Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КВУ: Штаби вже збирають паспорти, щоб купувати голоси

Середа, 13 січня 2010, 10:06
 

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко називає небезпечною технологію підкупу виборців і прогнозує її використання у другому турі виборів.

Про це він сказав в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

Черненко нагадав результати опитування, проведеного фондом "Демініціативи", згідно з якими 76% громадян ані за які гроші не продадуть свій голос.

"Але є й такі, які нормально ставляться до підкупу. Мовляв, хай люди хоч щось зароблять. Тому ця тенденція є небезпечною, і я думаю, більше про неї ми будемо говорити в другому турі", - зазначив він.

Черненко пояснив, що у першому турі штаби економлять кошти, "хочуть подивитися, чим закінчиться перший тур, а в другому буде вже чисто прагматика - скільки відсотків нам не вистачає".

"Але вже збираються дані про тих, хто хоче й може продати голос, вже збираються паспорти, і підготовча робота, на жаль, ведеться. І ведеться кількома штабами. Та все одно це не більше 2-3% виборців", - сказав він.

"Тому лише через підкуп суттєво вплинути, особливо коли буде великий відрив, важко. Але підкуп як комплекс технологій (тут ми купимо, там внесемо до списків та ін.) загалом може призвести до того, що результат виборів буде серйозно скорегований", - додав Черненко.

Він назвав нинішні вибори і те, як велася передвиборча кампанія "кроком назад".

"Хоча, звичайно, я не знаю, яким буде день голосування, може, всі наші лякання минуться і все пройде більш-менш нормально, але в цьому є великі сумніви", - сказав Черненко.

"Якщо у нас все життя в корупції, то нема чого дивуватися, що є корупція й на виборах, коли купують суддів, журналістів, виборців, - це є загальна хвороба суспільства, просто на виборах вона дає додаткові рецидиви", - додав він.

Українська правда  

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування