ВООЗ підозрюють у корупційних зв'язках з виробниками вакцин

Середа, 25 листопада 2009, 12:05

Експертів ВООЗ підозрюють у корупційних зв'язках з компаніями-виробниками вакцини проти свинячого грипу.

Про це пише російська газета "Новые известия", посилаючись на розслідування данської газети "Information", що вивчала зв'язки експертів ВООЗ з провідними фармкомпаніями.

На думку опитаних фахівців, причина гіпертрофованої реакції світу на не такий вже небезпечний свинячий грип полягає в успішній піар-кампанії експертів ВООЗ. Деякі з них у буквальному значенні перебувають на службі у виробників вакцини.

"Викликає занепокоєння, що багато вчених, що засідають у різних комітетах ВООЗ, представляються незалежними експертами, ретельно приховуючи той факт, що вони отримують гроші від фармацевтичних компаній", – заявив професор епідеміології Том Джеферссон, що працює в дослідницькому центрі Cochrane Center у Римі.

ВООЗ оголосила свинячий грип пандемією під тиском групи радників цієї організації на чолі з голландським доктором Альбертом Остенхаусом, який одержав прізвисько "Доктор флю" (від "Таміфлю"), оскільки він вів активну пропаганду у ВООЗ і західних ЗМІ на користь масової вакцинації населення.

Зараз уряд Нідерландів проводить екстрене розслідування діяльності цього професора, оскільки стало відомо, що він одержує зарплату в кількох компаніях, що виробляють вакцину проти свинячого грипу.

Також серед радників ВООЗ, які наполягали на оголошенні свинячого грипу пандемією, є платні радники фармгігантів Roche, RW Johnson, SmithKline і Beecham Glaxo Wellcome.

"ВООЗ виступає щонайменше з дивними рекомендаціями", – стверджує професор Том Джеферссон.

"Звичайні заходи гігієни дають більший ефект, ніж ці маловивчені вакцини, і в той же час ВООЗ згадує використання масок і ретельне миття рук як засіб боротьби зі свинячим грипом усього двічі у своїх документах. Про вакцини й інші лікарські препарати йдеться 42 рази!", - підкреслює він.

Джеферссон і ряд його колег вважають, що платних радників фармкомпаній варто видалити з числа осіб, що дають рекомендації ВООЗ, однак сама ця організація не поспішає проводити подібну реформу.

Речник ВООЗ Грегорі Хертл, коментуючи статтю в Information, зауважив, що неможливо відмовитися від послуг провідних світових спеціалістів лише на тій підставі, що вони фінансово зацікавлені в просуванні тієї чи іншої стратегії боротьби з захворюванням.

За даними міжнародного інвестбанку JP Morgan, фармацевтична промисловість світу заробить цього року на продажу вакцин проти свинячого грипу більше 7 млрд. євро.

Наразі, за даними ВООЗ, жертвами свинячого грипу стали 6 тис. людей, у той час як середня щорічна смертність під час епідемій "традиційних" різновидів грипу сягає півмільйона.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування