Арсений Яценюк: Виктор Янукович открыл ящик Пандоры

Вторник, 9 августа 2011, 10:45

У понеділок вперше за весь час судового процесу над Юлію Тимошенко в залі суду з’явились представники інших політичних сил. Побачити на власні очі як проходить суд і висловити свою підтримку підсудній, пришли Анатолій Гриценко (який запевняє, що вже бував на засіданнях суду), Микола Мартиненко та найближчий конкурент Юлії Тимошенко на опозиційному полі – Арсеній Яценюк.

Лідер Фронту змін прийшов в суд з охоронцем. Зайшовши до зали суду, він одразу підійшов до перегородки, що відділяє присутніх від підсудної, і вигукнув:

- Юлія Володимирівна, здравствуйте! - посміхнувся він побачивши Тимошенко, – тримайтеся!

- О! Арсеній! Привіт, - дещо здивовано привіталась Тимошенко, намагаючись розгледіти політичного конкурента крізь щільний рядок конвою та співробітників "Грифону". – Дякую, що прийшов! Дуже рада!

Яценюк пробув у залі не більше години. Весь цей час він слухав засідання суду стоячи. Поруч з ним вишукались Микола Томенко та Микола Мартиненко. Іноді колишній кандидат в президенти робив якісь зауваження, повертаючись у бік співробітників посольства США, що стояли одразу позаду нього.

Це інтерв’ю було записано під час перерви у судовому засіданні. Сторона захисту тільки що заявила клопотання про скасування постанови суду про утримання Юлії Тимошенко під вартою.

Поки Родіон Кірєєв у дорадчій кімнаті думав, що йому робити з власним рішенням про арешт Тимошенко, Арсеній Яценюк коментував хід судового засідання і розповідав "Українській правді" про майбутнє опозиції .

Мартиненко і Яценюк вперше прийшли до залу суду. Фото Мустафи Найєма 

- Рішення суд про затримання Юлії Тимошенко – виключно політично мотивоване. Юридичних підстав не вбачається, - почав Арсеній Яценюк, – якщо суддя зараз прийматиме правосудне рішення, то запобіжний захід у вигляді взяття під варту має бути скасований. Це перше.

Друге – звичайно, цей процес повинен транслюватися онлайн. Тому що те, що говорив зараз адвокат, не є таємницею. В чому таємниця? Що стосується допиту свідків – добре, нехай не буде трансляції. Але вступна частина, заява клопотань – все це повинно бути в прямому ефірі.

Тому що ви напишете невеличку інформаційну статтю про це. І народ нічого не зрозуміє! А коли б це ішло в прямій трансляції, коли б він крок за кроком доводив, про що йдеться, що вона не тікала, не тиснула на свідків і не порушувала ті статті кримінально-процесуального закону, які передбачають взяття під варту – це б зовсім по-іншому працювало...

- Що б ви особисто порадили Юлії Тимошенко?

- Я звернувся до суду з клопотанням про особисту зустріч із Тимошенко. Там я їй все пораджу.

- Ви вже знаєте, про що буде йти мова?

- Почнемо-то ми звичайно, з людських питань. Але в першу чергу, розмова буде йти про юридичні аспекти цієї справи. Я б хотів поговорити про її бачення лінії захисту.

Я вважаю, що необхідно певним чином змінити стиль ведення судового засідання. Кожен доказ, кожна фраза, кожне клопотання, кожне заявлене свідчення свідків повинні бути правильно задокументовані і правильно подані до суду. Тому що на це рішення буде апеляція. Вона буде тягнутися довго. І я переконаний, що вона буде тягнутися і після парламентських виборів 2012 року.

Я зараз кажу виключно як юрист, а не як політик. Тому треба спробувати цей процес розмежувати: крім політичних заяв мають бути дії у суто юридичній площині. І те, що сьогодні зробив адвокат, мені імпонує.

- Після арешту Тимошенко ви вперше заявили про те, що треба об’єднуватись. Це просто ваше людське співчуття лідеру БЮТ, чи ви дійсно плануєте співробітництво?

- Давайте по порядку. В країні існують різні опозиційні партії. І абсолютно природно, що опозиційні партії повинні йти на вибори кожен зі своєю програмою. Зрозумійте: якщо вони зіллються в одну, електоральний результат буде в два рази менше, ніж ми отримаємо, якщо підемо окремо. Якщо ми підемо на вибори однією єдиною опозиційною партією, це закінчиться тим, що Янукович точно буде мати 300 голосів у парламенті.

- Однією з причин, чому опозиція не могла об’єднатися, називали саме харизму і небажання Юлії Тимошенко поступитись у лідерстві. Багато хто з політиків не хотіли йти в її команду, тому що елементарно боялися опинитися в тіні її рейтингу. Чи може стати її арешт каталізатором об’єднавчого процесу?

- Я повторюся: завдання опозиції сьогодні не тільки виявити людське ставлення до колишнього прем'єр-міністра. Зараз розмова не про особистості. Мова йде про інститут опозиції, який представлений колишнім прем'єр-міністром. І наші спільні дії сьогодні мають стати певним базисом для таких спільних дії в парламенті.

До речі, я можу зазначити, що останні два-три місяці у Верховній Раді БЮТ та НУНС погоджували дуже багато спільних кроків. Ми якось навчилися притиратися. І попереду в нас найголовніше – парламентська кампанія 2012 року, яка не повинна дати Віктору Януковичу мати 226 голосів у Верховній Раді.

І координація опозиційних партій для спільного походу на парламентські вибори 2012 року – це обов’язкова умова перемоги на цих виборах. І єдиний шлях відновлення балансу влади в країні.

- Після минулого арешту Тимошенко у 2001 році вона вийшла з СІЗО оновленою, з новим рейтингом. Чи вийде Юлія Тимошенко і цього разу в новій якості?

- Ви знаєте, я хотів би, щоб вона просто вийшла з цього судового процесу. А далі - як життя розпорядиться. Ніхто не знає, що буде навіть через півгодини. Вона, в принципі, достойний, харизматичний політик. Навіть якщо вона не вийде з цього процесу без втрат, все одно залишиться її політична сила. Думаю, що вона за будь-яких обставин подолає виборчий бар’єр.

А щодо її політичної і особистої долі, я їй дійсно щиро бажаю, щоб це закінчилось, і щоб політичних опонентів не переслідували й не кидали по тюрмам, а щоб політична боротьба була відкрита – на дебатах, по політичній позиції, на телебаченні, в діях, у політичній ідеології. Якщо вона відновить рейтинг, я їй скажу: "Браво!".

  Фото Мустафи Найєма

- Можливо, вам це питання буде незручним, але насправді від арешту Тимошенко ви отримуєте найбільше вигоди. В разі, якщо лідер БЮТ опиниться в тюрмі, ви будете першим, хто підхопить лідерство в опозиції і частково її політичний рейтинг. Чи можна припустити, що у владній команді є люди, які зацікавлені в цьому процесі тому що вони підтримують вас?

- Якщо ви не будете ображатися на мене…З вашої логіки виходить, що якщо, наприклад, заарештують якогось журналіста, який більш топовий чи рейтинговий, ніж ви, і ви зможете стати на його місце, то це добре?

- Це не можна порівнювати, адже я не йду у владу. А ви йдете, і Юлія Тимошенко – один з ваших опонентів, а не просто конкурент.

- Я не вважаю, що ми з нею опоненти. Я вважаю, що мій опонент – це Партія регіонів. Але давайте повернемось до вашого питання. Те, що ви описали - це політичне мародерство. Так рейтинги не отримують. Я по-іншому виховувався.

Як можна отримувати рейтинг завдяки тому, що будь-кого посадили в тюрму?! Це що за рейтинг такий? По лікті в крові?! Такий рейтинг не потрібний. Більше того, я заявив, що якщо Тимошенко буде в тюрмі, опозиція не повинна йти на вибори. І я буду першим, хто буде закликати не йти на вибори, в разі, якщо вона буде в тюрмі.

- Тобто навіть якщо всі підуть, ви не підете?

- Хвилиночку! Я чітко заявив, що парламентські вибори 2012 року можуть бути визнані недемократичними – лише якщо вся опозиція злагоджено відмовиться від участі у виборчій кампанії. Підкреслюю – вся опозиція і злагоджено. Це те, про що ви запитували – це спільна робота.

- Є дуже багато людей в країні, в тому числі, журналісти і політики, які дорікають, що те, що сталося з Тимошенко, це результат її роботи у владі - в тому числі і розбещеності суддівської системи. Наскільки її провина в тому, що сталося?

- (пазуа) Ми, коли заходили в приміщення Печерського суду, перше, що я сказав – прийдемо до влади, збудуємо нове велике приміщення Печерського суду.

- Ви маєте на увазі, що буде більше процесів чи просто зручніше буде працювати журналістам і суддям?

- Зрозуміло, що Янукович відкрив ящик Пандори. Основна проблема наших 20 років незалежності була в тому, що кожен думав, що кримінальне переслідування не буде його стосуватися. Але я, наприклад, вже зараз думаю, що мене може стосуватися кримінальне переслідування. Тому я хотів би, щоб це кримінальне переслідування, будь-яке, було в рамках закону. Якщо так буде думати кожен політик, який приходить до влади, то в країні дійсно може з'явитися незалежний і справедливий суд.

- Чи правильно я вас зрозумів: ви вважаєте, що і наступна влада має діяти в тому ж руслі переслідувань і перевірки діяльності попередників, але сам суд має бути іншим?

- Наступна влада точно повинна відновити баланс влад і нарешті створити в Україні незалежну гілку влади. Так само вона якісно повинна змінити систему органів прокуратури. Наприклад, наступна влада точно не повинна давати доручення генеральному прокурору! Президент не має права робити доручень генеральному прокурору. Це справа генерального прокурора – розслідувати чи не розслідувати кримінальні справи по відношенню до колишніх, чинних чи майбутніх чиновників. Це не справа президента. В президента немає в Конституції таких повноважень.

