Плівки з братом Єрмака: фігуранти відмовилися писати заяви і кажуть, що не давали хабарів

П'ятниця, 24 квітня 2020, 13:25
Плівки з братом Єрмака: фігуранти відмовилися писати заяви і кажуть, що не давали хабарів

Жоден із фігурантів плівок з братом глави ОП Денисом Єрмаком не захотів писати заяви про злочин, всі "претенденти" на держпосади заперечують, що давали хабарі Єрмаку та його спільникам за працевлаштування.

Джерело: поінформовані юристи-криміналісти в коментарі "Українській правді", витяг із ЄРДР, який опинився в розпорядженні УП

Деталі: 17 квітня Спеціалізована антикорупційна прокуратура передала матеріали провадження щодо відеозаписів Денисом Єрмаком з НАБУ до Нацполіції.

У НАБУ не змогли довести "зловживання впливом", а справу перекваліфікували з ч.2 ст.369-2 ККУ (зловживання впливом) на ст. 190 ККУ (шахрайство).

Заявник – нардеп "Слуги народу" Гео Лерос вказував про вплив службовців Офісу президента на прийняття рішень про призначення на посади в органах держвлади.

Дослівно ЄРДР: "Установлено, що Єрмак Д.Б., за попередньою змовою групою осіб з Шумським С.З. та Штаньком Д.О., шляхом обману, який полягав у проведенні співбесід і створення видимості реальної можливості призначення на посади в органи державної влади та державні підприємства, у період з серпня по жовтень 2019 року намагалися заволодіти грошовими коштами громадян, які мали бути надані нібито як неправомірна вигода відповідним службовим особам, однак свого умислу не довели до кінця з причин, що не залежали від їхньої волі".

Деталі: Слідство встановило 3-х осіб, які в серпні – жовтні 2019 року проводили співбесіди "претендентами" на посади в органах держвлади та держпідприємствах. Йдеться про Дениса Єрмака, Дмитра Штанька, та Сергія Шумського.

Штанько розповідав, що 16 років пропрацював в органах внутрішніх справ, а Шумський говорив, що він позаштатний співробітник оперативного управління СБУ.

Жоден з організаторів співбесід у цьому провадженні не визнаний "потерпілим", але правову оцінку їх діям дасть уже поліція.

Правоохоронці вивчили більше 20 годин відеозаписів. На деяких фрагментах під час таких "співбесід" велися розмови про хабарі, але ніхто на відео не обіцяв впливати на конкретних службовців для призначення на відповідні посади.

Водночас, жодну особу, яка пройшла "співбесіду", не призначили на обговорювану посаду.

УП повідомили, що на одному з фрагментів відео зафіксували конфлікт з людиною, яка вимагала повернути гроші через невиконання обіцяного, це вказує на можливе заволодіння майном шляхом обману.

Троє фігурантів записів (Штанько, Шумський і Єрмак - ред.) надали протилежні за змістом показання.

Крім того, Штанько і Шумський дали інтерв’ю журналістам, розголосивши відомості досудового розслідування без дозволу.

Правоохоронцям так і не вдалося з’ясувати, чи здійснювалася зйомка у законний спосіб. Зокрема, не вдалося підтвердити співпрацю фігурантів відеозаписів на момент їх проведення з правоохоронними органами.

Із відео можна чітко встановити, хто проводив відеозапис, але під час допитів, люди, які здійснювали зйомку, заперечили цей факт.

До того ж особи, які приходили на "співбесіди", відмовилися подавати заяви про злочин та запевнили, що не давали грошей фігурантам за відповідні "послуги".

Таким чином, справу перекваліфікували та передали розслідування із НАБУ до Нацполіції.

Читайте також"Любі друзі" Зеленського. Перший корупційний скандал Зе!команди

Передісторія:

  • Нардеп від "Слуги народу" Гео Лерос оприлюднив відеозаписи, на яких чоловік, схожий на брата глави Офісу президента Андрія Єрмака – Дениса Єрмака – проводить переговори про працевлаштування неназваних осіб на певні посади в органах влади. Пізніше Спеціалізована антикорупційна прокуратура за заявою Лероса розпочала кримінальне провадження.
  • Андрій Єрмак в свою чергу заявив, що на оприлюдненому відео дійсно його брат Денис. У зв'язку з поширенням відео Єрмак мав намір звернутися із заявою до Служби безпеки України та Держбюро розслідувань.
  • Гео Лерос подав до НАБУ звернення з "плівками". У свою чергу ДБР порушило кримінальну справу щодо Лероса.
  • Згодом юридична компанія "Міллер", яка захищає Лероса, повідомила, що після публікації "плівок" правоохоронні органи відкрили вже 5 кримінальних проваджень.  
  • Сам Денис Єрмак заявив, що як громадянин вільний зустрічатися з ким завгодно і обговорювати, що завгодно, і те, що його брат чиновник, не повинне обмежувати його права. 
  • Фігурант плівок з братом голови Офісу президента Андрія Єрмака Дмитро Штанько 16 років пропрацював в органах внутрішніх справ, а інший фігурант Сергій Шумський є гласним позаштатним співробітником оперативного управління СБУ.
  • Штанько також заявив, що загалом від людей, які претендували на якісь посади у державній владі, для Дениса Єрмака зібрали близько 100 тисяч доларів, а Андрію Єрмаку передавали 10 тисяч доларів.

Альона Мазуренко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News