За підвищення цін на часник, цибулю й лимони каратимуть

Вівторок, 3 листопада 2009, 15:09

Антимонопольний комітет порушив справу за фактом необґрунтованого підвищення торговельними мережами цін на часник, цибулю й лимони.

Про це повідомив на брифінгу у вівторок виконувач обов’язків голови АМКУ Олександр Мельниченко, повідомляє прес-служба Комітету.

За його словами, АМКУ виявив факти суттєвого підвищення торговельними мережами цін на зазначені продукти, які рекомендовані лікарями для профілактики грипу.

Такі дії реалізаторів, на думку Комітету, мають ознаки порушення конкурентного законодавства і будуть розслідувані.

"Дехто з горе-бізнесменів вирішив, що настав час заробити на епідемії грипу і суттєво підвищив ціни на лимони, часник і цибулю, споживання яких останнім часом збільшилося", - сказав Мельниченко.

"Тому мною прийнято рішення порушити справу, провести розслідування і притягнути до відповідальності тих суб’єктів, які вирішили "нагріти" руки за рахунок українських родин", - повідомив він.

Мельниченко зазначив, що у Комітеті створено спеціальну робочу групу фахівців, які здійснять виїзні перевірки великих і середніх торговельних мереж. Територіальним відділенням АМКУ доручено провести аналогічні слідчі дії в усіх регіонах.

Якщо встановлення необґрунтованих цін на продукти харчування підтвердиться, до торгівців будуть застосовані штрафні санкції, що можуть скласти до 10% річного обороту компаній.

"Комітет вимагатиме від суб`єктів господарювання точного економічного обґрунтування їхньої економічної поведінки. Ціна на товар – це їхня економічна поведінка. В неї включений ряд складових. І якщо вони (ціни) зросли і йдеться не про прибуток, а про надприбуток, такі дії мають бути покарані", - заявив Мельниченко.

Крім того, керівник АМКУ повідомив, що домовився з Державною митною службою про оперативне отримання інформації щодо ввезення лимонів на територію України.

"Я мав розмову з головою Держмитслужби Анатолієм Макаренком і ми знайшли повне порозуміння в цьому питанні. Тому, думаю, у лічені години така інформація надійде до Антимонопольного комітету і ми оперативно зможемо встановити, які саме суб’єкти зловживають своєю ринковою владою", - сказав Мельниченко.

Щодо зловживань фармацевтичних компаній, він сказав, що увечері на веб-нараді з головами територіальних відділень Комітету узагальнять попередні дані розслідувань, – і в середу оприлюднять інформацію про учасників ринку медикаментів, щодо яких порушено справи за завищення цін на ліки "грипової" групи.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
08:49
ЗМІ: Канцлери Німеччини та Австрії вступили у суперечку з Боррелем на останньому саміті ЄС
08:26
Новий представник фон дер Ляєн відмовився від посади після критики у фаворитизмі
08:25
"З винятковим цинізмом". Як після загибелі кіборга Барса суд визнав його винним у хуліганстві
07:50
Сили оборони знешкодили 920 окупантів і знищили 9 танків за добу
07:33
Окупанти посилили атаки на Бахмутському напрямку: за добу їх було 33 − Генштаб
06:51
Цієї ночі військові знищили всі російські "Шахеди"
06:43
Палата представників США проголосувала за низку законів, щоб посилити тиск на Іран
05:30
ISW: Російські атаки можуть досягти "загрозливих успіхів" на захід від Бахмута
04:28
У Білому домі спростували спекуляції про "навмисно слабку атаку Ірану на Ізраїль"
03:37
Радбез ООН відкинув "божевільні звинувачення": відповідальність за інциденти на ЗАЕС поклали на РФ
Усі новини...