Виктор Янукович пообещал диктатуру порядка

Среда, 28 апреля 2010, 11:15

Віктор Янукович повернувся до Страсбурга на коні.

Три роки назад його візит на Парламентську Асамблею Ради Європи запам'ятався страусячими туфлями, помилками в книзі почесних гостей і невдалим пошуком захисту в європейців після розпуску парламенту, який затіяв Ющенко.

За цей час змінився і Янукович, і атмосфера навколо нього. Тепер він прибув до Страсбурга як господар країни, який іде катком і по опозиції, і по Конституції. А Парламентська Асамблея Ради Європи стала значно менш принциповою.

За декілька тижнів до приїзду Януковича Страсбург відвідав Сергій Льовочкін, який домовився з президентом ПАРЄ про максимально лояльний режим. Довго його вмовляти не довелося. Мевлют Чавушоглу входить до групи "Європейські демократи", яка перебуває в зоні впливу росіян.

Росіяни системно "працюють" з чималою кількістю європейців. У хід іде весь арсенал аргументів. У підсумку Кремль отримав фактично право вето на процеси в Раді Європи. Турок Чавушоглу перед обранням президентом ПАРЄ був визначений доповідачем про Голодомор 1930-их років. І свій звій він повністю побудував у ідеологічних рамках Москви.

Практично кожний месідж Януковича в ПАРЄ був ілюстрацією того, який крен здійснила країна, починаючи з дня його інавгурації. Дійшло до того, що новий український президент поставив під сумнів доцільність існування міжнародній організації ГУАМ.

Так випадково сталося, що приїзд Януковича збігся з ратифікацією харківських угод парламентом України. Тому в зв'язку з дефіцитом голосів, назад додому, не дочекавшись Януковича, відбули депутати від Партії регіонів, які працюють у ПАРЄ. Операція "евакуація", для якої було замовлено чартерний рейс, обійшлася організаторам щонайменше в 30-40 тисяч доларів.

У Франції залишилися тільки Сергій Ківалов і Сергій Головатий. Але це не завадило їх карткам проголосувати за пакт Януковича-Медведєва, хоча фізично вони перебували в кількох тисячах кілометрів від Києва.

Особливо цинічно це виглядало з боку Головатого, який шукав підтримки європейців на виборах судді Європейського суду з прав людини.

Якби датські або німецькі делегати дізналися, що людина, яка просить їхні голоси, аби стати останньою інстанцією правосуддя, сам у рідному парламенті голосує "дистанційно", вони би остаточно розчарувалися в житті.

- Це не мої проблеми! - образився Головатий на запитання "Української правди", чому його картка підтримала ратифікацію. - Це питання до Литвина, бо він мені підписував відрядження до Страсбурга. Я не зобов'язаний бігати і вилучати свою картку для голосування у тих, в кого вона є!

Ківалов був більш простодушний.

- Та моя картка не голосувала! - збрехав він.

Коли ж виявилося, що це не так, Ківалов придумав ще більш феєричну історію.

- Так я секунду назад прилетів!

 Поки картка Ківалова голосувала за ратифікацію, сам він був у Страсбургу 

Коли в парламенті та під ним відбувалися заворушення, Янукович летів до Франції. Після прибуття йому телефоном змалювали ситуацію, тому до Ради Європи він приїхав обізнаним про події на батьківщині.

Президент ПАРЄ Чавушоглу вийшов зустрічати Януковича на ганок Палацу Європи.

- Рад вас видеть, - російською мовою привітався з ним Янукович. - Я вас помню!

Чавушглу розплився в усмішці.

- Я знаю, что вы один из доверенных людей моего друга Режепа! - додав Янукович, маючи на увазі прем'єр-міністра Туреччини Ердогана.

Чавушоглу почав знайомити Януковича з керівниками Ради Європи, які зібралися перед дверима. Хоча, як запевняла Ганна Герман під час виборів, Янукович посилено вчить англійську мову, але він ніяк не наважиться застосувати її на практиці. І цього разу Янукович жодного слова не сказав своїм візаві на мові міжнародного спілкування  - тільки хитав головою.

Процесія попрямувала всередину Палацу Європи. Замикали ходу група журналістів, які прилетіли разом з Януковичем із Києва. У їх числі виявилися вже традиційні для нового президентського пулу В'ячеслав Піховшек і Дмитро Джангіров - ходячі пам'ятники цензури епохи Кучми. Піховшек був акредитований від газети "Левый берег".

- Це їх Ганька за собою таскає - не розумію, навіщо, - зізнався один з членів офіційної делегації, що також літає з Януковичем.

 Піховшек і Джангіров

Поки ішли до кабінету президента ПАРЄ, Янукович розповідав Чавушоглу останні новини.

- Вчора Володимир Путін улетів з України о другій годині ночі. Виходить, я сьогодні дві години поспав... - поскаржився Янукович. - Сьогодні ратифікували угоду про Севастополь і прийняли бюджет. Так що сьогодні дуже добрий день!

Раптом на шляху Януковича перестрівся делегат зі спортивною зачіскою.

- О, привет! - затиснув Янукович його в своїх обіймах. Цим незнайомцем був депутат російської Держдуми від ЛДПР Леонід Слуцький.

Нарешті вони зайшли до кабінету Чавушоглу, який підвів Януковича до книги почесних гостей. Три роки тому Янукович, переписуючи зі шпаргалки привітання, зробив у дюжині слів дві помилки .

Зараз він просто поставив свій автограф і дату. Схоже, тепер такою є позиція протоколу - більше не довіряти Януковичу писати щось в книгах, які можуть бути доступні журналістам. Раніше у Брюсселі, коли Янукович гостював у керівника Європарламенту, він так само лише поставив свій підпис - і більше нічого.

 Янукович і президент ПАРЄ турок Чавушоглу

Ідея, яку представив Янукович у Страсбурзі - щоб до травня 2011 року, коли Україна має взяти головування в Раді Європи, з неї зняли моніторинг.

На публіку цей задум можна "продати" як підвищення репутації України в очах європейців. А насправді зняття моніторингу в 2011 році автоматично означає послаблення уваги ПАРЄ до можливих зловживань на парламентських виборах 2012 року.

Чавушоглу виявився союзником Януковича в цьому задумі. Кожне його слово було просочене компліментами.

- Президент України почав реформи в Україні, - заявив турок, хоча не уточнив, які саме. - Сподіваємося, Україна виповнить свої зобов'язання і припинить моніторинг. Можливо, це станеться тоді, коли Україна перебере головування в Раді Європи в 2011 році.

- Україна виконає до середини 2011 квітня зобов'язання, які брала, коли вступала в Раду Європи, - підхопив тему Янукович.

Єдине запитання від українських журналістів, яке пролунало в цей день, стосувалося подій навколо ратифікації угоди про оренду Севастополя.

- В українському парламенті не сталося нічого несподіваного..., - сказав Янукович, знизуючи плечима. - Народним депутатам інколи не вистачає, я б так сказав..., парламентської етики. В Україні, на жаль, до цього звикли. Треба з цим вже закінчувати.

Після цього Янукович попрямував у сесійний зал, де мав виступити перед делегатами ПАРЄ. Власне, свою промову, підготовлену радником Андрієм Фіалком, Янукович просто зачитав, не відриваючи очей від папки. Деякі оберти йому далися з трудом, наприклад, "плюралістична демократія". Читаючи, переплутав "цивілізаційну кризу" з "цивілізованою" - хоча тут же виправився.

Виступ Януковича звівся до традиційного в таких випадках виголошення намірів і правильних слів.

- У когось є сумніви, чи справді я налаштований на реформи - чи намагаюсь сподобатися? Мене обрали президентом, щоб не мріяти, а діяти! - заявив він.

- У мене немає двох правд - одна правда на експорт, і друга - для внутрішнього споживання. Є одна мова, якою я розмовляю в світових столицях - це мова національних інтересів.

Ну і так далі...

А потім Янукович перейшов на теми, які одна за іншою викликали захоплення в присутніх у залі росіян.

- Сьогодні у Верховній Раді була ратифікована угода. Цих пристрастей в Україні вже немає, - оптимізму Януковичу було не позичати. - Їх і не було в суспільстві, їх просто підігрівають деякі політичні сили...

 Янукович за трибуною ПАРЄ

Під оплески депутатів Держдуми Янукович сказав, що не визнає Голодомор геноцидом українців:

- Визнавати Голодомор як факт геноциду якогось народу неправильно і несправедливо. Це була загальна трагедія народів, держав, що входять у СРСР.

Слово взяв відомий російський депутат Сергій Марков, який працював агітатором за Януковича ще в 2004 році. Із сесійної зали ПАРЄ він просив Януковича розібратися зі шкільними підручниками в Україні.

- Я хочу вас привітати з обранням президентом. Ми входили у велику групу спостерігачів на виборах, яка засвідчила, що це була завзята боротьба і чесна перемога, - розсипався Марков у компліментах.

Він перейшов до запитання, куючи залізо, поки воно гаряче.

- У підручниках історії залишилося багато гарних слів про помічників фашистів Бандеру і Шухевича. Що ви будете з цим робити? - запитав Марков.

Янукович пас прийняв. Він пообіцяв, що це питання вирішить "національна комісія, що розглядає питання створення підручників для початкових і старших класів".

 Янукович на радість росіянам готовий переписати підручники історії

Але не всі делегати намагалися зробити Януковичу приємно. Парламентар з Литви вивів українського президента з рівноваги.

- Моє запитання щодо сьогоднішніх подій в парламенті. Ви кажете, що ці політичні події кимсь підігріваються. А ви не думали над тим, що ви є президент всієї України, а не тільки сходу?

- Такі висновки буде робити український народ. У нас найближчим часом, в 2011 році будуть вибори в місцеві ради, - відрізав Янукович, підвищуючи голос.

Далі він нагадав, що бюджет ухвалено тільки зараз, наприкінці квітня.

- Це велике досягнення тих політиків, які п'ять  років вели запеклу боротьбу зі мною особисто! Але їм було цього недостатньо, і вони воювали між собою! - продовжив Янукович, збуджуючись сильніше.

- Я поклав цьому край, і я наведу порядок в країні! Демократичними засобами! - сказав він, уже майже перейшовши на крик.

Після виступу на ПАРЄ Януковича чекав обід у ресторані Ради Європи. Ті пару метрів, які він мав пройти від трибуни до їдальні, були єдиною можливістю уточнити наміри Януковича, якого повністю ізолювали від незрежисованих контактів з пресою.

- Які наслідки будуть мати останні події в парламенті? - наздогнала "Українська правда" президента, що ішов їсти.

- У нас спілкування не передбачено! - перебив його прес-секретар Денис Іванеско, а охорона почала витискати журналіста за радіус навколо Януковича.

- Не штовхайтеся! - зупинив їх президент.

- Ви сказали щойно європейцям, що будете "наводити порядок". Як? - повторно запитала "Українська правда".

- Ми не повинні бути такою дикою країною! - зітхнув Янукович. - Кидати димові шашки...

- Однак ви, коли були опозицією, теж протестували, блокували!

- Але ж є різниця. Ми використовували повітряні кульки, а вони - димові шашки! - сплеснув руками Янукович. - Це ж все-таки парламент!

Але оскільки президент не дав відповіді, довелося повторити запитання.

- То як ви будете "наводити порядок" в країні?

Янукович ішов і просто мовчав. Тоді автор цих рядків вирішив допомогти Януковичу і запропонував два варіанти відповіді.

- Ну як? Будете "наводити порядок" силовим шляхом? Або, може, будете скликати круглий стіл з опозицією?

- Демократичним шляхом будемо іти, - зібрався нарешті Янукович з думками і раптом видав. - Будемо ухвалювати закони!

У цю мить охорона нарешті відсікла автора репортажу від тіла №1. Всі наступні запитання вже летіли в спини бійців Управління державної охорони, які поводилися в Страсбурзі як вдома.

Бодігарди зовсім втратили відчуття реальності. За хвилину автор цих рядків став свідком конфузу, який виник через надто високу самовпевненість оточення Януковича.

Перед входом у ресторан Ради Європи Янукович вирішив зайти в туалет помити руки. Це була вбиральня загального користування. Але охоронці Януковича своїми тілами закрили вхід в кімнату і нікого всередину не пускали.

Раптом до них підійшов вишукано вдягнутий чоловік і зажадав, щоб йому дали пройти в туалет.

- Ноу! - єдине, що видавив з себе охоронець Януковича.

Приголомшений європеєць стояв і не розумів, що відбувається.

- Я - генеральний секретар! - сказав він англійською бодігарду з України, який охороняв вхід у туалет.

- Ноу! - ще раз відповів охоронець. Знання мови в нього були десь на тому ж рівні, що і в Януковича.

Виявилося, що потрапити в туалет намагався генсек Ради Європи Торбйорн Ягланд, який, власне, і запросив Януковича на ланч. Тепер же виявилося, що його на власній же території обмежують у пересуванні - і хто? - охоронці його гостя!

Тільки з третьої спроби бодігард пропустив його до умивальника...

 Янукович і Ягланд

Після обіду Янукович провів окрему двосторонню зустріч з генсеком Ради Європи Ягландом. Після її закінчення передбачався виступ перед пресою без запитань, але двом іноземним журналістам вдалося порушити плани медіа-супроводу Януковича.

Кореспондентка "Євроньюс" запитала в нього про події на батьківщині.

- Сьогодні тисячі людей в Києві виступають проти підписання угоди з Росією. Що ви можете сказати цим людям? - поцікавилася вона.

 - Я вже сказав. Є дві сторони. Одна сторона виступає "за", друга - "проти". Рішення прийняте в рамках діючої Конституції та законодавства.

У словах Януковича не було навіть жодного натяку на пошук якогось компромісу з опозицією та громадянами, які вийшли протестувати

- Рішення буде виконуватися, - тільки пообіцяв Янукович і повторив своє гасло: - Демократія - це порядок!

Редактор радіо "Ехо Москви" Олексій Венедиктов встиг поставити Януковичу "улюблене" запитання - чи визнає він незалежність Абхазії та Південної Осетії.

У своїй відповіді Януковичу вдалося взагалі уникнути згадування назв країн - як відомо, всі попередні випадки закінчувалися скандалами, коли він плутав Косово з Чорногорією.

Але зі слів Януковича так і не вдалося зрозуміти, що він конкретно хоче сказати.

- Прийшов час розглянути в нинішній ситуації критерії надання незалежності на території заморожених конфліктів, а також підходи до локалізації цих конфліктів, - заявив Янукович настільки заплутано, наскільки це можливо. - Україна готова підтримувати процес рівності цінностей демократії, прав народів на територіях заморожених конфліктів...

- Яку новину після цього передавати? - почали радитися російські журналісти після почутого.

- Можна сказати, що Янукович "в перспективі не виключає визнання незалежності".

Уже ідучи коридором, Олексій Венедиктов з "Еха Москви" спрогнозував:

- А я що казав? Наступним кроком Януковича буде визнання Абхазії та Південної Осетії!

Поїздка журналіста Української правди до Страсбурга організована за сприяння Фонду "Відродження"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде