Тимошенко и Янукович заказывают брачную церемонию?

Сергей Лещенко, УП — Пятница, 29 мая 2009, 17:35

Віктор Янукович дуже хоче вручити медалі переможцям чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Для цього йому треба стати президентом України – неважливо як.

Юлія Тимошенко дуже хоче перебудувати Україну під власне бачення. Для цього їй треба залишитися прем’єр-міністром – неважливо якою ціною.

А ще ці двоє не хочуть сутички face-to-face. Вони бояться програти прямі вибори президента – особливо Янукович, який в разі фіаско цілком реально може подати у відставку з посади лідера Партії регіонів.

Також вони не хочуть витрачатися на вибори – за найскромнішими оцінками, кампанія кожного з фаворитів складе щонайменше півмільярда доларів.

Бої в режимі "перемога або смерть" не для них – вони втомилися.

Тимошенко розуміє – криза знищує її рейтинг щосекунди, Яценюк – щоп’ятниці. У Януковича синдром "лузера" – втративши, як він думає, законно отриману владу в 2004, він боїться рімейка своїх жахів у 2009. Він не хоче їхати в турне по країні та читати зарозумілі тексти з розставленими наголосами, ризикуючи всіх вкотре чимось розвеселити. Він хоче просто спокійно отримати владу.

Щоб нарешті впасти один одному в обійми, їм залишилося небагато: повірити нарешті один одному, набратися сміливості кинути виклик в обличчя суспільству, заразити своєю вірою підконтрольні фракції та вмовити незгодних у своєму оточенні: Тимошенко – Турчинова, Кожем'якіна і Пашинського, Януковичу – Фірташа, Бойка і Льовочкіна.

Зовнішні обставини також схильні до Тимошенко і Януковича.

Європа чекає на вибори до Європарламенту та переформатування всієї бюрократичної верхівки. Там просто хочуть, щоб їм дали спокій з українськими сварками. Америка поки не знає, що робити з Україною – тому не визначена кандидатура нового посла. Тим часом Росія з задоволенням виступає гарантом шлюбу Тимошенко і Янукович, шаферами на якому будуть Віктор Медведчук і Владислав Сурков.

У цей четвер, 28 травня, в другій половині дня відбулася чергова таємна зустріч Юлії Тимошенко та Віктора Януковича, присвячена узгодженню нової Конституції та створенню коаліції.

Показово, що при цьому прем’єр тиждень не призначає зустріч "партнеру по коаліції" – лідеру фракції НУНС Миколі Мартиненку, якого збирається відправити у відставку група Ігоря Коломойського. Хоча півроку тому Тимошенко благословила Мартиненка на посаду як провідника своєї політики – але сьогодні в неї інша гра.

Отже, у Конституції Тимошенко і Януковича залишилися неузгодженими дрібні моменти. Зокрема, питання, щодо якого вони в четвер не знайшли спільної мови – це монополізм Генпрокуратури.

За проектом нової Конституцією президент, обраний в парламенті, залишає за собою повноваження ще протягом шостого і сьомого скликань Верховної Ради вносити кандидатуру генпрокурора до Верховної Ради.

Це при тому, що він одноосібно (!) буде призначати керівників СБУ, Служби зовнішньої розвідки та Державної прикордонної адміністрації.

У цих умовах Тимошенко хотіла отримати можливість для своїх силових структур самостійно проводити слідство від А до Я.

Тому, як розповідають джерела, Тимошенко запропонувала переглянути повноваження прокуратури. І проект нової Конституції передбачає, що права вести слідство, передавати справу до суду та представляти державу в судах отримають дев'ять органів – окрім МВС також податкова міліція, Рахункова палата й навіть слідча комісія Верховної Ради.

Ці повноваження були прописані в документі та передані Януковичу.

Далі, розповідають джерела, сюжет розгортався у традиціях цих засекречених переговорів. Про намір зменшити вагу прокуратури довідався регіонал Сергій Ківалов, який не бере безпосередньої участі в переговорах, але вхожий до Януковича.

Ківалов мобілізував в.о. генпрокурора Сергія Вінокурова і його заступника за квотою Партії регіонів Віктора Пшонку – вони прийшли до Януковича і влаштували лідеру регіоналів "вирвані роки". Янукович включив задній хід – переговори загальмувалися.

"Але що ми робимо? Якщо сьогодні ми підемо на поступки прокурорам, то завтра прибіжить Онопенко і почне ламати розділ Конституції, де передбачено виборність суддів", - розповідають джерела, наближені до переговорів.

Однак це також свідчить і про інше – невизначеними між Тимошенко і Януковичем зостаються технічні нюанси.

Головний фундамент нової Конституції незмінний:

– вибори президента в парламенті,

– продовження повноважень нинішньої Верховної Ради на два (чи як варіант – на три) роки,

– наступні парламентські вибори в два тури, за якими переможець отримує 226 голосів,

– спікер Верховної Ради – від опозиції,

– губернатори підпорядковані прем'єру,

– вся сфера державних нагород належить президенту,

– незалежність суддів місцевих судів гарантуватиме їх виборність,

– незалежність суддів апеляції гарантуватиме те, що їх визначатимуть шляхом жеребкування з числа претендентів, щоб в майбутньому вони не були зобов'язані своїм лоббістам.

Паралельно БЮТ намагається врятувати свій імідж. Вони кличуть у співучасники конституційних змін блок Литвина і "Нашу Україну". Чинному спікеру обіцяють збереження посади до 2015 року.

Робиться все це для того, щоб процес не виглядав як змова двох найбільших сил. За розширення "ширки" активно агітує Микола Томенко.

Новий раунд переговорів про широку коаліцію запланований на вихідних. Очікується, що Юлія Тимошенко і Віктор Янукович кожен окремо збере коло своїх найближчих соратників і разом ознайомляться з текстом нової Конституції.

Проти союзу Тимошенко і Януковича грає час. Вже найближчими днями проект змін до Основного закону треба вносити до парламенту і 226-ма голосами направляти до Конституційного суду на експертизу.

Потім, на цій же сесії, треба отримати документ назад з КС уже з позитивним висновком і проголосувати "за основу" в 226 голосів.

Враховуючи, що останній пленарний день 10 липня, вкластися в цей проміжок дуже складно. Теоретично перше читання можна зробити на позачерговій сесії, бо в Конституції немає жорсткої заборони для цього.

Але є один фактор, підконтрольний Тимошенко значно менше, ніж її фракція – це Конституційний суд. КС може дуже легко і природно загальмувати процес і зламати усі графіки.

Особливо слід враховувати, що опоненти шлюбу Тимошенко і Януковича не будуть сидіти склавши руки. Методи добре відомі і прем'єру, і лідеру опозиції з їх попереднього досвіду. Ющенко спробує заблокувати роботу КС, Яценюк – організувати вуличні протести або принаймні їх ілюзію.

Крім того, Банкова вже оголосила про наміри скликати референдум в разі початку конституційного процесу. Все це дестабілізує ситуацію та виведе її з-під контролю Тимошенко.

Судді Конституційного суду – хоч і vip-персони, але живі люди, в яких є родичі, друзі, діти... Про те, наскільки у суддів КС розвинутий інстинкт самозбереження, говорить 2007 рік, коли Конституційний суд не спромігся дати жодного вердикту стосовно указів Ющенка про розпуск Верховної Ради.

Своє слово ще не сказав Захід.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель уже розмовляла з Тимошенко і попередила її: "Ви справді можете запроваджувати парламентську республіку і обирати президента у Верховній Раді. Але повноваження цього президента мають бути мінімальними. Інакше це – шулерство з метою збереження влади, що не залишиться без наслідків".

І ще один фактор, про який майже всі забули і на який навряд чи хтось зважатиме. У 2003 році Венеціанська комісія якось зробила висновок щодо проекту змін до Конституції в редакції Степана Гавриша, який пропонував обирати президента у парламенті.

"Венеціанці" не висловили принципових заперечень, але попередили – обрання президента у парламенті притаманне для парламентських республік. І такий президент не повинен мати широких повноважень, які не характерні для такого державного устрою.

Під час зустрічей з іноземними послами Янукович також говорить, що в принципі виступає за всенародні вибори. Але при цьому додає: "Хтось з нас – чи я, чи Тимошенко – не повинен на них балотуватися".

Однак будь-кому зрозуміло: якщо вибори залишаються всенародними, то гарантій немає жодних. Папір витримає багато підписів, але ціна їм – нуль.

Тому єдиний спосіб захисту від взаємної зради між Тимошенко і Януковичем – це вибори президента у парламенті. При цьому з тими повноваженнями, на які згоден лідер Партії регіонів.

І нехай весь світ зачекає!