Янукович. Махинации на рынке недвижимости

Понедельник, 7 декабря 2009, 12:17

"Українська правда" продовжує розслідування щодо фінансово-побутових умов життя вірогідного переможця на виборах президента Віктора Януковича.

Як відомо, сьогодні Янукович мешкає в маєтку на території "Межигір'ї" - колишній урядовій резиденції, яка була відчужена з державної власності за часів його другого прем'єрства.

Янукович стверджує, що він орендував будинок в "Межигір'ї", але після зміни власників йому підняли плату за користування житлом, і він вирішив викупити нерухомість. А для цього продав свою київську квартиру.

За словами лідера Партії регіонів, решта, що знаходиться на 140-гектарному "Межигір'ї", до нього не має відношення.

Такою є офіційна версія кандидата в президенти.

У попередніх частинах розслідування "Українська правда" наводила чимало доказів, що Янукович лукавить - нових власників "Межигір'я" поєднують надто багато ланцюгів з лідером регіоналів та його старшим сином.

Крім того, сьогодні на території "Межигір'я" зареєструвався мисливський клуб, створений депутатами від Партії регіонів.

У новій частині розслідування "Українській правді" вдалося упіймати Януковича в нещирості щодо іншого епізоду - продажу своєї квартири.

Як відомо, Янукович до серпня 2008 року мав житло за адресою Київ, вулиця Січневого повстання будинок 10 квартира 18.

Це пафосна будова з червоної цегли, яка була зведена у першій половині 2000-их років тими ж інвесторами, які побудували скандальне одоробло в Маріїнському парку.

 У цьому будинку був зареєстрований Янукович до 2009 року

Зокрема, адреса Січневого повстання, 10, квартира 18, була вказана в деклараціях про доходи Януковича за 2005 та 2006 роки.

Декларація Януковича за 2005 рік 

У жовтні 2007 вулицю Січневого повстання перейменували на вулицю Івана Мазепи.

А угоду про продаж квартири Януковича було укладено 4 серпня 2008 року.

Саме за виручені кошти, згідно з офіційною версією кандидата в президенти, він і придбав будинок в "Межигір'ї", який Тарас Чорновіл, побачивши, скромно охрестив "барським маєтком".

А тепер - як все було насправді, згідно з договором купівлі-продажи житла Януковича.

 
 Договір купівлі-продажу квартири Януковича

Сенсація №1. Покупцем квартири Януковича став... його однопартієць Сергій Клюєв.

Цей факт сам по собі ставить під сумнів офіційну версію. Адже наявність у схемі людини з близького оточення може бути просто способом легалізації грошей.

Сенсація №2 - це метраж квартири Януковича.

У попередніх деклараціях за 2005-2006 роки площа його квартири на вулиці Січневого повстання становила 140-162 квадратних метри.

А от в договорі купівлі-продажу фігурує зовсім інший метраж - 384 квадратних метри!

Виходить, що Янукович майже втричі мінімізував розмір житла в попередній декларації!

У авторів цих рядків була версія, що, може, Янукович надбудував ще один поверх - але вона не підтвердилася.

Далі - гірше. Отже, сенсація №3.

Як відомо, реєструючись кандидатом в президенти, Янукович заплутався, коли заповнював свою декларацію про доходи.

Спочатку до Центрвиборчкому він подав декларацію, де не вказав жодної копійки від продажу квартири.

Але за декілька днів він відкликав цю декларацію і подав нову, де від руки написав "доход від продажу нерухомого майна" - і суму: 2 мільйони 674 тисячі 910 гривень.

 Декларація Януковича за 2008 рік, подана до ЦВК

Однак, як з'ясувалося, Янукович ввів в оману податкові органи та Центрвиборчком.

В угоді купівлі-продажу квартири між Януковичем і Клюєвим вказано зовсім інше - 33 мільйони 416 тисяч 350 гривень. Тобто майже 7 мільйонів доларів на той момент.

Іншими словами, у декларації Янукович не вказав і десятої частини від реальної суми, заплаченої йому за квартиру.

Крім того, середня ціна квадратного метра помешкання Януковича склала 90 тисяч гривень. На серпень 2008 року це становило еквівалент 18 тисяч доларів (!) за метр.

Це забагато навіть для апартаментів з шикарним ремонтом і золотими унітазами. Платити такі дикі гроші можна було тільки в екстраординарному випадку. Наприклад, щоб відкрити там музей-квартиру Януковича.

І сенсація №4. В договорі вказано, що сам Янукович цю квартиру отримав... у подарунок.

Швидше за все, цей "скромний" презент Януковичу було зроблено, коли він в перший раз працював прем'єр-міністром. У будь-якій цивілізованій країні факт такого подарунку автоматично тягнув за собою порушення кримінальної справи. Але не в Україні.

Також у декларації за попередні роки Янукович мав указувати вартість цієї квартири в розділі "матеріальна допомога", чого він не робив.

"Українська правда" тиждень тому направила запити на ім'я Януковича, його прес-секретаря Дениса Іванеска та речниці Партії регіонів Ганни Герман з проханням прокоментувати викладені факти.

Однак жодної відповіді редакція не отримала.

Також ми звернулися до Сергія Клюєва через його приймальню та залишили запит прямо в консьєржа у будинку по вулиці Івана Мазепи. Він підтвердив, що Клюєв справді проживає у цій оселі та поклав конверт в його скриньку. Однак відповіді від депутата "Українська правда" також не отримала.

У приймальні Клюєва повідомили, що він "перебував у відрядженні" весь останній тиждень - який, між іншим, був сесійним.

Джерела розповідають, що насправді Клюєв значну частину життя проводить у австрійській столиці Відні, де мешкає його родина.

І ще. За парадоксальним українським законодавством, оприлюднення в декларації про доходи кандидата в президенти неправдивих відомостей... не тягне за собою жодних наслідків.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде