Виборців починають підкупати "обхідними шляхами"?

Четвер, 10 грудня 2009, 12:39

У Комітеті виборців України відзначають тенденцію до непрямого підкупу виборців із боку кандидатів у президенти.

Про це заявив представник донецької організації Комітету виборців Олександр Клюжев у інтерв'ю "Німецькій хвилі".

Жодного сигналу про прямий підкуп виборців із жодного регіону до КВУ не надходило, сказав він.

Однак роздачу урядом актів на землю або пільгового житла, що поєднується з політичною агітацією за лідера БЮТ, за словами Клюжева, можна віднести до "непрямого підкупу".

Інший приклад - опосередкований підкуп виборців опозицією, як, наприклад, безоплатна роздача лідером Партії регіонів медичних препаратів під час епідемії грипу.

Ще поширенішою, за словами експерта, стає також тенденція, коли керівники великих підприємств стають посередником між кандидатом та виборцем, дбаючи про власне майбутнє. Домовляючись із кандидатом про підтримку, вони надають напередодні виборів співробітникам певні соціальні гарантії за певних умов, каже Клюжев.

При цьому він наголошує, що тут справа не у прізвищах, а в тенденціях.

Представник КВУ зазначає, що раніше на виборця намагалися тиснути адміністративним шляхом, а тепер, коли опоненти мають приблизно однаковій доступ до адмінресурсу, ця технологія вже не працює.

На переконання Клюжева, нові технології - це непрямий підкуп виборців, однак він ще не є системним явищем.

Ця технологія буде розвиватися, але реально на результати виборів впливають зовсім інші причини, вважає експерт.

А реально регламентувати законодавством проблему підкупу виборців, на думку Клюжева, неможливо. Більше того, такої регламентації не вимагає й європейське законодавство, яке залишає це питання за політичною культурою.

На думку представника КВУ, коли кандидати зрозуміють, що реального результату від таких технологій немає, суспільство позбудеться таких явищ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування