Юлія Тимошенко затрималася на виході

Пятница, 27 июня 2008, 17:16
Юлія Тимошенко вчиться на власних помилках. Під час минулих виборів один з рекламних роликів БЮТ спричинив скандал. У сюжеті, орієнтованому на цільову групу шахтарів, роль гірників грали київські актори.

Тоді це спровокувало звинувачення у нещирості. Але зараз Тимошенко має гідну фотосесію і відеокадри, які дозволять більше не використовувати бутафорських шахтарів.

Під спалахи персонального фотографа прем’єр опустилася в шахту, а потім постала перед журналістами на брифінгу так, як і була вдягнута – у касці, гумових чоботах і спецодязі. Не вистачало тільки, щоб Тимошенко підписала з шахтарями черговий контракт, які вона пачками укладала з різними прошарками суспільства під час попередніх виборів.

Антураж поїздки Тимошенко до Луганську можна вважати такою ж ознакою наближення виборчих перегонів, як і екстрені польоти Віктора Януковича до Москви.

Плани опустити Тимошенко в шахту напрацьовувалися ще в 2006 році. За спогадами PR-стратега позаминулої виборчої кампанії БЮТ Михайла Бродського, тоді для Тимошенко підбирали найбезпечнішу шахту.

Вибір зупинили на цій же шахті імені Фрунзе. Але Тимошенко відмовилася здійснювати спуск, оскільки БЮТ в рамках кампанії-2006 був зосереджений на поглинанні західного електорату "Нашої України". Зараз завдання виконано – і Тимошенко намагається закріпитися на сході.

Зараз у команді Тимошенко не залишилося людей, переконаних, що прем’єр пропрацює весь відведений їй термін. У їх розумінні, дострокові парламентські вибори уже неминучі, і питання тільки, коли і за якими правилами вони відбудуться.

Завдання Тимошенко – максимально віддалити цей момент, щоб здійснити старт у вибори президента з посади прем’єр-міністра. Задача-мінімум поточного моменту – протриматися до вересня, коли ситуація в економіці має покращитися завдяки сезонній дефляції та високому врожаю.

Час працює на Тимошенко, і розуміння цього є частини Партії регіонів, орієнтованої на широку коаліцію.

Їх мета – зняти Тимошенко з посади прем’єра навіть за відсутності будь-яких гарантій укладенн "шлюбу" з НУНС. Якщо буде реалізовано перший пункт, то саме життя підштовхне до втілення другого.

Зараз у складі фракції НУНС немає 37 голосів за широку коаліцію. Але регіонали і Банкова намагатимуться зіграти на шкурних інтересах нашоукраїнців, які опиняться перед вибором – або вони створюють нову коаліцію з Януковичем, або ідуть на дострокові вибори. Адже нові вибори закінчаться втратою мандату і благополучного життя для більшості нинішніх депутатів від НУНС, бо "Наша Україна" вже не зможе повторити свій результат 2007 року, а Тимошенко буде не здатна прийняти всіх до свого списку.

Існує ще один можливий сценарій, який переповідають з посиланням на Віктора Балоту. Якщо відставка Тимошенко відбудеться, натомість нова коаліція створена не буде, то Банкова спробує призначити в.о. прем’єра іншу людину, а недопуск Тимошенко на робоче місце буде забезпечено силами Управління держохорони.

Це дозволить якщо не повернути владу Ющенку, то хоча би позбавить Тимошенко можливості нарощувати рейтинг на виплатах "маленькому українцю".

Однак цей сценарій має не тільки союзників, але й опонентів серед регіоналів. Вони вважають, що жертви, які будуть принесені донецькими заради широкої коаліції, неспівмірні з шансом отримати всю владу на нових дострокових виборах.

Спроба організувати діалог між урядом і Банковою мала місце тиждень тому. Минулої п’ятниці Віктор Ющенко провів зустріч з Арсенієм Яценюком і В’ячеславом Кириленком у присутності Віктора Балоги.

Завдання, яке президент поставив перед своїми хлопцями, змусило їх довго думати. "Складіть мені нове меню діяльності коаліції", - попросив їх Ющенко.

Після цього відбулася зустріч Балоги, Яценюка і Кириленка з Тимошенко, яка нічим суттєвим не закінчилася.

Єдине, що кидалося в очі – це те, як прем’єр, спікер і лідер фракції НУНС стали діяти в унісон. Свідками тому стали всі журналісти, які побували на їх зустрічі, присвяченій врегулюванню кризи.

З боку це нагадувало виставу, де кожен з учасників намагався зробити крок назустріч один одному. Яценюк висунув пропозицію прийняти закон про засади зовнішньої і внутрішньої політики, що мало би задовольнити амбіції президента.

У відповідь Тимошенко запропонувала ухвалити програму дій уряду, яка дала би їй умовний імунітет на один рік.

(Умовний – тому що під час Майдану Януковича звільнили з посади глави уряду попри недоторканість. Просто спочатку парламент скасував своє попереднє рішення про надання цього імунітету, а потім проголосував за саму відставку.)

Виступаючи з цими ініціативами, Яценюк і Тимошенко так само розуміли примарні шанси для їх ухвалення. В умовах, коли Балога є учасником проекту відставки уряду, стабілізуючий пакет набере максимум 210-220 голосів.

Більше того, зона ризику в коаліції розширюється. На політрадах обговорюються прізвища можливих людей, які оголосять про свій вихід. Наприклад, є в складі БЮТ депутат Микола Ковзель, інтереси якого на "Укрзалізниці" зачепив міністр Йосип Вінський. Або, наприклад, в "Народній самообороні" вважають перевірки діяльності Віктора Шемчука на посаді прокурора Криму спробами перетягнути його з коаліції.

Однак якщо відставки Тимошенко неможливо уникнути, то її завжди можна... заблокувати фізично. На одному із засідань ради коаліції Андрій Кожемякін прямо дав зрозуміти, що парламент не зможе розпочати роботу в ті дні, які залишилися до кінця сесії.

Півтори сотні депутатів здатні паралізувати Верховну Раду навіть якщо спікер буде чинити цьому спротив. Але це – не про нинішню ситуацію. Блокування буде порятунком не тільки для Тимошенко, але і для Яценюка, який майже автоматично втрачає посаду спікера в разі розвалу коаліції.

Зараз життя саме штовхнуло голову Верховної Ради в обійми Тимошенко, зробивши з нього адвоката коаліції. Схоже, спікер ще не втратив ілюзій переконати і Ющенка в необхідності збереження нинішнього формату. Яценюк прийшов на останні збори фракції БЮТ, де повідомив, що "президент не готовий здавати коаліцію".

У Юлії Тимошенко тепер є матеріал для реклами на Донбасі. Фото О.Прокопенка

Паралельно антикризовий штаб зі збереження коаліції збирається у Олександра Турчинова, де напрацьовуються плани протидії регіоналам у поваленні уряду.

По-перше, БЮТ ставить під сумнів легітимність старту процедури, яка має потягнути за собою відставку Тимошенко.

Мова іде про 155 підписів, що підкріплюють проект постанови про відповідальність Кабінету міністрів.

За інформацією БЮТ, не всі регіонали, зафіксовані в документі, перебували у Києві. Зокрема, дехто з підписантів на той момент активно вболівали на чемпіонаті Європи з футболу, а поява автографів могла пояснюватися спритністю їх помічників.

Тому керівництво блоку Тимошенко ініціювало у Яценюка проведення службового розслідування.

По-друге, зачіпки для БЮТ прописані в тимчасовому регламент Верховної Ради.

Там містяться часові рамки для розгляду резолюції недовіри уряду. Зокрема, протягом семи днів комітети Верховної Ради мають сформулювати запитання до Кабміну, а потім протягом десяти днів уряд повинен на них відповісти.

Зрозуміло, що комітети, які очолюють представники Тимошенко, не будуть поспішати із запитаннями. Можлива безліч способів: або зірвати кворум на засіданні, захворівши чи поїхавши у відрядження, або голова чи секретар комітету від БЮТ просто не підпишуть рішення.

Постанова про недовіру була зареєстрована 20 червня. Відтак нинішня п’ятниця, 27 число – це останній, сьомий день, протягом яких комітети мають сформулювати запитання до уряду. Однак, за розповідями джерел "Української правди", більшість комітетів навіть не збиралися з таким порядком денним.

Тепер, якщо відставку Тимошенко спробують здійснити в обхід запитань від комітету, це буде ще одним приводом БЮТ блокувати трибуну, обурюючись порушеннями регламенту.

