Николаю Азарову не подошел велосипед

Четверг, 24 июня 2010, 11:05

Нещодавнє триденне святкування 100 днів президентства Віктора Януковича змінилося більш скромним дводенним святом з нагоди 100 днів уряду Миколи Азарова.

У середу на честь першої круглої дати відбулося засідання уряду за участі президента.

Вперше за останні роки всередину зали не були допущені журналісти. Туди потрапили тільки оператори, тоді як усім іншим запропонували дивитися телевізор у прес-центрі. В принципі, з таким же успіхом репортери могли би робити це і вдома, тому що трансляція зібрання відбувалася на всю державу.

Недопуск журналістів пояснили тим, що в залі немає місця. Аналогічні розширені засідання відбувалися за президента Ющенка, коли уряд очолювали і Янукович, і Тимошенко, але тоді місця вистачало всім.

З нагоди 100 днів Кабміну Азарова у прес-центрі уряду розповсюдили кольоровий буклет "100 дней правительства. Стабильность и реформы". Там російською мовою ілюструвалися зміни в Україні, що, на думку авторів, відбулися за цей короткий проміжок часу.

Прес-служба стверджує, що існують також україно- та англомовні версії цієї брошури, але в урядовому прес-центрі автору цих рядків потрапив у руки саме російськомовний.

Перші сторінки буклету мали заголовок "Они оставили руины", під яким повідомлялося про спадок, що отримав Азаров від Тимошенко.

Поряд з сухою статистикою - падіння ВВП на 15%, або збільшення неповерненого ПДВ за два роки до 25,6 мільярдів - буклет повідомляв і компрометуючі факти, за які відповідальність міг би нести сам Азаров.

Наприклад, в розділі "Обнищание народа" розповідалося, що "в 2009 году каждый десятый гражданин Украины - безработный" або "за порогом бедности - каждый третий гражданин Украины".

Тримати відповідь за ці процеси Партія регіонів мала би на рівних з блоком Тимошенко, адже формувалася ця статистика десятиліттями, коли вони по черзі були при владі.

Натомість досягнення нової команди виглядали також не завжди коректно. "Порядок во власти: демократическим путем восстановлена вертикаль власти", - повідомлялося в буклеті, хоча набивання коаліції "тушками" до слова демократія має дуже віддалений стосунок.

"Международное признание. Ликвидирован провал в подготовке Евро-2012, развернуто масштабное строительство стадионов, аэропортов, автодорог и гостиниц", - хвалиться ще одним досягненням уряд Азарова.

Конкретні адреси, де можна пересвідчитися у розгортанні "масштабного будівництва автошляхів та готелів", у буклеті вказано не було.

Особливо дивними були у брошурі ілюстрації - так, чомусь українські реалії були підкріплені фотографією з продуктового ринку Pike Place Market в американському місті Сіеттл, штат Вашингтон. 

 Буклет уряду Азарова...
 ...і фотографія базару в Сіеттлі, використаного для ілюстрації. Фото Flickr

Крім буклету, з нагоди 100 днів прем'єрства Миколи Азарова прес-служба Кабінету міністрів підготувала прес-реліз, підготовлений у нехарактерному стилі. Так, він розпочинався з епіграфу - цитати Авла Корнелія Цельса "Лікують не красномовством, а ліками".

 Ювілейний прес-реліз уряду Миколи Азарова

Досягнення чинного уряду наводилися у порівняльній таблиці з результатами діяльності Тимошенко. Наприклад, за сто днів чинному уряду вдалося досягнути зростання ВВП на 6,1%, тоді як його попередниця допустила падіння на 15,1%.

Коректність такого співставлення сумнівна для будь-якого економіста. І Азаров не міг не знати, що результати роботи нового уряду проявляються з затримкою на декілька місяців - тож нинішній приріст на 6,1% Тимошенко з таким же самим успіхом може записати в свій актив.

Мали некомпетентний вигляд у ювілейному прес-релізі й твердження про досягнення прем'єр-міністра в сфері євроінтеграції.

"Як показав останній візит глави уряду Миколи Азарова до Люксембургу й робота в ході засідання Ради співробітництва Україна-ЄС, високі представники ЄС Кетрін Ештон і Штефан Фюле готові: формувати зону вільної торгівлі, підписувати угоду про асоціацію, домовлятися про безвізовий режим", - повідомлялося в прес-релізі.

У одному цьому реченні упорядники допустилися щонайменше трьох перекручень.

По-перше, домовленість укласти угоду про асоціацію була досягнута на саміті Україна-ЄС у Парижі у вересні 2008 року за участі президентів Ющенка і Саркозі. Загалом переговори про нову угоду велися з березня 2007, і на момент приїзду Азарова в Люксембург відбулося п'ятнадцять (!) раундів напружених переговорів.

По-друге, переговори про зону вільної торгівлі ідуть після вступу України до СОТ. І на березень 2010, тобто прихід Азарова в прем'єри, вже відбулося десять (!) раундів переговорів про укладення зони вільної торгівлі.

По-третє, названі урядовцями єврочиновники мають мандат лише на переговори щодо підготовки угоди про асоціацію. Вони не мають повноважень її підписувати, тому що є лише виконавцями волі керівників держав-членів Євросоюзу. Тому "готовність" чи "неготовність" Ештон і Фюлє - це категорія, якої не існує в принципі.

Ювілейний прес-реліз уряду Миколи Азарова 

На саме урочисте засідання уряду за участі президента з'їхалися також губернатори. Прибув і голова парламенту. Востаннє у такому складі вони збиралися на промову Януковича до 100 днів президентства в палаці "Україна".

Вступне слово Януковича містило повторення тез, які він тоді ж виголошував у концертному залі.

Єдиною новиною стала критика на адресу нового мега-проекту влади - Податкового кодексу, підготовленого урядом та адміністрацією президента.

- Вважаю, що податковий кодекс у сьогоднішньому вигляді не є збалансованим. Він вимагає серйозного доопрацювання. Я впевнений, що на сьогодні він не має достатньої підтримки в парламенті, - заявив Янукович.

Однак Янукович показав, що схиляється схвалити кодекс в існуючому вигляді з наступним внесенням правок.

- Потім життя покаже, які ми будемо робити поправки, зміни. Це обов'язково буде, незалежно від того, як би ми його якісно не підготували.

Виступ прем'єра Азарова не містив у собі сенсацій чи навіть новин. Він явно був іншої думки про проект Податкового кодексу, ніж Янукович, але озвучив лише декларативне побажання.

- Ми зробимо так, що податки в Україні платити буде вигідно і престижно. Компаніям більше не доведеться утримувати величезний штат консультантів з оптимізації оподаткування, - зі знанням справи пообіцяв Азаров.

Янукович на уряді. Фото прес-служби президента 

Заключне слово на зібранні взяв Віктор Янукович як реальний керівник уряду. Його виступ не залишав сумнівів, що де-факто в країні встановлено президентську республіку. У цей час і стався інцидент між ним і губернатором Закарпаття регіоналом Олександром Ледидою.

Янукович захотів висловловити незадоволення тим, як київські високопосадовці співпрацюють з владою на місцях.

- Мої неодноразові поїздки в регіони переконали мене, що наші чиновники їздять в регіони як кажуть, як гості, - обурився Янукович, звівши похмуро брови. - І їдуть вони часто в той день, коли в регіон їде президент чи прем'єр. Правильно це чи ні?

Запитання Януковича було риторичне і відповідати на нього було необов'язково.

Але губернатор Ледида вирішив допомогти президенту, однак в ключовий момент він не зорієнтувався. Репліка Януковича вимагала, щоб його підтримали словами "не правильно", тоді як Ледида вигукнув навпаки - "правильно".

- Хто це сказав? - оглянув Янукович залу засідань, прищурившись. - Підніміться!

У цей момент він побачив Ледиду і з люттю похитав головою.

- Я тобі поясню! Зайдеш до мене окремо! Поясню. Тихе життя у вас там в Закарпатті! Я це знаю...

Але на цьому Янукович не зупинився - він вирішив покочегарити ще куратора області.

- Хто закріплений за Закарпаттям з міністрів? - звернувся президент до присутніх.

Зал мовчав.

- Миколо Янович...? - не витримав Янукович.

- Так міністри всі сидять, - Азарову явно не хотілося бути крайнім в цій історії.

- Хто закріплений за Закарпаттям? - ще раз повторив запитання Янукович.

Піднявся голова Держкомзему Кулініч. Але Янукович його не знав.

- Як ваше прізвище? - запитав він, насупившись більше звичайного.

- Держкомзем? Ясно. Разом з головою Закарпатської адміністрації готуйтеся до звіту, - заявив Янукович. - Наступна поїздка буде на Закарпаття. Ми подивимся, як ви співпрацюєте.

Зіпсований настрій президента дався взнаки, коли мова зайшла про занепад Криму.

- Ми що, з вами не їздимо закордон? Не бачимо, як розвиваються курорти? Як розвиваються узбережжя? Чому ми так відносимося до цієї перлини? - обурився Янукович.

Цими словами він висік власних соратників - тому що з 2006 року вся повнота влади в Криму належить Партії регіонів.

- Якщо все так продовжуватиметься, то соромно буде туди їздити! - продовжив Янукович.

Щоб врятувати ситуацію, він зажадав спеціального закону по розвитку Криму.

- Не випадково більшість чиновників їдуть відпочивати не в Крим, а закордон. А треба в Крим їхати відпочивати, шановні колеги. І вкладати в Крим! - заявив Янукович і пригрозив оприлюднити списки, хто куди з урядовців їздить на канікули.

На цій не дуже мажорній ноті святкове засідання уряду завершилося.

 Микола Азаров. Фото прес-служби президента

За деякий час Микола Азаров вирішив провести прес-конференцію, але з самого початку стало зрозуміло, що настрій після виступу Януковича зіпсований.

Кореспондентка 5 каналу, звертаючись до прем'єра, випадково помилилася і назвала його "Миколою Азаровичем".

- Спасибі, що ви моє прізвище не забуваєте, - відповів прем'єр, усміхаючись крізь зуби.

Щоб цей випадок став уроком журналістці, прем'єр поділився з нею історією.

- Я вам, щоб ви не плутали мене по-батькові, розповім, як я з цим боровся у Верховній Раді. Був такий Віктор Іванович Суслов. У нас були дуже хороші стосунки, товариські...

Однак, за словами Азарова, була в цього депутата звичка плутати його ім'я і прізвище.

- ...Так от, думаю, як же мені Віктора Івановича відучити? Виходжу я на трибуну - взагалі я ніколи не плутав нічиї по-батькові - і ось спеціально кажу: "Як образно сказав Віктор Суслович...". Все, як обрізало! Більше Віктор Іванович ніколи не помилявся...

Тому, за словами Азарова, плутати його ім'я не варто.

- Я, на жаль, не знаю ваше прізвище, а то би я вас провчив! - заявив він журналістці.

Жорстко Азаров відповів на заяву кримських татар про намір масово вийти з кримської влади на знак протесту проти звільнення їхніх висуванців.

- Ні президент, ні уряд не бояться і не будуть боятися ніяких ультиматумів і бойкотів! - заявив Азаров. - Хочете виходити - виходьте, які проблеми? Влада стійка, і має своєму розпорядженні достатній резерв фахівців. Хтось вийде, значить замінимо.

Розуміючи, що ці слова лише розпалять подальші пристрасті, Азаров здав назад: 

- Але я прихильник діалогу і компромісу.

На публікацію "Української правди" про володіння членів родини Миколи Азарова у Конча-Заспі прем'єр хотів прореагувати позовом, але потім передумав.

- Спасибі, що ви прорекламували чиїсь там дачі. Але до мене вони не мають ніякого відношення, - відхрещувався Азаров тими ж словами, якими і Янукович від "Межигір'я".

- Я подумав, може в суд подати, щоб через суд одержати спростування? - розмірковував уголос Азаров. - Але як багато честі я зроблю автору! А яку я до нього увагу приверну!

Зрештою, Азаров вирішив не позиватися, мотивуючи тим, що це лише відволікатиме його від справ.

Але непомітно для всіх він провернув підміну понять - у публікації йшлося про те, що власником землі з чисельними об'єктами нерухомості є його син, якому вона була виділена в межах заходів "санітарного і епідемічного благополуччя населення".

Інша історія також дозволила розкритися Азарову з усіх боків.

Ідеться про те, що перший віце-прем'єр Андрій Клюєв літає у відрядження чартерними рейсами державної авіакомпанії "Україна" - хоча постанова уряду наділяє таким привілеєм лише трьох найвищих посадовців: президента, прем'єра і спікера.

Фінансова криза та режим економії, оголошений в державі - не привід обмежувати урядовця у комфорті. Азаров навіть не обіцяв стримати своїх підлеглих - він, навпаки, захотів додати першого віце-прем'єра в перелік чиновників, що мають право чартерних польотів за кошти бюджету.

- Я зараз підніму цю постанову, я її перегляну... - повідомив прем'єр-міністр. - Напишіть, що Азаров прихильник пільг - і я обов'язково включу першого віце-прем'єра.

На думку Азарова, гроші тут другорядні.

- Час першого віце-прем'єра набагато дорожчий вартості літака. І рішення, що приймає перший віце-прем'єр, для країни коштує дорожче.

На очевидне питання, чи не краще чиновникам літати рейсовими бортами, Азаров спалахнув:

- Я ще раз повторюю! Коли станете членом уряду, будете міркувати, що краще з огляду члена уряду.

Ця тема не відпускала Азарова - і наприкінці прес-конференції він ще раз повернувся до повітряних подорожей.

- У Москву мені теж летіти рейсовим? - запитав він.

Потім він роздратовано спитав, що ще скоротити уряду. Почувши у відповідь слова про зменшення автопарку та європейський досвід, де міністри користуються велосипедами, Азаров заявив:

- Ви запропонуєте доїхати мені на велосипеді до Конча-Заспи?

Схоже, у голові прем'єра не могло навіть вкластися, що саме цим транспортом користуються деякі його колеги в Європі.

- Зараз ми зіткнулися з тим, що літаки, на яких літало попереднє керівництво, не літають. Ну що ж, один-єдиний вихід лишається - пересісти на велосипеди, "Шкоди"...

Азаров продовжив бідкатися. 

- Ми зараз з МВФ ведемо переговори і кожну копійку рахуємо. Там скоротити, там... Так що ми вашою пропозицією обов'язково скористаємося, - пообіцяв прем'єр.

Напевно, першим кроком на шляху скорочення видатків і стане включення Андрія Клюєва в перелік чиновників, що мають літати чартером за гроші бюджету.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде