Дело об отравлении Ющенко расследуют по-новому?

Среда, 17 марта 2010, 11:08

Руки нової влади дісталися до розслідування справи про отруєння Віктора Ющенка.

За інформацією "Української правди", керівництво Генпрокуратури ухвалило рішення відсторонити від справи керівника слідчої групи Галину Климович, про що її поінформували у вівторок.

Джерела розповідають, що Климович надійшла усна вказівка готувати передачу справи новому керівникові слідчої групи, який поки не названий.

Про наближення проблем у слідчих, що займаються отруєнням Ющенка, стало відомо на початку березня 2010 року.

Тоді, одразу після інавгурації Януковича, генпрокурор Медведько забрав у свого заступника Миколи Голомші три резонансні справи, які він вів протягом останніх двох з половиною років – про отруєння Ющенка, убивство Гонгадзе та обставини смерті Чорновола.

Наділення Голомши повноваженнями у цих справах було політичною домовленістю Медведька з попереднім президентом Ющенком.

Це було зроблено в порядку виключення, оскільки сам Голомша не здійснював нагляд за управлінням з розслідування особливо важливих справ. Це робили інші заступники генерального – спочатку Ренат Кузьмін, а потім – Віталій Щоткін.

І от тепер, після приходу Януковича на посаду президента, Медведько звільнився від зобов’язань перед Ющенком. Він передав розслідування трьох резонансних злочинів до Віталія Щоткіна, який сьогодні є куратором Головного слідчого управління.

Щоткін, на відміну від Голомші, має репутацію довіреної особи самого Медведька.

Далі, за словами джерел, Щоткін зажадав від Климович передачі йому в кабінет на ознайомлення матеріалів справи про отруєння.

Климович відмовила, мотивуючи можливим витоком інформації. Вона запропонувала, щоб Щоткін, який сидить в головному корпусі Генпрокуратури на Різницькій, сам приїхав до слідчого управління на Борисоглібській та ознайомився матеріалами в її присутності, щоб унеможливити ксерокопіювання протоколів.

Тільки так, на думку Климович, вона могла зберегти таємницю слідства. І саме так начебто робив Голомша, коли наглядав за розслідуванням отруєння.

"Українська правда" звернулася безпосередньо до Віталія Щоткіна в зв’язку з можливим усуненням Климович від справи про отруєння Ющенка.

"Ще немає остаточної відповіді на це питання. Вирішує генеральний прокурор. Я знаю лише, що Климович збирається у відпустку", - сказав Щоткін.

Фактор Климович

Норовлива поведінка Климович має своє пояснення. Вона користувалася симпатіями Ющенка і була на особливому рахунку в прокуратурі.

 Галина Климович. Фото focus.in.ua

Наприклад, Климович була виділена постійна охорона. З огляду на замах, який було скоєно на Климович в рамках іншої справи, Ющенко надав їй для пересування броньований "Мерседес" з гаражу ДУС, на якому за часів президентства їздив Леонід Кучма.

У свою чергу, Климович проводила розслідування, не зважаючи на статус свідків та фігурантів.

Так, навіть після інавгурації Януковича вона розіслала чергові повістки з викликом на допит людей, які стали членами нового уряду – Андрію Клюєву, Володимиру Сівковичу та Нестору Шуфричу.

Останні півтора роки Климович безрезультатно намагалася викликати на допити і самого Віктора Януковича, який, користуючись імунітетом депутата, не з'явився на жодну з десяти повісток.

У групі Климович висувають версію, що витребування справи та зміна слідчого є лише першим етапом.

Далі може відбутися підпорядкування всього слідства в Генпрокуратурі Ренату Кузьміну, в якого конфлікт з нинішньою слідчою групою по справі отруєння Ющенка.

Зокрема, Кузьмін спільно з Сівковичем був причетним до псевдосенсації про те, що начебто діоксин у кров Ющенка було підмішано, доказом чого є начебто розмова агентів спецслужб "Марти" і "Романа". Насправді співрозмовниками виявилися нардеп Роман Зварич і його американська родичка-лікар, а вся ця історія була сфабрикована, щоб кинути тінь на слідчу групу.

Відомо, що після інавгурації нового президента Кузьмін проходив співбесіду в Януковича.

Серед іншого розглядалося питання про його можливе призначення або міністром внутрішніх справ, або куратором слідства в прокуратурі. Оскільки МВС вже отримало іншого керівника, залишається другий сценарій.

Ходили також чутки про призначення Кузьміна прокурором Криму на пару до прем’єра автономії Василя Джарти, який має з Кузьміним дружні стосунки. (Нардеп був мером Макеєвки якраз в ті часи, коли Кузьмін працював міським прокурором.)

Але прокуратуру Криму вже очолила інша людина - Степан Молицький, який працював у команді донецького генпрокурора Геннадія Васильєва. Таким чином, повернення Кузьміна на слідство стає дедалі вірогіднішим.

Також усунення Климович може бути спричинено бажанням повернутися до України Володимира Сацюка – головного об’єкта уваги нинішньої слідчої групи. Яка розглядала як базову версію отруєння Ющенка саме на дачі в Сацюка.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде