Чиновників "Укроборонпрому" затримали за підозрою в розтраті

Понеділок, 4 березня 2019, 16:31
Чиновників Укроборонпрому затримали за підозрою в розтраті

Антикорупційні органи затримали колишнього та чинного директорів держпідприємства "Спецтехноекспорту", що входить до складу держконцерну "Укроборонпром".

Очевидно, йдеться про Павла Барбула та Владислава Бельбаса, хоча Національне антикорупційне бюро не називає.імен.

"4 березня детективи НАБУ та САП затримали чинного та колишнього директорів ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт" за підозрою у розтраті 2,225 млн дол. США", – повідомило відомство.

"Також затримано ще трьох колишніх посадовців держпідприємства", – заявило НАБУ.

Сам "Спецтехноекспорт" повідомляє, що співробітники НАБУ затримали директора ДП Владислава Бельбаса у зв’язку з розслідуванням умов реалізації одного з експортних контрактів компанії протягом 2009-2016 років.

4 березня детективи НАБУ провели "слідчо-оперативні дії" в офісі "Спецтехноекспорту", слідчим надали "доступ до усіх запитуваних матеріалів".

Керівник Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький оголосив підозру екс-директору дочірнього підприємства "Укрспецекспорт", державного госпрозрахункового зовнішньоторгівельного підприємства "Спецтехноекспорт", причетному до організації злочинної схеми розтрати коштів, яка завдала державі 55,5 млн грн збитків.

Також прокурори САП і детективи НАБУ повідомили про підозру ще чотирьом чинним та колишнім високопосадовцям ДП ДГЗП "Спецтехноекспорт", інформує САП

Посадовцям інкримінують службове підроблення та умисну, з використанням службового становища, за попередньою змовою, розтрату майна, чим спричинено тяжкі наслідки інтересам держави, тобто кримінальні правопорушення за ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366 ККУ.

За даними слідства, колишній директор "Спецтехноекспорту" з залученням двох своїх заступників, директора департаменту та завідувача сектору цього підприємства організував злочинну схему розтрати належних державі в особі держпідприємства "Завод 410 Цивільної авіації" коштів та виведення їх за кордон на користь іноземної юридичної особи.

Так, у ході виконання контракту на постачання продукції військового призначення, укладеного "Спецтехноекспортом" (як розпорядником майна "Заводу 410 ЦА") з Міністерством оборони Індії, вищевказана посадова особа шляхом підписання відповідної угоди залучила до його супроводу компанію-резидента Об’єднаних Арабських Еміратів.

За умовами угоди посередник узяв на себе зобов’язання від імені, в інтересах, за рахунок та під контролем "Спецтехноекспорту" надати послуги з метою укладення та подальшого виконання зовнішньоекономічного контракту. 

За такі послуги, на підставі підписаних підозрюваними актів виконання робіт та платіжних доручень, з рахунку "Спецтехноекспорту" на рахунок іноземного агента протягом 2015 року перерахували 2,2 млн доларів "Заводу 410 ЦА" . Однак посередник обіцяних послуг не надавав.

Внаслідок протиправних дій службових осіб "Спецтехноекспорту" та безпідставного перерахунку агенту коштів за ненадані послуги державі завдано збитки на суму, еквівалентну 55,5 млн гривень, констатує САП. 

5 осіб, у тому числі колишній та нинішній директори дочірнього підприємства, затримано – найближчим часом суд попросять обрати їм запобіжні заходи. 

Зазначимо, що з 26 грудня 2014 року до 25 червня 2018 року "Спецтехноекспорт" очолював Павло Барбул (спершу як виконувач обов’язків директора, а з 3 лютого 2015 року – як директор). 

26 червня 2018 року обов’язки директора "Спецтехноекспорту" доручили Владиславу Бельбасу, який з 22 жовтня 2014 року працював заступником директора ДП.

Восени журналісти з'ясували, що родина Павла Барбула одразу після його звільнення з держпідприємства заволоділа новим великим будинком у Конча-Заспі.

Нагадаємо: 

  • 25 лютого видання "Bihus.info" оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. У розслідуванні фігурував син заступника секретаря Ради національної безпеки і оборон Ігор Гладковський.
  • Олег Гладковський заявив, що справа "штучно скомпільована", але президент 4 березня підписав указ про його звільнення з посади першого заступника секретаря РНБО.
  • "Укроборонпром" 27 лютого у зв’язку з розслідуванням відсторонив директора ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О. О. Морозова" Олексія Бабіча й директора ДП "Ізюмський приладобудівний завод" Сергія Філоненка.

УП, доповнено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування