Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соціологи майже не залишили Тимошенко шансів перемогти Януковича

Вівторок, 29 грудня 2009, 12:39
 

Соціологи прогнозують, що змін в електоральних настроях уже не станеться до дня виборів, і у другий тур упевнено виходять Віктор Янукович і Юлія Тимошенко.

"У першому турі абсолютно очевидно - у другий тур виходять Віктор Янукович і Юлія Тимошенко, це без сумнівів і питань", - заявила науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, коментуючи дані соцопитування, проведеного фондом з 12 по 26 грудня.

Згідно з ним, якби вибори відбулися в останню декаду грудня 2009 року, то 33,6% з тих, хто має намір взяти участь у виборах, проголосували б за Януковича, 19,2% - за Тимошенко.

За Сергія Тігіпка проголосували б 9,23% опитаних, за Арсенія Яценюка - 6,1%, чинного президента Віктора Ющенка - 3,7%.

За лідера Компартії Петра Симоненка проголосували б 3,4%, спікера Володимира Литвина - 2,6%, лідера всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олега Тягнибока - 1,6%, депутатів Інну Богословську та Анатолія Гриценка - по 1,3%.

Жоден з інших кандидатів не набирає 1%.

Проти всіх проголосували б 5,3%, ще 11,1% не визначилися зі своїм вибором.

Згідно з опитуванням, у другому турі за Януковича проголосували б 44,3%, Тимошенко - 28%, не мають наміру йти на вибори 1,8% опитаних. Проти всіх - 18,8% і не визначились - 8,9%.

Керівник фірми "Юкрейніан соціологжі сервіс" Олександр Вишняк зазначив, що динаміка рейтингів основних претендентів на перемогу - Януковича і Тимошенко - за останні роки практично однакова.

Зокрема, згідно з опитуванням, яке проводилося фондом "Демократичні ініціативи" в липні 2009 року, за Януковича проголосували б 29,9%, а в грудні - 33,6%; за Тимошенко - відповідно 15,0% - 19,2%.

Він підкреслив, що розрив у голосах між двома претендентами як і раніше становить близько 15%.

У другому турі розрив між обома претендентами становить близько 16,5%: у липні за Януковича готові були проголосувати 40,4% - у грудні 44,3%, а за Тимошенко відповідно 23,6% і 28%.

"Подолати відрив у 16% за місяць неможливо", - підкреслив соціолог, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Разом з тим, Бекешкіна теоретично допускає можливість перемоги у другому турі Тимошенко.

При цьому, вона виходить з того, що в західних регіонах Тимошенко користується набагато більшою підтримкою, а кількість тих, які готові проголосувати проти всіх, значно більше, ніж в інших регіонах.

Разом з тим вона підкреслила, що нинішня виборча кампанія показала, що виборчі штаби кандидатів у президенти не можуть боротися за голоси виборців.

Зокрема, вона нагадала про низку скандалів, які мали місце в ході виборчої кампанії.

Разом з тим, за словами Бекешкіної, ці скандали ніяк не позначилися на рейтингах кандидатів, проте збільшили кількість тих виборців, які мають намір голосувати проти всіх.

"Скандали лише відбивають будь-яке бажання йти на вибори", - підкреслила соціолог.

Опитування є загальнонаціональним, всього було опитано 2010 респондентів, похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Детальніше про соціологічні дослідження читайте у рубриці "Вибори".



 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування