Сериал "Династия" в украинской политике. Часть 2

Пятница, 24 декабря 2010, 13:39

Продовження. Першу частину дослідження читайте тут: Українська політика як декорації до серіалу "Династія"

"Українська правда" далі відслідковує одне з найганебніших явищ вітчизняної політики – непотизм, тобто влаштування своїх родичів на посади у владі.

Попередня публікація про родинні клани спонукала наших читачів поділитися з редакцією інформацією про зв’язки, які залишилися поза нашої увагою. Наприклад, як з’ясувалося, прихід до влади Януковича позитивно позначився на кар’єрі сина першого заступника голови Партії регіонів Володимира Рибака.

Не встиг Азаров 11 березня цього року стати прем’єр-міністром, як вже 17 березня він призначив Олександра Рибака на непримітну, але привабливу посаду першого заступника начальника Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Далі - як з'ясувалося, молодший син міністра юстиції Віталій Лавринович працює першим секретарем з економічних питань в "крутому" посольстві України в Швейцарії.

Бажання представників влади працевлаштувати родичів спонукає до цілих комбінацій. Так, міністр екології Микола Злочевський зробив свого рідного брата Владислава Злочевського заступником начальника Одеського обласного управління МВС.

Взамін за працевлаштування брата Злочевський-міністр віддячив начальнику Одеської обласної міліції Михайлу Яцкову. Урядовець зробив його брата Анатолія Яцкова начальником Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Одеській області.

Однак справжній сплеск кланових зв'язків трапився під час місцевих виборів у жовтні цього року. До обласних та місцевих рад обиралися брати, діти та батьки нинішніх депутатів, міністрів та просто впливових діячів сучасності.

Дехто обрався за мажоритарними округами при підтримці однієї з впливових сил, дехто був включений до виборчих списків на прохідні позиції. Таким чином утворюються цілі політичні родини, які забезпечують "зв'язок поколінь" і "спадковість" процесу доступу до державного матеріального та управлінського ресурсу.

Цей "ящик Пандори" відкрив нинішній президент, який в 2006 році вольовим рішенням включив власного сина до списку кандидатів від Партії регіонів, забезпечивши йому політичну кар'єру та надійне майбутнє. І кожен діяч дрібнішого калібру, коли в нього виникає відповідна спокуса, задається простим запитанням: "А чим я гірше?"

Західна Україна

Отже, до Закарпатської обласної ради потрапило одразу троє братів Балог. Так, депутатами стали Віктор Балога, який зараз працює міністром надзвичайних ситуацій, Іван Балога, який став главою обласної ради, і Павло Балога - наймолодший брат. Всі троє представляють у обласній раді своє дітище - "Єдиний Центр".

А от від Партії регіонів до обласної ради делегований син колишнього голови Конституційного суду Андрій Стрижак, ім'я якого декілька років тому стало відомим в контексті гучного ДТП - син головного трактувальника Конституції потрапив у аварію на "Ламборджині" з італійськими номерами.

До Тернопільської міської ради потрапили діти регіоналів. Так, 28-річний депутат Володимир Муц - син народного депутата від Партії регіонів Ореста Муца.

Депутатом Тернопільської міської ради також став син губернатора 24-річний Віталій Цимбалюк. Щоправда, тут родину спіткала халепа - днями Цимбалюка-старшого Янукович перевів губернатором у Львівську область. Значить, туди має переїхати і вся родина. Що тепер робити з депутатством сина в Тернополі - загадка.

Ще один син губернатора – у міській раді Рівного, куди обрався 29-річний Мирослав Берташ – нащадок керівника обласної державної адміністрації Василя Берташа.

Депутатом Волинської обласної ради став Олександр Кирильчук - син нардепа від БЮТ Євгена Кирильчука. Також у Волинській облраді засідатиме Іван Смітюх - брат депутата Верховної Ради від Партії регіонів Григорія Смітюха. І, до речі, третій з братів Василь Смітюх очолює прокуратуру Святошинського району Києва.

До Львівської облради від ВО "Свобода" потрапили брати Олег і Андрій Тягнибоки. Молодший, Андрій, обрався за округом, старший, Олег – за списком.

Крім того, до Львівської обласної ради потрапив легендарний діяч епохи Медведчуків Тарас Козак, який до останнього працював заступником голови Державної митної служби. Компанію у "львівському парламенті" йому складе брат Богдан Козак.

Ну і від часу обрання Андрія Садового мером Львова його заступником є Василь Косів - син депутата від БЮТ Михайла Косіва.

До Івано-Франківської обласної ради обрався Петро Шкутяк – син народного депутата від НУНС Зиновія Шкутяка. Петро після інавгурації Януковича був перепризначений головою Долинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області.

Ще одна родинна гілка в Івано-Франківській облраді – це Юрій Келестин – молодший брат депутата-регіонала Валерія Келестіна.

Центральна Україна

Депутатом Житомирської облради від Партії регіонів став Роман Присяжнюк – син міністра аграрної політики Миколи Присяжнюка.

Блок Литвина в обласній раді представляє Петро Литвин – брат спікера Верховної Ради, командувач Південного оперативного командування. Третій з братів Литвинів – Микола – і далі зберігає за собою посади керівника Державної прикордонної адміністрації

У Вінницькій облраді знову працюватиме Олексій Порошенко – батько глави ради Нацбанку Петра Порошенка. До слова, син Порошенка також не обділений посадою - працює заступником керівника Торгово-економічної місії посольства України в Китаї.

У Вінницькій міськраді також сімейний тандем. Мер обласного центру - Володимир Гройсман, а його батько Борис Гройсман - депутат міськради.

У міській раді Полтави засідатиме Руслан Веревський – брат депутата-перебіжчика з блоку Тимошенко Андрія Веревського.

Але справжнє сузір’я родичів у престижній Київській обласній раді.

Так, депутатом облради від Партії регіонів став Євген Головін – заступник губернатора, син глави Конституційного суду.

А от син губернатора Київщини Олександр Присяжнюк став депутатом обласної ради від "Фронту змін". Паралельно Присяжнюк-молодший є директором з питань перспективного розвитку Державної компанії "Газ України" - дочки НАК "Нафтогаз України".

Депутатом Київської обласної ради став Андрій Долганов – син колишнього керівника УТ-1 в часи Кучми Вадима Долганова. Долганов-молодший сьогодні є начальником управління забезпечення діяльності міністра палива та енергетики Юрія Бойка. Старший же Долганов знову працює на владу – він є редактором газети "Київська правда", утвореної Київською обласною радою і обласною адміністрацією.

Своєрідним викликом є обрання депутатом Київської обласної ради 21-річного Максима Мельника. Його батько Петро Мельник – не лише депутат Верховної Ради від Партії регіонів, але і впливовий діяч на Київщині завдяки тому, що керує податковою академією в Ірпіні.

Крім Київської облради, батько прилаштував сина у формально невисокооплачувану, а реально в одну з найкрутіших структур – на митницю. Син Мельника працює в департаменті забезпечення діяльності голови Державної митної служби.

Також до Київської обласної ради потрапила Юлія Сігал – донька депутата-перебіжчика з БЮТ, "курячого олігарха" Євгена Сігала. При чому обралася Сігал за списком Партії регіонів, хоча на той момент батько ще не був виключений з БЮТ.

25-річна дівчина стала в Київській облраді головою постійної комісії з питань агропромислового розвитку, в сфері компетенції якої знаходиться бізнес батька-депутата.

До Київської обласної ради потрапив навіть колишній зять Володимира Литвина Дмитро Крейнін – за списком партії "УДАР Віталія Кличка". Щоправда, після розлучення з донькою Литвина вони стосунків не підтримують.

Південна Україна

До Одеської міської ради вкотре обралася донька депутата-регіонала юрист Тетяна Ківалова, а також син колишнього мера Володимир Боделан, який на сьогодні є начальником міського управління з надзвичайних ситуацій.

Також у Одеській міськраді засідатимуть обидва сина депутата-перебіжчика з БЮТ Юрія Крука – В’ячеслав Крук і Юрій Крук-молодший.

Новий мер Одеси Олексій Костусєв також матиме кількох родичів при владі. Так, представництво з управління комунальною власністю Одеської міськради очолив Іван Поздняков – брат дружини Костусєва.

А от син Костусєва Олексій Гончаренко зняв свою кандидатуру з виборів мера – і за це став заступником голови Одеської обласної ради.

Окрім того, до Одеської обласної ради обрався батько ще одного нардепа-перебіжчика з блоку Тимошенко - Дмитро Барвіненко.

До Сімферопольскої міської ради потрапила Лілія Молостова – двоюрідна сестра першого віце-прем'єра Криму Павла Бурлакова. Вона очолила у міській раді комісію з питань екології, містобудування та земельних відносин.

Депутатом Верховної Ради Криму від партії "Союз" став Едуард Гривковський – брат народного депутата від блоку Литвина Вадима Гривковського.

І після тривалої перерви до кримського парламенту повернувся Ігор Франчук – колишній зять Леоніда Кучми і син колишнього прем’єр-міністра автономії.

Східна Україна

Достатньо різноманітних родичів і в Дніпропетровській облраді. Так, депутатом стала Антоніна Ульяхіна – тітка Юлії Тимошенко, яка в минулому скликанні представляла родину в міській раді, а також Іван Лазаренко – брат Павла Лазаренка.

Ну і на додачу, батько Дніпропетровського губернатора Юрій Вілкул обрався мером Кривого Рогу.

З молодшого покоління, депутатом Дніпропетровської обласної ради став Кирило Солошенко – син депутата Верховної Ради від Партії регіонів Миколи Солошенка.

Також до Дніпропетровської облради потрапив Михайло Царьов – брат відомого депутата-бойовика Олега Царьова. Ще один брат нардепа Іван Царьов також став депутатом щаблем нижче - Дніпропетровської міської ради.

До міської ради Дніпропетровська обрався Андрій Яцуба – син звільненого міністра будівництва та регіонального розвитку Володимира Яцуби, який, до речі, сам став депутатом облради.

За списком "Батьківщини" в Дніпропетровську міськраду обрався Євген Кривошеєв - син Тетяни Кривошеєвої, яка є начальницею міського БТІ та близькою подругою родини Юлії Тимошенко, і при цьому депутатом Дніпропетровської обласної ради.

На підході в Дніпропетровську міськраду ще один родич – за списком "Батьківщини" туди пройшло вісім осіб, а номером дев’ять у списку значиться Роберт Арутюнов – брат народного депутата Гарегіна Арутюнова.

Транзитом через список Тігіпка в Дніпропетровську міськраду потрапила 20-річна Аліна Петровська – племінниця відомого в місті авторитета Олександра Петровського (Налекрешвілі).

Чимало родичів у Харківській міській раді. Так, ще одним викликом можна вважати обрання депутатом 21-річного студента Микити Шенцева - сина народного депутата від Партії регіонів і одночасно заступника голови Партії регіонів Дмитра Шенцева.

Також до Харківської міськради потрапила донька легендарного "парламентського диригента" Михайла Чечетова – Тетяна Чечетова-Терашвілі.

В депутатах засідатиме донька ще одного регіонала Василя Грицака – 27-річна Марина Лобазова. До речі, в минулому скликанні депутатом також працював її чоловік Сергій Лобазов.

Буде депутатом міської ради Харкова Олександр Кацуба – 24-річний син голови Дергачівської райадміністрації Харківської області Володимира Кацуби.

Місцевий політик Олександр Давтян не став балотуватися до цього скликання Харківської міської ради. Він пішов у Харківську обласну раду. А батька на відповідальній ділянці в міській раді замінили двоє дітей – депутатами стали Карина і Дмитро Давтяни.

Також у Харківській облраді засідатиме молодший брат губернатора Михайла Добкіна – Дмитро Добкін.

У Запорізькій області зберегли свій вплив брати Кальцеви. Так, Сергій Кальцев обрався депутатом Запорізької обласної ради. А його брат Володимир Кальцев, хоч і програв укотре вибори мера Запоріжжя, але зберіг посаду секретаря Запорізької міської ради

Все гаразд з посадами у родичів губернатора Запорізької області Бориса Петрова. Так, його син Роман Петров і його племінник Андрій Іванов - депутати Запорізької міськради.

Екс-голова Запорізької облради Олександр Нефьодов, який сьогодні очолює Головне контрольне управління Адміністрації президента, має свого родича в місцевій владі – Валентин Нефьодов переобрався депутатом міської ради Запоріжжя.

До Луганської міської ради повторно обрався Роман Ландік – син нардепа від Партії регіонів Володимира Ландіка.

В Донецькій облраді не буде більше Олександра Гуменюка – брата нардепа Ігоря Гуменюка, зате зберегли свої мандати Василь Бубка – брат президента Національного олімпійського комітету Сергія Бубки, Віталій Пригодський – син депутата Антона Пригодского, Валентин Лук’янов – батько ще одного депутата-драчуна Владислава Лук'янова, і Володимир Дейч – син нардепа Бориса Дейча.

Також династії засідають у Донецькій міській раді. Так, стали депутатами в Донецьку ще один син нардепа Бориса Дейча Сергій Дейч, син депутата Валентина Ландика Андрій Ландик, син екс-губернатора області Олександр Логвиненко і син заступника губернатора Олександр Адамов.

Здається, все...

Не виключено, що наведений "Українською правдою" перелік є неповним, але навіть цієї навали родичів достатньо, щоб переконатися в корупційній суті української політики.

Непотизм консервує нинішню політичну галерею, коли замість справедливої ротації до влади приходять родичі тих, хто вже там перебувають.

І найсумніше те, що сьогодні ці люди представляють свої впливові політичні сім'ї чи клани на місцевому рівні - але вже через декілька років вони можуть увійти до вищої ліги української політики завдяки "пригрітим" мажоритарним округам.

Адже мандат депутата місцевої ради для них – це лише стартовий майданчик для участі у великій грі. Зважати на якісь умовності чи правила хорошого тону в стосунках з українським виборцем не заведено. Бо вони стерплять все.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде