У США скептичні і щодо Януковича, і щодо Тимошенко - політолог

Четвер, 21 січня 2010, 08:09

У США панує скептицизм і щодо Віктора Януковича, і щодо Юлії Тимошенко, каже американський політолог Пол Д'Аніері.

"Думаю, що є чимало скептицизму до обох із них", - сказав він в інтерв'ю Радіо "Свобода".

"Можливо більше скептицизму щодо Віктора Януковича через його роль у спробах викрасти результати виборів у 2004 році і через кримінальне минуле. Але до Юлії Тимошенко також є запитання через її роль у дуже непрозорих газових схемах у минулому", - зазначив Д'Аніері.

"Тому гадаю, що США зараз дійшли до того, що їх набагато більше турбує політика, а не конкретні особистості. Хто би не виграв вибори в Україні, США будуть із цією особою працювати, але захочуть конкретних дій щодо серйозних питань", - наголосив він.

Американський політолог вважає, що "зараз Україна не належить до пріоритетів президента Обами: у зовнішній політиці його передовсім цікавить Афганістан, Ірак, Китай і глобальне потепління, у внутрішній політиці він передовсім займається реформою системи охорони здоров'я і економіки".

"Тому мало вірогідно, щоб Україна сильно привертала його увагу. Україною більше займаються працівники апарату Білого дому і держдепартаменту США", - сказав Д'Аніері..

"Суть цієї політики полягає в тому, що треба зачекати поки Україна зробить дещо із того, чого від неї всі очікують, щоб підняти відносини на вищий рівень", - пояснив політолог.

"Очікування частково пов'язане з тим, щоб побачити, як Україна проведе вибори, а по-друге, як у Києві, так і в Вашингтоні розуміють, що доки президент і прем'єр України запекло воюють один з одним, то важко говорити про що-небудь серйозне", - додав він.

На запитання, чи варто очікувати нових ініціатив з боку США після цих президентських виборів в Україні, Д'Аніері відповів:

"Гадаю, що США безперечно будуть простягати руку. Новий посол США в Києві Джон Тефт є дуже досвідченим дипломатом, а його призначення свідчить про те, що до України ставляться серйозно".

"Я знаю, що є люди в Білому домі, які уважно стежать за Україною, навіть якщо це не сам президент. Але такі дружні сигнали йдуть уже майже 20 років, однак справжні реформи в Україні досі не пройшли, у деяких сферах становище навіть погіршилося", - зазначив політолог.

"Гадаю, що США навряд чи висунуть нові масштабні ініціативи доти, доки новий президент, і прем'єр-міністр, і парламент України не здійснять базових кроків. Це стосується боротьби з корупцією, ділового клімату, економічних реформ", - сказав Д'Аніері.

"Також дуже важливо розбудувати стабільні відносини між президентом, прем'єром і парламентом України, щоб було ясно, що є керівники, які спроможні співпрацювати, щоб вести країну вперед", - наголосив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News