Дело Тимошенко переходит в мордобой

Четверг, 7 июля 2011, 01:49

6 липня 2011 стане чорним днем для українського правосуддя, коли воно показало, що не може бути беземоційним і безпристрасним, а діє, зважаючи на право сили.

Бійка між співробітниками "Беркуту" та народними депутатами, штурм зали Печерського суду з розмітанням на шляху ні в чому не винних журналістів за недолугістю можна поставити в один ряд лише з захопленням міліцією Генпрокуратури у 2007 році.

Юлія Тимошенко заслуговує на засудження за її показову і неприпустиму неповагу до суду, але чи мав право суддя вестися на цю провокацію?

Тимошенко – харизматичний політик і прекрасна актриса. Все, що їй потрібно від судового процесу – це перетворити його на фарс, зробивши початком свого політичного реваншу. Чим більше пресуватимуть її, тим краще для рейтингу опозиціонерки.

Тому молодий і недосвідчений суддя, який з дитячим запалом повівся на маніпуляції Тимошенко, став кращим подарунком для лідера "Батьківщини". А після подій середи у неї буде ще більше підстав говорити, що „репресивна машина Банкової” використовує проти неї недосвідченого хлопчиська, який тільки і здатен, що виконувати чужу команду „фас”.

Початок засідання Печерського суду у середу нічим не відрізнявся від попередніх. Юлія Тимошенко, як і в минулі рази, демонстративно вказувала на свою зневагу до суду, який над нею відбувається.

Ще на порозі Печерської філії Феміди, зібравши білі троянди від своїх прихильників, вона висловила обурення новою справою, порушеною напередодні Службою безпеки України щодо боргів корпорації ЄЕСУ.

"Після того, як у них розвалилися три попередні справи – по кіотских грошах, автомобілях та газова справа – вони дістають фальшивки 1996 року, щоб порушити нову. Даю підказку: ще є тема по монголо-татарському ігу. За підтримку Золотої Орди", - зіронізувала Тимошенко на ганку суду.

Спілкування в залі відбувалося за вже накатаною схемою. Кірєєв вимагав звертатися до суду стоячи, Тимошенко відповідала, що „це - не суд, а судилище", і підводитися на ноги вона не буде.

Зрештою Тимошенко договорилася до того, що Кірєєв їй виніс перше попередження. Але це лише додало жару й без того відкритій ворожнечі.

- Я хочу вас попередити, що вам доведеться відповідати за свої дії, - заявила Тимошенко Кірєєву.

- Ви погрожуєте головуючому? – підвів брови від обурення суддя.

- Ні, просто попереджаю про наслідки неправосудних рішень, - кинула у відповідь Тимошенко.

- Мене вже попереджали... при прийнятті присяги судді, - обурився Кірєєв. - У свою чергу я хочу попередити вас, що у випадку продовження такої поведінки і неповажного ставлення до суду ви будете видалені з залу суду.

- Думаю, моя присутність на цьому судилищі необов’язкова, - прийняла подачу Тимошенко.

Перейнявши настрій свого лідера, до "дискусії" почали потроху підключатися депутати блоку Тимошенко, які окупували сидячі місця позаду. Кірєєв не витримав, зірвався на крик і став вимагати тиші в залі. Останньою краплею стала для нього репліка нардепа Володимира Бондаренка, який зневажливо прокоментував дії судді.

- Я прошу особу, яка тільки що так голосно і сміливо говорила, встати і назвати своє прізвище, - перейшов суддя на підвищений тон.

Але Бондаренко і не подумав вставати. Суддя повторив вимогу. Тоді депутати вирішили влаштували колективний протест. Коли Кірєєв озвучив третю вимогу піднятися до порушника порядку, встали всі 25 недоторканих БЮТівців.

- Особи, які порушують порядок в залі, назвіть себе! - сказав Кірєєв, явно не в захваті від такого колективного ляпаса.

- То як, по черзі називатися?, - запитали жінки-депутатки.

При цьому Володимир Бондаренко, який був каталізатором гніву судді, похнюплено мовчав.

- Ви всі стверджуєте, що порушуєте порядок в залі суду?, - запитав суддя у мовчазних депутатів.

- Ми стверджуємо, що ми просимо суд вести справу максимально коректно, - відповів депутат Михайло Косів, прикладаючи руку до серця і підкреслюючи цим жестом своє невороже ставлення до судді.

Кірєєв не став сперечатися з Косівим і ще раз попросив назвати ім'я особу, яка порушила порядок. Але своє ім'я ризикнув назвати лише колишній полів'язень.

- Косів Михайло Васильович, - сказав депутат.

- Я зараз не до вас звертаюся, а до особи за вашою спиною! - роздратовувався суддя дедалі більше.

Але Косів перебрав ініціативу до своїх рук.

- ...Я був у таборах Совєтського Союзу за статтею „антирадянська пропаганда” і „провокація”, бо ми з В’ячеславом Чорноволом видавали підпільний журнал. Я знаю, як діяли радянські суди. Але, на мій сором, мушу визнати, що вони діяли в стократ коректніше, ніж ваш, - заявив депутат під бурхливі оплески залу.

Видно, остання фраза Косіва таки допекла Кірєєву, і вирішив вилити на нього свій гнів.

- Зважаючи на ваш шановний вік та статус народного депутата, я наголошую, що ви своїми діями провокуєте суд, - протягнув суддя і тут же різко змінив тон. – Ще раз назвіть своє прізвище та ім'я.

- Косів Михайло Васильович, - повторив депутат

- Як, як? КосЄв?, - перепитав суддя, неначе не дочув.

- Га-га-га, - залилися сміхом депутати.

- Ви принижуєте народних депутатів, шанованих у всій країні людей, - обурено втрутилася в дискусію Тимошенко.

Ці слова ще додали масла у вогонь, і Кірєєв зробив те, чого досі не робив. Він не просто попросив депутата звільнити зал засідань, а наказав міліції вивести депутата з зали.

- Суд на місці постановив – видалити з зали засідань Косіва Михайла Васильовича, - заявив Кірєєв.

- Га-га-га, як ти це зробив, - засміялись розслаблено депутати, навіть не передчуваючи, що їх чекає за кілька годин.

- Вибачте, але на цей раз я залишуся, - так само спокійно відповів Косів, який, як і решта, користується імунітетом недоторканного.

- Прошу міліцію видалити депутата з зали суду, - звернувся Кірєєв до спецпідрозділу "Грифон", які стояли у залі та почали оточувати лавочку.

- Та що ж ти робиш, навіщо ж ти їх підставляєш, - кричали депутати Родіону Кірєєву, який спокійно гортав папери.

- Представники міліції! Виведіть депутата! – головуючий повторив наказ.

- Сам виведи, навіщо їх підставляти! Вони ж злочин чинять, - вже без будь-яких шансів апелювали БЮТівці до судді.

Не бажаючи далі слухати депутатів, суддя оголосив перерву, і залишив депутатів і "Грифон" самостійно з'ясовувати стосунки.

Юлія Тимошенко підійшла до щитів, які відгороджували її від залу, і спочатку трохи іронічно, але далі більш перелякано дивилася на те, що відбувається. Особливо, коли "Грифон" став підбиратися до Косіва.

- Хлопці, не виконуйте злочинний наказ! - кричали депутати.

- Ми виконуємо наказ судді, - відповіли міліціонери.

- Завтра він вам скаже стріляти, будете стріляти?, - апелювали депутати.

- У судової міліції немає зброї, - відповіли грифонівці.

- То руками душитимете, - не вгавали депутати.

Зрозумівши, що "Грифон" налаштований серйозно, депутати пересадили Косіва у середину так, щоб міліціонерам в разі чого довелося застосувати силу не лише до одного народного обранця, а до щонайменше десятка. Словесна перепалка тривала майже півгодини, але результату не дала.

Єдине, депутатів серйозно схвилювали бійці "Беркуту", які заполонили подвір’я Печерського суду і інтенсивно натягували на себе бронежилети. Юлія Тимошенко навіть взялася за Ipad і перемістилася до вікна, щоб сфотографувати "малинові берети". Щоправда, через якийсь час "Беркут" знову пересів у автобуси.

Коли Кірєєв повернувся до зали, Косів, як і раніше сидів на місці. Зрозумівши, що цей бій він програв, суддя вирішив не педалювати поки тему і перейшов до інших питань. Косів же залишив залу сам хвилин за 20. З обличчя депутата було видно, що йому стало зле і як написала пізніше Тимошенко в Твітері, з суду його забрала швидка.

Тим часом головуючий завдав Тимошенко гіршого удару, ніж видалення всіх депутатів разом. Він підтримав клопотання Генпрокуратури про те, щоб на стадії допиту свідків припинити пряму трансляцію з зали засідань. Українці втрачали можливість побачити, як виглядають на допитах екс-президент Віктор Ющенко і прем’єр Микола Азаров. А сама Тимошенко втрачала трибуну для донесення своїх месіджів.

- Я розумію, що вам потрібна тиша, і бажано як у лісі, щоб пошвидше винести вирок, а ще краще – взагалі стратити, - не приховувала свого обурення екс-прем’єр.

У перерві вона зібрала депутатів фракції, і вони кілька хвилин радилися, що ж робити, коли трансляцію відмінять.

Однак, побачивши у коридорі журналістів, Тимошенко і команда швидко перейшли у внутрішній двір Печерського суду. Насамкінець Роман Забзалюк лише віддав наказ однопартійцям підтягувати колег-депутатів до суду на 14-00.

БЮТ явно готувався дати сильний опір. Залишалося лише зрозуміти – чому?

Після перерви адвокат Тимошенко Микола Титаренко почав зачитувати клопотання про відвід судді. Він мотивував своє прохання тим, що в попередніх судових процесах суддя Кірєєв неодноразово виносив неправосудні рішення. За інформацією, яку вдалося здобути захисту БЮТ, Кірєєв неодноразово відпускав на свободу наркоторгівців.

Коли Титаренко почав читати своє клопотання, Кірєєв здивовано підняв брови і відкинувся на крісло суду.

Водночас депутати БЮТ кожне викриття супроводжували вигуками "ганьба!", "колядник", "кришує наркобізнес".

Суддя слухав хвилин 5, але потім не витримав

- Припиніть порушувати порядок у залі, інакше суд змушений вас видалити з залу, - заявив головуючий.

- Ногами вперед!, - закричали депутати.

- Представники міліції, встановіть особу, яка порушує порядок?! - наказав суддя "Грифону".

- Четверта особа в п’ятому ряду, - відповів майор.

- Особа, встаньте і назвіться, - звернувся суддя до депутата.

Реакція депутатів була аналогічною попередній. Встали всі. Цього разу взяти удар на себе вирішив молодий БЮТівець Євген Суслов, який досі приділяв більше уваги своєму Ipad, ніж процесу, і сидів у першому ряду, а не п’ятому.

-, Я Суслов Євген Іванович, я являюся батьком дитини, якому соромно за те, що в Україні таке відбувається, - заявив пафосно керівник молодіжної „Батьківщини”, який ще навіть не підозрював, що на нього чекає.

- Ви є народним депутатом, - перепитав його суддя.

- Ні. Я зараз як громадянин України.

- Громадянин Суслов, ви ображає суд, прошу вас залишити залу засідань, - заявив Кірєєв.

Однак депутат не підкорився. Коли міліціонери підійшли до нього, Суслов продемонстрував посвідчення народного депутата. Але міліція не відступала. Тоді решта депутатів кинулися з задніх рядів наперед, перестрибуючи по лавах. Одним з першим підбіг дніпропетровець і близький соратник тітки Тимошенко Вадим Коротюк. Своїм габаритним тілом він перекрив дорогу "грифонівцям".

- Відбувається провокація, направлена на зрив судового засідання...Особи, які називаються народними депутатами, зривають судове засідання, - заявив суддя Кірєєв, і оголосив чергову перерву. Він також попросив Суслова за цей час залишити залу суду.

У перерві під приводом провітрювання зали суду охорона спробувала видалити з приміщення пресу, що викликало велике збурення у депутатів БЮТ.

- Вони хочуть вивести пресу, щоб завести на її місце в зал "Беркут", - вигукував Роман Забзалюк, і закликав колег мобілізуватися.

Ще більш радикальною була Юлія Тимошенко

- Після рішення Кірєєва був дзвінок від Януковича, який наказав завести в зал „Беркут”. Зараз вони штурмуватимуть залу, - заявила вона.

Депутати піднялися зі своїх місць, злізли на лавки і приготувалися до оборони.

Тим часом коридорами суду вже нісся "Беркут". Незважаючи на те, що вони могли спокійно пройти, бійці спецпідрозділу розкидали направо і наліво журналістів, які стояли під дверима.

Коли "Беркут" з'явився на порозі, депутати кинулися вперед. В залі стояв лемент, а в повітря позлітали кашкети "Грифону", які вони втрачали у протистоянні з народними обранцями.

Бійці спец підрозділу вже готові були ломитися по головах, коли Євген Суслов наляканим голосом почав не просто кричати, а волати:

- Не давіть людей, я йду до вас сам. Зупиніться! Що ви робите? Я йду до вас!

Після цього "Беркут" залишив залу суду. Шоковані і розпатлошені депутати зайняли місця. Але це ще був не кінець.

Появу судді Кірєєва в залі суду депутати зустріли криками "Ганьба!", а Юлія Тимошенко сірим від гніву обличчям. Коли суддя проходив повз неї, вона сказала йому якесь коротке і, судячи по виразу обличчя, образливе слово.

Це переповнило чашу терпіння судді.

- Підсудна, повторіть те слово, з яким ви звернулись тільки що до судді, - звернувся Кірєєв до Тимошенко неначе вчитель до поганої учениці.

- Я сказала, що ви "нелюдь"! - відповіла Тимошенко.

- Ви не так сказали! Повторіть те слово, з яким ви звернулись до суду? - не вгавав Кірєєв, сповнений обурення

- Ви – нелюдь! - майже викрикнула Тимошенко. – Ви тільки що разом з адміністрацією президента натравили на людей "Беркут", озброєний до зубів.

Кірєєв розчаровано зітхнув. Він звинуватив Тимошенко в грубому порушенні порядку, образі судді і суду як такого, і нарешті зробив те, чого від нього чекали давно – видалив Тимошенко з зали.

Підсудна не стала протестувати. Під вигуки "Ганьба!" своїх однопартіців вона залишила суд і тут же пішла на мітинг своїх прихильників, нечисельний після дощу.

Там вона заявила, за півтора дні вивчення попередньої діяльності Кірєєва, її адвокат встановив, що суддя закрив 20 із 32 справ проти людей, які виготовляли та збували наркотики.

- Я думаю, він брав за це хабарі. І не лише ми це помітили. І вони (влада) взяли на гачок цього суддю. Він – не вільна людина! - заявила екс-прем’єр з трибуни.

На думку Тимошенко, суддя спеціально спровокував конфлікти з народними депутатами, щоб не дати її адвокату зачитати цю інформацію в ефірі.

Ситуація, в яку потрапив суд по справі Тимошенко, є наслідком власних помилок судді та цинічної тактики, обраної відносно нього Тимошенко. Вона разом із соратниками п’ять судових засідань знущалась над ним.. Суддя не зміг постояти за себе, розбестивши підсудну.

Водночас чи не сам суд призвів до цього? Коли о 8 ранку бачиш у залі засідань заведених з ночі підлітків, перевтілених у критиків Тимошенко, втрачаються останні надії на незаангажованість суду. Так само варто згадати перше слухання у справі, яке перетворилося на сауну лише через неспроможність судді винести цілком легальне рішення проводити слухання в пристосованому приміщенні на виїзді.

Якби суддя Кірєєв справді хотів бути об'єктивним і прагнув зупинити зневагу до суду, то мав би видаляти з зали дійсно винних. В обох випадках, і Косів, і Суслов, такими не були, при тому що міліція вказала Кірєєву на справжніх порушників порядку.

Зрештою, Юрій Луценко теж міг би не гірше Тимошенко познущатись на суддею Вовком, але поведінка останнього не дає йому так розвернутися.

Якщо уже на початковій стадії справа Тимошенко перетворюється на бокс, то її завершення спрогнозувати не візьметься ніхто.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде