Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кернес через суд зобов'язав Кабмін затвердити реєстр пам'яток Другої світової війни

Середа, 22 січня 2020, 18:53
Кернес через суд зобов'язав Кабмін затвердити реєстр пам'яток Другої світової війни

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Харківської міської ради, зобов'язавши Кабінет міністрів затвердити Єдиний національний реєстр пам'яток Другої світової війни 1939-1945 років.

Джерело: Харківська міська рада

Деталі: Уряд мав затвердити реєстр іще з квітня 2015 року.

За словами представника інтересів Харківської міськради в суді Костянтина Прокоп'єва, його відсутність не дозволяє органам місцевого самоврядування перейменовувати вулиці, проспекти, інші об'єкти топоніміки "в сфері увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, в тому числі пам'яті маршала Георгія Жукова".

Прокоп'єв також відзначив, що затвердження Єдиного реєстру пам'яток Другої світової війни уможливить фінансування утримання й охорони цих пам'яток з держбюджету.

Що передувало: 22 січня стало відомо, що питання про перейменування проспекту Петра Григоренка у Харкові та присвоєння йому імені радянського маршала Георгія Жукова знову буде винесено на сесії Харківської міськради.

Передісторія:

  • У травні 2016 року голова Харківської обласної держадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки Харкова" в рамках закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тотаталітарних режимів в Україні й заборону пропаганди їхньої символіки".
  • Воно зокрема, передбачало перейменування станції метро "Маршала Жукова" на "Палац спорту", а однойменного проспекту – на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, який виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).
  • 8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради була зареєстрована електронна петиція з вимогою повернути проспекту й станції метро ім'я маршала Жукова.
  • 19 червня Харківська міська рада повернула проспекту Петра Григоренка ім'я маршала Жукова попри мітинги.
  • Того ж дня Кабінет міністрів ініціював перевірку законності рішення Харківської міськради.
  • 20 червня поліція почала кримінальне провадження за ч.1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.
  • У липні були акції протесту проти відновлення бюсту Жукова.
  • 5 вересня Харківський окружний адмінсуд задовольнив адміністративний позов різних політиків і політсил про скасування рішення міськради про повернення проспекту Григоренка імені Жукова, пославшись на порушення процедури: не було громадського обговорення.
  • Харківська міськрада подала апеляцію.
  • 8 листопада Другий апеляційний адміністративний суд підтвердив незаконність повернення імені маршала Жукова проспекту Григоренка.
  • У листопаді Харківська міськрада оголосила про проведення у формі електронної консультації громадського обговорення з питання перейменування проспекту, який зараз називається на честь генерал-майора збройних сил СРСР, правозахисника, одного зі засновників Української Гельсінської групи Петра Григоренка, і присвоєння йому імені радянського маршала Жукова.
  • Згідно зі статистикою на сайті міськради 19 грудня 2019 року пропозиція присвоїти проспекту ім'я Жукова підтримали 67% тих, хто проголосував, проти висловилися 33%.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування