На другий тур виборів готують менше екзит-полів

П'ятниця, 22 січня 2010, 13:43

Кількість екзит-полів у другому турі президентських виборів скоротиться.

Одна компанія уже відмовилася від проведення опитування, ще декілька досі не прийняли остаточного рішення, пише в п'ятницю "Дело".

У першому турі президентських виборів проводилося одразу 6 екзит-полів, що є соціологічним рекордом України.

Голова Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка (компанія проводила екзит-пол для газети "Аргументи і факти") Ольга Балакірєва сказала:

"Якщо перед першим туром я сама ініціативно шукала партнера, то зараз я цього не роблю. Звісно, якщо надійде цікава пропозиція, то я погоджуся. Поки такого немає. Я не бачу необхідності одночасного проведення одразу 6 екзит-полів".

Точно вирішили проводити екзит-пол поки лише дві компанії: Національний екзит-пол (фонд "Демократичні ініціативи", Київський міжнародний інститут соціології, центр ім. Разумкова) і GfK, що проведе дослідження на замовлення ICTV.

Керівник департаменту маркетингу, комунікацій і аудиторій телеканалу ICTV Орест Білоскурський зазначив: "Ми задоволені роботою GfK і точністю результатів екзит-полу першого туру виборів. Наша методика виявилася найкращою і найточнішою. Максимальна розбіжність складає всього 0,82 пункту".

Керівник КМІСу Валерій Хмелько розповів: "На даний момент ми готуємося до проведення (Національного) екзит-полу в другому турі виборів".

"Головна проблема - брак коштів, але я сподіваюся, що фонд "Демократичні ініціативи" зможе відшукати відсутню суму", - зазначив він. У випадку крайньої необхідності, за словами Хмелька, гроші, яких бракує, може виділити фонд "Відродження".

При цьому Національний екзит-пол у другому турі планує збільшити кількість виборчих дільниць, на яких буде проводитися опитування.

"Ми повернемося до тієї кількості, яка було задіяна при проведенні екзит-полів на парламентських виборах у 2006 і 2007 роках - 300 дільниць", - сказав Хмелько.

Як відомо, через брак коштів замість 300 дільниць опитування 17 січня проводили на 240. У результаті його дані відрізнялися від підрахунків інших екзит-полів, зокрема, показували більш високий результат Юлії Тимошенко (на кілька відсотків).

Остаточне рішення ще не прийняте по трьох екзит-полах - телеканалів "Інтер" (проводив Socis), "Україна" ("Савік Шустер студія") і опитуванню компанії R&B.

"Ми перебуваємо на стадії переговорів. Остаточне рішення буде ухвалено найближчим часом", - сказав гендиректор Socis Микола Чурилов.

Схожа позиція й у Євгена Копатька з R&B. За його словами, точна кількість екзит-полів буде відома за тиждень до другого туру виборів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...