В Україні криза з забезпеченням прав людини - Карпачова

Четвер, 25 червня 2009, 13:35

Скарг на порушення прав людини в Україні в умовах фінансово-економічної кризи побільшало, каже уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова.

"Проблеми загострилися у зв’язку з фінансово-економічною кризою, глобальною кризою. Україна, на жаль, виявилася неготовою до цих нових викликів попри те, що і наші національні експерти, економісти зокрема, і світові експерти наголошували на тому, що може відбутися така несподівана ситуація", - сказала вона в ефірі Радіо "Свобода".

"Але вона була прогнозована, ця ситуація. Ми зараз фактично доганяємо те, що треба було превентивно", - додала Карпачова.

"Тому звичайно кількість скарг в умовах такої кризи до омбудсмена збільшується, з одного боку. А з іншого боку, можу засвідчити, що наші громадяни стали більше знати свої права і безумовно звертаються до різних правозахисних інституцій, зокрема і до омбудсмена, і до Європейського суду з прав людини, до інших правозахисних організацій", - зазначила вона.

Омбудсмен зізналася, що ситуація зі станом дотриманням прав і свобод людини сьогодні викликає у неї "серйозне занепокоєння".

"І можу засвідчити, за моніторингом омбудсмена України, наявність ознак загальнодержавної кризи в галузі забезпечення прав людини, а тому й (більшу) кількість звернень. На сьогодні з моменту створення інституції звернулося фактично майже 950 тисяч осіб. Вважайте, що мільйон", - заявила Карпачова.

Коментуючи висновок "Міжнародної амністії" про те, що для України залишаються великою проблемою тортури в місцях позбавлення волі, напади на расистському ґрунті і безкарність винних у порушенні прав людини, вона сказала: "Боротьба взагалі з застосуванням недозволених методів слідства, зокрема тортур, є одним із пріоритетів у діяльності Уповноваженого з прав людини".

Водночас, обмудсмен визнала, що результат роботи в цьому напрямку в Україні "за останні роки погіршився" після "певного покращення" ситуації.

Раніше Карпачова заявила, що головним порушенням прав українців нині є бідність, передає "Німецька хвиля".

За її даними, минулого року 27% жителів України перебували за межею бідності. Половина з них живе у злиднях. Цього року, вважає омбудсмен, ситуація буде ще жахливішою через світову кризу, бо за критеріями Світового банку майже 70% вже слід вважати бідними.

"В Україні, де розвинена промисловість, сільське господарство, високий рівень освіченості, в основі проблеми бідності насамперед лежить брутальне порушення права людей на доступ до ресурсів і національного багатства", - сказала Карпачова.

До омбудсмена по допомогу звернулося близько 100 тисяч українців. Передусім, люди скаржилися на дії суддів, працівників міліції, прокуратури, держадміністрацій та місцевих органів. З них 13% заявили про застосування тортур у державних інстанціях. Водночас в Україні на третину зменшилася кількість засуджених, але рівень смертності у в'язницях зріс, сказала Карпачова.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...