Украинская правда
https://www.pravda.com.ua/rus/articles/2005/04/26/4387775/

Скінхеди з "Братства" Корчинського

Володимир Ар'єв, "Закрита Зона", 5 канал _ Вторник, 26 апреля 2005, 14:17
Сукупність реакційних ідей з революційними почуттями,
дає в результаті фашистський тип особистості.
Вільгельм Райх



19-те століття, південні штати США. Чорношкіре населення починає боротися за свої права у традиційно расистському регіоні Америки. У відповідь на це там виникає расистська організація Ку-Клукс-Клан, яка виступає проти зрівняння у правах білих та темношкірих.

1915 рік. Ку Клукс Клан виникає і на півночі США, вже як націоналістична організація. Вбрані у білі простирадла з гострими кінцівками капюшонів та грізними дірками для очей, адепти Ку–Клукс-клану б'ють і вбивають людей інших рас, навіюючи жах на темношкірих і емігрантів. Пізніше уряд Сполучених Штатів забороняє цю організацію.

Сьогодні, сто років потому, забутий дикий досвід, дехто має намір реанімувати в Україні.

Ку Клукс Клан. Україна

Україна майже не знала серйозних расових чи етнічних конфліктів. Це завжди було далеко. Помаранчева революція змінила ставлення до України у світі. Раніше іноземці побоювалися відвідувати Київ і тим більше робити тут бізнес. Саме через імідж кримінальної країни, який створила кримінальна влада.

Проте після подій осені 2004 року і приходу нової влади, ставлення до України змінилося. Іноземці почали охочіше дивитися у бік досі маловідомої їм східноєвропейської держави. Навіть менш міфічними стали виглядати перспективи України опинитися у складі об'єднаної Європи. Ясна річ, така перспектива подобається не всім.

З січня 2005 року, одразу після інавгурації нового президента, в Україні сталася низка наразі малопомітних, але тривожних подій. Подій, які в разі систематичного повторення можуть мати негативні наслідки для України.

Столиця України, центральна частина міста.

На Подолі група невідомих молодих людей на початку лютого нападає на американського дипломата. Чорношкірий працівник USAID отримує тілесні ушкодження. США реагують миттєво – держсекретар Кондоліза Райз звертається до українського керівництва з вимогою уникати подібних випадків у майбутньому і якнайшвидше розслідувати побиття. Цей інцидент одразу списують на вияви расизму. Його сприймають як прикру випадковість і невдовзі забувають.

Але з'ясовується, що випадки побиття іноземців тривають. За лютий-березень Київ зокрема та Україну загалом охопила епідемія атак на гостей з-за кордону. І що криється за цими нападами спочатку невідомо.

Нам вдалося розшукати двох потерпілих іноземців, історії яких найбільш показові і свідчать про систематичність та спланованість нападів.

Крістіан Матіс – француз. Він приїхав на Україну у 1993 році, як шеф-кухар в один з ресторанів. Тепер має власний ресторанний бізнес.
Крістіан Матіс, Франція
Нормальна страна. Нормальные люди. Неопасно. Ничего нет.. Никогда в жизни. Я 12 лет в Украине. Никогда.

Крістіан весь час жив на Подолі і почувався безпечно. Це відчуття він стратив після випадку на початку лютого. Того вечора Крістіан повертався додому з супермаркету.

Підходячи до будинку, він помітив, що за ним стежать. Спочатку він не надав цьому значення. Але за хвилину переслідувачі напали.
Крістіан Матіс
Я выходил отсюда… Кулек. Я видел – человек стоит и начинает быстро… А я больше быстро… Я дверь. Я закрыл… Другой человек здесь и так. Я получать и я упал здесь. И начал меня побить. А другой человек открывать дверь и меня бить. Я так. А потом женщина начала кричать…

Так виглядала голова Крістіана після побиття. Очевидно, били не руками, а кастетами. З відкритою черепно-мозковою травмою, струсом мозоку, раною потиличної частини та численними забоями Крістіан опиняється у лікарні швидкої допомоги.
Крістіан Матіс
Я видел его. Он был в такой черный шапка. Куртка… Он так… Тот, который побил меня здесь, я знаю у него был рыжий волос. Красный… Сильно побили, побили, побили, ничего не говорили… Если бы женщина не вышла, меня бы убили…

Випадковість виключається – це був ретельно спланований напад. Жертва була вибрана заздалегідь. Злочинці знали код замка на дверях. Знали як виглядає той, кого вони битимуть. Вони стежили за жертвою. І жодного зі звичних мотивів – особиста неприязнь, бізнес чи пограбування. Гаманець з грошима залишився у Крістіана – нападники його не взяли.
Крістіан Матіс
Никогда в жизни. Зачем? Я спокойный человек. У меня много друзей. На Подоле много людей меня знают. Зачем?

Невдовзі така сама історія трапляється з громадянином Німеччини Андреасом Егерером. Він теж віддавна живе в Україні, працює в представництві німецької компанії, яка займається системами водопостачання.

Андреас Егерер, ФРН
Мне нравится в Украине. Я приехал раз, другой, здесь уже несколько лет живу. Теперь я женат. Вот почему я постоянно в Украине…

21 лютого Андреас прилетів в Україну з ФРН. Увечері він привітав з днем народження свого знайомого адвоката. Коли повертався додому, його зупинили у переході на Майдані Незалежності.

Андреас Егерер
Я приехал на такси, вышел возле консерватории, шел через переход… В переходе ни один человек. Никого не было…Один человек спросил меня что-то слева. Я повернулся и в этот момент кто-то ударил меня справа…

Отямився Андреас у відділку міліції, залитий кров'ю. Окрім розбитої голови, у Андреаса виявився ще й перелом руки. Очевидно, нападники теж користувалися кастетом.

У відділку виявилося, що міліція схопила підозрюваного у нападі на гарячому. Але Андреас не зміг його впізнати.

Андреас Егерер
Он был старше, не старше 40 лет, это не был очень молодой человек…

Мотив нападу так само залишився невідомим. У Андреаса нічого не забрали. Це навряд чи могло бути пов'язано із бізнесом.

Андреас Егерер
Нет. Об этом я уже подумал, смотрел направо и налево, но не может быть…

Андреас не помічав, щоб за ним стежили. Проте згодом він пригадав дивний епізод з часів помаранчевої революції.

Андреас Егерер
Когда я на революции был с флагом, один человек мне помогал с этим флагом, он был очень большой. Незнакомый человек, он сказал, что у него есть реквизиты немецких солдат с бывшей войны…

Тоді Андреас залишив незнайомцеві свій номер мобільного телефону. Пізніше до нього кілька разів телефонували з невідомих номерів і мовчали. За номером мобільного, як вважає Андреас, нападники у разі спланованості нападу, могли дізнатися, що він повернувся в Україну – поки Андреас перебуває у Німеччині, його телефон не відповідає.

У Шевченківському райвідділі міліції, що біля Майдану, про цей випадок не чули. Майдан Незалежності, як виявилося, нейтральна територія, яка може належати і до відання Печерських міліціонерів. Там у той момент змінювали керівництво.

Проте з конфіденційних джерел в МВС, вдалося дізнатися, що справа стосовно побиття Андреаса Егерера потрапила до дільничного міліціонера. А той вирішив випустити упійманого на гарячому підозрюваного і закрити справу за відсутністю складу злочину. Мовляв, була обопільна бійка – зустрівся вночі німець із озброєними кастетами хлопцями і кинувся на них. Та так, що поламав руку і розбив собі голову.

До квітня таких випадків, за приблизними підрахунками, сталося кілька десятків. Всіх сильно б'ють, жодного не грабують. Жертвами нападів стають люди, нічим між собою не пов'язані. Наприклад - дипломат, бізнесмен, ресторатор. Є один єдиний зв'язок – всі вони іноземці.

У посольствах поки що намагаються не коментувати ці інциденти. Вважають, що в Україні безпечніше, ніж у світових мегаполісах. Дипломатичні представництва США, Німеччини та Франції відмовилися від інтерв'ю – очевидно з дипломатичних міркувань. Проте якщо випадки повторюватимуться, навряд чи вони мовчатимуть далі.

Усі випадки нападів на іноземців мають відслідковуватись у міліції. В обласних УМВС та в управлінні міста Києва є спеціальні відділи у справах злочинів, вчинених іноземцями та проти іноземців. Однак, як з'ясувалося, робота там не налагоджена. Наприклад, про випадок з Крістіаном Матісом столичному управлінню нічого невідомо.

Олексій Гурін, начальник відділу у справах іноземців УМВС в м. Києві
По іранцю єсть, по громадянину США єсть, а по французу немає. Може, вони не зверталися? У нас нема цих даних, я даже не знаю, що вам говорить...

Міліціонери скаржаться на брак кадрів. Кажуть, що подібні справи розслідуються в районних відділах внутрішніх справ. І що серйозної проблеми нема. А якщо випадки і є, то це робота молодіжного угрупування – так званих "скінхедів".

Олексій Гурін
Було предположеніє, шо це скінхеди... А другий пояснює, що може це і не скінхеди, бо в америці, якщо коротка курточка, то вже і скінхед.. .

Назва скінхед походить від англійського слова бритоголовий. Це молодіжний рух, який був започаткований у Британії в 60 роках минулого століття. Скінхеди збиралися у пабах, пили пиво і час до часу з'ясовували стосунки з іншими угрупуваннями. Голили голови, вбиралися у черевики і шкіряні чи джинсові короткі куртки.

Пізніше, коли рух став масовим, у скінхедство вживлюються різні ідеї, у тому числі і антисоціальні. Сьогодні серед скінхедів популярні абсолютно протилежні течії – нацистів та антифашистів. В ЄС проблема скінхедів набула загрозливих масштабів. Є вони і в Україні. Більшість з них полюбляють Майдан Незалежності. І хоча скінхед-нацист і скінхед-антифашист зовні виглядають ідентично, міліція з підозрою ставиться до всіх бритоголових у черевиках.

Шевченківський райвідділ УМВС
Что касается скинхедов, было у нас одно время, 2003 год, когда они у нас на Майдане в трубе собирались, тогда часто были эти факты… Тогда были реальные срока они по суду получали. Є питання по іноземцах, я ж не скажу, шо нема…

Більшість відомих випадків із побиттям іноземців траплялися саме в районі Майдану Незалежності. На цих кадрах, знятих "Закритою зоною" група молодиків атакує іноземця. Помітивши камеру, вони атакували і знімальну групу.

Усі проблеми в міліції списують суто на скінхедів. І після інциденту з американським дипломатом, який набув розголосу, у місцях скупчення скніхедів починаються облави.

В Україні скінхедство не чисельне і не згуртоване. Є багато угрупувань, які між собою мало знайомі, мають різні ідеології. Більш поширений і небезпечний цей рух у сусідній Росії, особливо проти людей, кого у російських ЗМІ образливо називають "лицами кавказской национальности".

Коли щось стається з іноземцями, обов'язково підозрюють саме їх. Віднедавна міліція щотижня прочісує перехід під Майданом Незалежності у Києві, місці, де традиційно збираються скінхеди.

Олексій Гурін
Прийшла вказівка від начальника главка по посиленню відпрацювання на Хрещатику, Майдані...

Зараз скінхеди намагаються не вдягатися по формі і не збиратися в центрі міста. Нам вдалося поговорити з одним із них. І виявилося, що останні побиття іноземців, особливо європейців, вже поза межами діяльності самоорганізованих підліткових груп. Слід веде до чітко організованої структури.

Цей хлопець попросив закрити йому обличчя. Зрозуміло чому – за вияви расизму в Україні передбачена кримінальна відповідальність. За останній місяць він двічі побував у міліції.

Скінхед
Месяца 2 назад, полтора начали просто забирать. Ни за что. Патруль подошел, пройдемте, под предлогом выяснения личности… Потом участились рейды. Приезжал беркут в места, где мы собираемся…. Я думаю, что это началось из-за этого посла. Там скандал начался…

Юнак переконує, що скінхеди не мають відношення до більшості випадків побиття іноземців. Запевняє, що він та його група ніколи не чіпає білих іноземців, якщо тільки у них нема з ними відвертого конфлікту. Це не співпадає і з їхньою ідеологією, головними постулатами якої є боротьба з наркотиками та кровозмішенням.

Скінхед
Если они это сделали, их уже нельзя называть скинхедами, это уже наемники какие-то…
идеология есть. Она обширная…
Журналист: а основне?
Скинхед: В основном выступаем за правильность молодежи… первое. Если они приехали, пусть ведут себя как гости, а не как хозяева…


У випадку з побиттям Андреаса Егерера у переході під Майданом Незалежності, хлопець переконаний, що ніхто з них не до цього непричетний. Напад на німця відбувся після опівночі, а у цей час коли молодики роз'їжджаються з тусовки на останніх поїздах метро.

Скінхед
После 12 нас там никого не было…

Виглядає, що, наводячи жах на скінхедів, у справі побиття іноземців міліція займається полюванням на відьом. Безумовно, багато із тих, хто вважає себе скінхедом, мають за честь взяти участь у всіляких хуліганствах. У тому числі і стосовно іноземців.

Але скінхеди просто не здатні на сплановану геополітичну акцію, яка могла би поставити під сумнів стосунки України із Заходом. Для цього потрібна інша організація. І багато що вказує на одну з існуючих сьогодні в Україні.

Систематичність та подібність випадків наштовхнула на підозри народного депутата Андрія Шкіля.

Андрій Шкіль, народний депутат України
Більше 5 – це вже система. Якщо це вибудується у систему, можна чітко перемонтувати образ України. Це не пограбування, не якісь расистські виходки. Це просто побиття, які мають як мотив кілька причин. Одна – дискредитувати Україну як державу, яка після помаранчевої революції дістала серйозний імідж на Заході і у світі.

Кому невигідне зближення України із Європою та США, яке відбулося останнім часом. З точки зору логіки, воно не вигідне російській владі, яка прагне зберегти вплив на українську зовнішню політику, залишити Україну у зоні свого впливу. Але звісно, своїми руками Кремль тут нічого не робитиме. Для цього є організації, готові виступити в його інтересах.

Андрій Шкіль
Тут треба шукати корені – хто часто відвідує Росію... Зустрічається з різними керівниками, різного ступеню представниками істеблішменту політичного. Остання була Вітренко... Цілком імовірно, що після поїздки Корчинського до Москви могло бути результатом однієї з розмов ці побиття... Поїздка в Росію. Його приймали на найвищому рівні, за всю історію. Десь із кимсь із оточення Путіна, навіть чи не з Медвєдєвим.. .

Дмитро Корчинський очолює малочисельну радикальну партію "Братство". Раніше він був одним із засновників право радикальної організації УНА-УНСО, звідки був виключений.

У президентських виборах 2004 року Дмитро Корчинський брав участь як кандидат. Вибувши із боротьби, він став на бік Віктора Януковича. А після перемоги Віктора Ющенка, Корчинський заявив про перехід своєї сили у опозицію. Разом із ідеологічно чужою Прогресивно-соціалістичною партією Наталки Вітренко Корчинський протестував проти руху нової влади на зближення зі США та Євросоюзом.

Незадовго перед виборами Дмитро Корчинський поповнив свою організацію… скінхедами.

Скінхед
Перед выборами скиндвижение разделилось немножко. Людей, которые пошли за Корчинского и людей, которые пошли за Ющенко. Корчинский поддерживал старую систему Кучмы… Ребята Корчинского, их насчитывается около 10, может чуть больше скинхедов… У нас завязался небольшой конфликт. Они хотели перетянуть нас на свою сторону. Из-за этого у нас стычка получилась и даже не одна.

Скінхеди, які не пішли за Корчинським, навіть брали участь у помаранчевій революції. Вони записувалися добровольцями для охорони наметового містечка. Скінхеди Корчинського лише тепер беруть участь у акціях – тепер проти нової влади. За свідченнями, не тільки з ідеологічних міркувань.

Скінхед
Они нам обещали, что они нас полностью оденут, ботинки, курточки и и естественно деньги. Суммы нам не говорили, сказали, что на пиво будет хватать. Естественно, что за каждую акцию они что-то получают…Видно, что они уже при деньгах…

Офіс "Братства". Раніше він був поруч з центральним офісом СДПУ(о). Тепер Дмитро Корчинський перебрався у інше приміщення – просто навпроти Верховної Ради. У приміщення з вивіскою "АДВОКАТИ".

Дмитро Корчинський
Від переслідувань антинародного режиму змушені були перебратися у квартал з сумнівною репутацією...

Офіс у цьому "кварталі з сумнівною репутацією" коштує мінімум 1500 доларів на місяць. Журналістів "Закритої зони" лідер "Братства" зустрів з олімпійським спокоєм.

На висловлені підозри щодо можливої причетності його організації до побиття іноземців Дмитро Корчинський відреагував дуже спокійно.

Дмитро Корчинський
А щодо побиття іноземців, я вам можу сказати, що тут винні іноземці. Вони дуже нахабно себе поводять стосовно України в цілому і коли приїздять сюди так само. Вони звикли понукати нашим урядом, давати вказівки президенту, звикли влаштовувати тут свої справи, керувати нашою зовнішньою політикою. Вони думають, що так само вони можуть поводити себе і в побуті. Це не правильно. За це їм бува дістається.

Люди з "Братства" не причетні ні до яких бійок, позаяк ліди з "БРАТСТВА" вправляються в поезії, музиці й коханні, а не в бійках.


Але принаймні одна бійка за участю "братчиків" мала місце. Ці події відбувалися влітку минулого року біля посту охорони Центральної виборчої комісії. Члени "Братства" прориваються в ЦВК з метою змусити комісію відкрити виборчі дільниці в Придністров"ї. Охорона не пускає. Виникає бійка.

Дмитро Корчинський
Екстремістська репутація Братства – це справа рук журналістів. Якщо і трапляються сутички за нашою участю, то ми завжди мужньо обороняємось проти тих, хто на нас віроломно нападає. Так було і в ЦВК... Звичайно, наші бідні хлопці і дівчата не люблять, коли їх б'ють чи принижують і намагаються чинити опір. Але ми завжди займаємо позицію сторони потерпілої...

При цьому у кишені Корчинського видно пістолет.

- а пістолет в кишені? Гумовий чи муляж?
- Муляж. Згадка про буремну молодість...
- А зараз що – спокійна старість?


В анкеті, яку треба заповнити для вступу у братство є наступні пункти – вміння відкривати замки, мисливський квиток тощо. Це безумовно необхідні якості для занять мистецтвом і коханням.

Дмитро Корчинський
Ми не всіх беремо до Братства і до власників мисливських квитків ставимося з особливою підозрою. Хочу наголосити, що ми культивуємо християнські цінності.

Християнські цінності закріплюються фізичними вправами. Свідки стверджують, що Дмитро Корчинський регулярно влаштовує для своїх братчиків вишколи чи тренування.

Скінхед
У них где-то есть зал, они занимаются… я не помню точно, как это называется, это помесь рукопашного боя с чем-то…

Дмитро Корчинський
Ні в якому разі. Ми завжди пам'ятаємо, що депутати - і комуністи, і демократи - з задоволенням проголосували за ганебні статті кримінального кодексу і за незаконні воєнізовані формування і за заняття спортом чи стройовою підготовкою зараз можуть саджати до 12 років з конфіскацією майна... тому членам Братства заборонено займатися спортом в організованому порядку...

Андрій Шкіль
Спортивні зали – атрибут, без якого неможлива робота з біомасою, постійна робота потрібна...

Андрій Шкіль добре знає стиль і манеру робот Дмитра Корчинського із однодумцями ще з часів спільного перебування в УНА-УНСО. Депутат переконаний – у "Братстві" діє система секти.

Андрій Шкіль
Організація – це спроба зробити свиту. Є от король, можна мати плем'я, а король має мати свиту. Це слухняне знаряддя в його руках... Це щось на кшталт сект... Вони готові не на силові, вони готові на будь-які дії... Будь-яка дія, яка потрібна Корчинському. Він може вмотивувати це розхитуванням влади, режиму. От побиття іноземців. Можливо. У мене нема свідчень. Це тільки гіпотези. Але якби попрацювали в цьому напрямку правоохоронці, то як на мене – це шлях у напрямку котрого треба попрацювати...

Прямих доказів чиєїсь причетності до операції з побиття іноземців наразі нема. Але є чимало збігів, які можуть викликати підозри. Принаймні досі ні міліція, ні СБУ тривожними фактами серйозно не займалися.

Наразі іноземці в Україні ще почуваються безпечно. Кілька прикрих випадків поки не змінили їхнього уявлення про країну перебування. Але наприклад Крістіан Матіс змушений був виїхати з квартири на Подолі – почувався надто непевно на місці, де його ледь не позбавили життя.

А якщо напади на гостей з-за кордону триватимуть, хтозна як у цьому відреагують дружні країни, особливо якщо українські правоохоронці вчасно не покладуть край епідемії безглуздих нападів?

Силовим структурам доведеться з'ясувати – чи це є випадковістю, чи системою. Чи цим займаються неорганізовані групи, чи добре організовані і фінансовані. Інакше цивілізований світ не повірить, що в країні нової демократії приречений новий Ку Клукс Клан.


© 2000-2018 "Українська правда"
Передрук матеріалів тільки за наявністю гіперпосилання на www.pravda.com.ua