральної виборчої комісії на запит "Української правди".

"Грошова застава повертається суб'єкту її внесення (політичній партії чи кандидату на пост президента України) у разі, якщо відповідного кандидата визнано обраним президентом України або включено до виборчого бюлетеня для повторного голосування. В інших випадках грошова застава не повертається і перераховується до державного бюджету України", - пояснює комісія.

За її даними, така вимога міститься у статті 49 Закону України "Про вибори президента України".

Крім того, кажуть у ЦВК, застави повертаються і тим заявникам, якім відмовили в реєстрації кандидатом. Це відбувається у п'ятиденний строк з моменту ухвалення відповідного рішення.

У комісії зазначили, що будь-який кандидат може відмовитись від балотування у президенти не пізніше ніж за 23 дні до дня виборів, але в цьому разі заставу йому вже не повернуть.

 

Читайте також: Вибори президента України 2019: цифри, дати і кандидати

Нагадаємо:

  • Раніше в ЦВК заявляли протилежне – казали, що зареєстровані кандидати, які відмовляться від участі у виборах, отримають назад свої застави.
  • Вибори в президенти відбудуться 31 березня. В них візьмуть участь 44 кандидати.

Євген Кізілов, УП

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...