Ще одна деталь – профільним комітетом для розгляду постанови про недовіру є комітет Олександра Омельченка, який завжди мав теплі стосунки з Тимошенко.

Тому в рамках самої процедури БЮТ може затягнути час аж до 11 липня, закінчення пленарної частини сесії.

По-третє, БЮТ готується відновити чисельність коаліції, вигнавши Ігоря Рибакова із парламенту. Це також стане виховним заходом для інших перебіжчиків.

Так, на 30 червня заплановано секретний з'їзд БЮТ з порядком денним про позбавлення Рибакова мандату.

Тут юристи Тимошенко спробують протрактувати на свою користь останнє рішення Конституційного суду за п'ятницю. Оскільки Рибаков не відвідує засідання фракції БЮТ і втратив з нею будь-який зв'язок, цей факт спробують прирівняти до такого кроку, як "вихід з фракції", що тягне за собою втрату депутатства.

За відсутності закону про імперативний мандат, легалізувати рішення Тимошенко спробує, керуючись... одним з вердиктів Конституційного суду, який випав з поля зору громадськості.

Минулого року КС виніс на своєму засіданні ухвалу про відмову у відкриття провадження за зверненням, підписаним 45 депутатами від антикризової коаліції. Вони оскаржували укази Ющенка про розпуск парламенту.

Але Конституційний суд відмовився розглядати це питання. КС аргументував тим, що 8 з 45 підписантів на момент подання уже не були депутатами, оскільки з'їзд БЮТ анулював їх мандати як перебіжчиків.

Серед цих людей були підзабуті вже прізвища Замковенка, Луцького, Ковтуненка, Поліщука...

Тобто Конституційний суд фактично визнав законність з'їзду БЮТ про позбавлення мандатів. І хоча це було виписано не в резулятивній, а в мотивувальній частині вердикту КС, для юристів Тимошенко головним є сам прецедент.

Такою ж логікою БЮТ спробує скористатися і в нинішньому випадку з Рибаковим.

Отримавши на руки рішення з'їзду про виключення його з депутатів і прикріпивши до нього ухвалу КС від 2007 року, бютівці направлять документи до Верховної Ради. Якщо ж парламент не позбавить Рибакова повноважень, то справа піде в Київський окружний адміністративний суд, де блок Тимошенко легко знаходить спільну мову з суддями.

Якщо це і не дозволить прибрати Рибакова із парламенту, але принаймні знову зіграє на затягування часу.

Але крім перешкод, які вибудовує на шляху до відставки сама Тимошенко, проти Партії регіонів можуть зіграти власні внутрішні причини. У найвідповідальніший момент в парламенті просто може не виявитися достатньої кількості депутатів, які поїдуть... відпочивати.

"Війна війною, а дайвінг у Баренцовому морі за розкладом. Ніхто не здатен посунути сезон міграції крабів на тиждень вперед чи назад, щоб він не припадав на період відставки Тимошенко", - поділився з планами на відпустку один з регіоналів.

Однак цей приклад, коли депутат відбуває на відпочинок у краї, де навіть не працюють мобільні телефони – не поодинокий прояв егоїзму. Партію регіонів вражають ті ж самі хвороби, як і блок Тимошенко.

Пересічні депутати розуміють, що за владу бореться два чи три десятка осіб, які входять у керівні органи. Інших же використовують як гарматне м’ясо для реалізації чужих амбіцій. І рядовим бійцям перепадає трофеїв з "генеральського столу" далеко не всім і не завжди.

Тому, за словами співрозмовника у керівництві Партії регіонів, на сценарій відставки Тимошенко вони підуть тільки якщо матимуть гарантії досягнення результату. А для цього треба не тільки переконати комуністів чи Литвина, що також сумнівно, а виходити з резервом принаймні 15 голосів "зрадників" від Блоку Тимошенко і НУНС.

Зрозуміло, якщо роботу з депутатами буде вести одна сторона, то не сидітиме, склавши руки, й інша. Тимошенко як прем’єр вже зараз має інструменти для зваблювання депутатів, тоді як Янукович або Колесніков їм можуть тільки щось пообіцяти у майбутньому.

У разі ж, якщо вотум недовіри уряду буде поставлений на голосування і не знайде 226 "за", такий ганебний для регіоналів фінал зробить сильнішою тільки саму Юлію Тимошенко.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде