Порошенко і половина його фракції прийшли у ДБР

П'ятниця, 24 січня 2020, 10:30
Порошенко і половина його фракції прийшли у ДБР

П’ятий президент Петро Порошенко прийшов на допит до Державного бюро розслідувань разом з адвокатами. Також у цей час хотіли зайти в ДБР і депутати фракції "Європейської солідарності", але охорона пропустила лише Порошенка і його захисників.

Джерело: стрім зі сторінки Порошенка у Facebook, пресслужба "ЄС"

Пряма мова Порошенка: "Хочу вибачитися за поведінку цих негідників. Вам має бути соромно. Ви не є поліцейські і українці. Даєте мені можливість пройти всередину? Бо я йду на допит по Мінських угодах. Але вони будуть намагатися робити політичне шоу у стилі "Сватів" чи "95 кварталу"! Вони вміють лише шоу робити, але ми не дамо це робити".

Деталі: Перед входом до ДБР зібралося 12 нардепів від "ЄС": Ірина Геращенко, Артур Герасимов, Микола Княжицький, Володимир Ар’єв, Ніна Южаніна та інші.

У "ЄС" повідомили, що парламентарі прийшли раніше за експрезидента і хотіли передати керівництву ДБР вимоги від родин Небесної сотні.

Але нардепам незаконно перешкоджали зайти до приміщення ДБР, хоча "Конституція та закон про статус народного депутата дають їм право  "безперешкодно потрапляти на територію державних установ, підприємств і організацій". 

 

Врешті до ДБР пустили лиш Порошенка та його захисників Ігоря Голованя та Іллю Новікова, які прийшли на допит.   

А нардепи через те, що їх не пускали, викликали поліцію, яка, за даними пресслужби, за пів години так і не приїхала.

Що було раніше: 20 січня п’ятий президент Петро Порошенко прийшов у Державне бюро розслідувань за повістками про виклик на допит в якості свідка у справі про ймовірну держзраду під час підписання Мінських угод у 2015 році. Допит запланований на 24 січня.

Читайте також: Зустрінь весну без пороху. У чому підозрюють Порошенка

Передісторія:

  • Після приходу до влади Володимира Зеленського проти Порошенка відкрито низку проваджень, до яких причетний юрист Андрій Портнов – керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента Віктора Януковича та заступник глави АП часів Януковича, також знайомий із нинішнім головою Офісу президента Андрієм Богданом.
  • У команді Порошенка вважають, що колишній директор ДБР Роман Труба став інструментом у руках Портнова. 
  • Порошенка, зокрема, підозрюють у тому, що він втручався в роботу Вищої ради правосуддя.
  • 13 серпня 2019 року суд дав дозвіл допитати Порошенка у ДБР із застосуванням поліграфа у провадженні щодо ймовірного ухилення від податків під час купівлі-продажу телеканалу "Прямий", у Порошенка від "детектора брехні" відмовилися.
  • 17 вересня 2019 року суд за клопотанням ДБР наклав арешт на все нерухоме майно і корпоративні права заводу "Кузня на Рибальському", який раніше належав Порошенку. 
  • Справу стосовно "Кузні на Рибальському" також відкрили після заяви Портнова. За його версією, Порошенко розкрадав бюджетні кошти через "Кузню", а потім відмив незаконні доходи, провівши продаж заводу через офшори.
  • Станом на жовтень 2019 року ДБР вело щонайменше 13 кримінальних проваджень, в яких фігурує Порошенко.
  • 18 січня Державне бюро розслідувань оприлюднило повістку на допит Порошенка як свідка у кримінальному провадженні щодо його можливої держзради під час підготовки "Мінських угод" від 2015 року.
  • У той же день пресслужба партії "Європейська солідарність" заявила, що явка Порошенка на допити в ДБР можлива за умови належного вручення повісток. Мовляв, публічне "запрошення" на допити не передбачене нормами Кримінально-процесуального кодексу.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування