Член ЦВК: перевірка міліцією заяв про голосування вдома - це тиск

Субота, 16 січня 2010, 12:44

У ЦВК надходять повідомлення про те, що працівники міліції перевіряють достовірність заяв виборців, які виявили бажання проголосувати вдома.

Про це заявив член ЦВК Михайло Охендовський в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" у суботу.

"Окружні виборчі комісії повідомляють ЦВК про те, що співробітники органів МВС намагаються отримати від дільничних виборчих комісій копії заяв виборців із проханням забезпечити їм голосування вдома", - сказав він.

За словами Охендовського, "вказівку про проведення дослідчих перевірок за фактами написання таких заяв виборцями органам внутрішніх справ офіційно дав один із заступників міністра ще 14 січня".

"У результаті до виборців, які написали відповідні заяви, приходять працівники міліції й іноді навіть вимагають від них підтвердити недостовірність їхніх заяв", - заявив член ЦВК.

За його словами, такі вимоги слід розцінювати як незаконне втручання міліції у виборчий процес, перешкоджання вільному волевиявленню виборців, що суперечить частині першої статті 6 і пункту 1 частини другої статті 11 закону "Про вибори президента".

"Генеральна прокуратура вже звернула увагу прокуратур Криму, областей, міст Києва і Севастополя, що проведення органами МВС за власною ініціативою перевірок з приводу голосування вдома без отримання відповідних доручень від самих виборчих комісій має кваліфікуватися як перешкоджання вільному здійсненню громадянами їхніх виборчих прав", - підкреслив Охендовський.

При цьому він висловив сподівання, що "реакція на протизаконні дії міліції з боку органів прокуратури буде швидкою й ефективною".

Член ЦВК також заявив, що "уже давно загальновідомо, що вся система органів МВС на цих виборах працює на користь одного кандидата на посаду президента".

"Політична заангажованість міліції на цих виборах не дає підстав виключати і можливість провокацій з боку її працівників. Наприклад, у дільничні виборчі комісії за вказівкою міліції подається свідомо недостовірна заява (про голосування вдома), працівники одразу ж виявляють цей факт, порушують кримінальну справу і доводять до відома громадськість про виявлення ними ж спровокованого порушення", - зазначив він.

"Подібні дії міліції неприпустимі, і, вочевидь, спрямовані на штучне зменшення кількості виборців, які візьмуть участь у голосуванні, шляхом тиску і залякування", - вважає Охендовський.

Він також сказав, що під час відрядження в Дніпропетровську область міліціонери йому "з обуренням говорили про те, що власним керівництвом вони орієнтовані реагувати тільки на порушення громадського порядку на виборчих дільницях, ігноруючи будь-які спроби незаконного впливу на процес голосування".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:25
У Києві прощаються з письменником і громадським діячем Дмитром Капрановим
13:19
Співвласник "Космолоту" заявляє, що українські чиновники вимагають в нього мільйони євро – FT
13:01
Проєкт української фотографки Юлії Кочетової переміг у World Press Photo 2024
12:59
Удар по аеродрому в Джанкої: ГУР повідомило про ураженння 4 установок С-400 ворога
12:50
футболЛунін про серію пенальті проти "МанСіті": Ми готувалися до всіх можливих пенальтистів і вирішили ризикнути
12:47
Розвідка Британії: Чорноморський флот РФ суттєво знизив активність та ховається у Новоросійську
12:43
МВС: Жодного випадку контрабанди зброї з України не зафіксовано
12:39
оновлено В Україні вила тривога: у Дніпрі пролунали вибухи
12:30
Росіяни вдарили по Дніпровському району: є поранені, спалахнули пожежі
12:26
СБУ викрила чоловіка, який на шкільному автобусі возив росіян на ротацію з Харківщини
Усі новини...