Філарет просить главу УГКЦ не проводити літургію в Софійському соборі

Субота, 23 лютого 2019, 16:47
Філарет просить главу УГКЦ не проводити літургію в Софійському соборі

Колишній предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет звернувся до глави УГКЦ Святослава з закликом не проводити заплановану на квітень літургію в Софійському соборі у Києві.

Як повідомляє сайт УПЦ КП, звернення було направлено 22 лютого.

"Із засобів масової інформації стало відомо, що Ви плануєте 7 квітня 2019 року провести прощу та богослужіння у соборі Святої Софії у Києві. Отримавши повідомлення від міністра культури України Євгена Нищука, Ви закликали духовенство і вірян Української Греко-Католицької Церкви приїхати до Києва на Софійську площу та взяти участь у Божественній літургії в соборі Святої Софії", - зазначив Філарет.

За його словами, "це незвичайне явище, бо УГКЦ ніколи не звершувала літургію в центрі українського православ’я – соборі Святої Софії".

"Якщо відбудеться ця подія, то вона викличе спротив з боку православних українців. Ця подія схожа на те, якби хтось з Православних Предстоятелів звершив Божественну літургію у соборі святого апостола Петра в Римі", - зазначає Філарет.

Він вважає, що запланована подія може викликати протистояння між православними і греко-католиками та порушити міжконфесійний діалог в Україні.

"Є небезпека, що цю ситуацію для проведення провокацій може використати Росія, щоб нашкодити українському народові", - додає патріарх.

"Не бажаючи міжконфесійного напруження, просимо Вас відмовитись від проведення прощі та звершення Божественної Літургії у соборі Святої Софії у Києві", - йдеться у зверненні.

Разом з тим, Міністерство культури заявило, що не надавало жодного дозволу на богослужіння в Софійському соборі УГКЦ.

"Мінкультури наголошує, що Софійський собор як об'єкт Національного заповідника "Софія  Київська", відповідно до діючого законодавства потребує особливого режиму експлуатації, несумісного з умовами постійно діючого храму, може використовуватися для проведення богослужінь чи інших заходів виключно в дні визначних державних або церковних подій за письмовим дозволом Мінкультури", - йдеться в заяві на сайті міністерства.

"Станом на сьогодні Мінкультури не надавало жодного дозволу на богослужіння в Софійському соборі УГКЦ та вважає, що здійснення подібних заходів завдає непоправної шкоди пам’ятці всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", - підкреслюється в заяві.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування