Тігіпко пішов від Януковича сплановано, але без президентських амбіцій

Вівторок, 14 грудня 2004, 09:34
Колишній глава Нацбанку й штабу Віктора Януковича Сергій Тігіпко має намір одержати більшість у парламенті й організувати "ділову опозицію", яка нарівні із владою братиме участь у державних справах.

"Зараз моє головне завдання - зосередитися на виборах у Верховну Раду. Після прийняття конституційної реформи Україна стає парламентсько-президентською республікою. Тобто від Ради буде залежати дуже багато - і я маю намір одержати в ній більшість", - заявив Тігіпко в інтерв'ю газеті "Ізвєстія", опублікованому у вівторок.

"А поки я стану "діловою опозицією", якої в Україні ще не було. Ця опозиція буде працювати в постійному контакті з урядом", - додав Тігіпко.

При цьому він відзначив, що не має наміру виводити людей на вулиці.

"Більшість тих, хто був в опозиції, у ній і залишиться. Але в нас різний підхід. Я не вважаю за потрібне збирати людей на вулицях. Я готовий створити опозицію, яка б нарівні із владою брала участь у державних справах. Такої ще не було в СНД", - заявив він.

Тігіпко підкреслив, що виступав за проведення виборів з висуванням нових кандидатів, але рішенню Верховного суду України про переголосування другого туру потрібно підкорятися.

"Я дійсно не хотів переголосування, а хотів виборів з висуванням нових кандидатів. Тоді в подій була б логіка, тоді б частина електорату не вважала себе ошуканою. Справа навіть не в тому, хто виграє, а в настроях людей. Але Верховний суд України виніс рішення про повторення другого туру. Робити нема чого - треба підкорятися. Що стосується того, чи брав би я участь в нових виборах, - чесно говорячи, у мене не було таких амбіцій", - заявив він.

Тігіпко відзначив, що його відхід з поста начальника штабу Януковича був спланований заздалегідь. "Ми з Януковичем бачимося й нормально спілкуємося. Мій відхід був спланованим. Штаб працював до 22 листопада. Мене попросили залишитися до 29-го, після цього я вважаю свої повноваження вичерпаними", - сказав він.

"Я не міг повернутися до Нацбанку і сказати: "Люди добрі, довіряйте мені й підкоряйтеся". Це викликало б у половини українців реакцію відторгнення й підтвердило б чутки про політизацію банку", - додав Тігіпко.

"Що стосується політики Нацбанку, то він витрачав гроші не на вибори, а винятково на підтримку стабільності. За два останніх місяці з валютних резервів пішли 1 мільярд 700 мільйонів доларів. Вони були продані на біржі або конвертовані в наявні й продані за гривні через комерційні банки", - сказав він.

"Наші дії були правильними. Я не можу погодитися з тим, що ситуація в економіці зараз порівнюється з 1995 роком. Ми не дозволили знекровити банки, не дали їм упасти", - відзначив колишній глава Нацбанку.

Тігіпко заявив, що парламентська більшість, яку він має намір одержати в парламенті, буде будувати з Росією "самі добрі відносини й збільшувати товарообіг".

"Росії нема чого нас боятися, вона однаково залишиться головним стратегічним партнером України. Якщо нас і запросять до Євросоюзу, то ми уважно подивимося умови, які нам запропонують. Я буду першим супротивником приєднання до ЄС, якщо побачу, що це економічно невигідно. Участь у Євросоюзі не суперечить співробітництву України з Росією, Білорусією й Казахстаном у рамках єдиного економічного простору", - заявив він.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:36
У Херсоні росіяни обстріляли таксі: водій загинув, ще 2 людей поранено
16:15
В уряді прогнозують скорочення населення до 28,9 млн осіб у 2041 році: як цьому запобігти
16:00
Пошук мін за допомогою дронів: українські розробники випробували сенсорні технології 
15:53
Теорія – у військовому коледжі США, практика – в боях в Бахмуті. Львів, Канзас і Бахмут в житті комбрига "Холодного Яру"
15:51
Експорт кукурудзи, ріпака, соняшника та пшениці: ліцензії видаватимуться з погодженням з Польщею
15:51
"Найбільше досягнення і невдача – це НУШ": міністр Лісовий про діяльність МОН за останній рік
15:49
Дрони, боєприпаси й гранатомети: Німеччина оголосила про новий пакет допомоги для України
15:34
Синоптики попередили мешканців Київщини про неприємні сюрпризи погоди
15:33
"Укрнафта" розпочала ребрендинг мережі АЗС Glusco
15:32
Туск після переговорів зі Шмигалем: Ми близькі до вирішення проблем  
Усі новини...