 Фото Мустафи Найєма

- Але давайте згадаємо події п’ятирічної давнини: арешт Колеснікова, Кушнарьова і багатьох інших… Хіба Віктор Ющенко про це не знав і не створював такий фон? І чи не є сьогоднішні події відлунням?

- (пауза) За 20 років незалежності жоден значний судовий процес у цій країні не проходив без знання першої особи в країні. Жоден…

- Але ж і ви були в команді Віктора Ющенка. І я пам’ятаю, як Ющенко викликав до себе того ж генерального прокурора, як пан Пукшин впливав на Конституційний суд, як розглядався указ про дострокові парламентські вибори… Ви були в тій команді і теж до цього приклалися.

- Думаю, що ці запитання потрібно задавати персонально Віктору Ющенку і тим особам, яких ви щойно назвали. Я прокоментую тільки одну річ: я був шокований, коли побачив указ президента про розпуск парламенту у 2007 році. Я тоді не був політиком, я був юристом…

- У своїх виступах в суді Юлія Тимошенко неодноразово стверджувала, що кримінальне переслідування стосовно неї ініціював саме Віктор Янукович. А як ви вважаєте - президент особисто впливає на цей процес?

- Це загальний фон в країні. Коли організм отруєний, то так само отруєні виконавча, законодавча і судова гілки влади. І інститут президента. І вони, як повністю ядовиті інститути, продукують отакі кримінальні процеси.

Не всі ж знають про сотні інших кримінальних процесів по відношенню до простих людей, які відбуваються кожен день? В когось відбирають бізнес, когось посадили в тюрму… І ці переслідування так само стосуються і тих, хто колись підтримував колишнього прем’єра.

- І все ж таки, дайте пряму відповідь: Віктор Янукович особисто впливає на процес над Юлією Тимошенко?

- Він створив таку загальну атмосферу в країні. Вседозволеність прокуратури, Служби безпеки, міліції, і суду фактично створені цим режимом.

- Але, якщо говорити відверто: зараз зрозуміло, що Віктору Януковичу цей процес невигідний. Він розумів і реакцію світу, і суспільства. Якщо це так, чому він на це пішов? Чи ви дійсно вірите, що цей процес ініційований ним, а не людьми з його оточення?

- Давайте не змішувати праведне з грішним. Є юридична складова: те, що відбувається – це не по закону. А якщо це не по закону, значить, це і правовий, і політичний злочин. І це була найбільша політична помилка за півтора року з боку Януковича, яка може перетворитися на політичний злочин.

І персональну відповідальність за це несе президент, парламентська більшість і вся влада, тому що судова влада – це також частина влади.

Що стосується іншої частини питання, я думаю, що Янукович навіть не очікував такої реакції. Так, західна реакція, в принципі, була спрогнозована – вона доволі чітка і зрозуміла. Але тут росіяни приспіли з таким жорстким ударом під дих! Я як колишній міністр закордонних справ, ніколи навіть подумати не міг, що зовнішньополітичне відомство Росії коли-небудь висловиться на захист опозиції в Україні! Газ робить свою справу, Росія стала демократичною країною, браво!

- Тоді давайте розберемось: що захищала Росія – українську опозицію чи газову угоду, яку вона підписувала з представником цієї опозиції?

- Треба визнати, що це дві речі: "мы защищаем договор и не сдаем тех, кто его подписывал". З одного боку – є угода. З іншого боку – за цю угоду колишній прем'єр-міністр проходить по суду. Зрозуміло, що вони захищали свій контракт. Але також зрозуміло, що вони дуже чітко висловилися на підтримку персонально колишнього прем'єра і одного з лідерів опозиції.

- Як колишній голова МЗС, як ви вважаєте нинішня реакція світу – це просто слова чи треба очікувати якихось санкцій?

- Зараз вони обмежились доволі жорсткими, але заявами. Що стосується введення санкцій по персоналіям і по країні, можливо, тільки в тому випадку, якщо політичний процес у вигляді парламентських виборів 2012 року буде визнаний таким, що не відповідає нормам і стандартам демократії. Тоді зразу наступним кроком буде введення санкцій.

- Але, в той же час, ми постійно чуємо, що Віктор Янукович активно рухається в бік Європи і саме тому, наприклад, відмовився від митного союзу…

- Вони нікуди не рухаються. В трясину стали, і їх туди затягує. Руками махають, ногами, навіть видають якісь звуки. Але знаходяться в болоті, і це болото затягує всю країну…

- Існує думка, що Тимошенко – це один з предметів шантажу, який використовує Віктор Янукович у діалозі з Москвою та Брюсселем: з одного боку – договір про "3+1" і знижка на газ, а з іншого – угода про асоціацію і припинення кримінального переслідування Тимошенко?

- Дуже багато гарячих точок. Найбільша проблема чинного президента – відсутність союзників всередині країни. В нього немає підтримки народу. І на цьому фоні воювати зразу з Брюсселем, Вашингтоном і Москвою – це прямий шлях до поразки.

Так не буває, він зовсім слабкий. І не він буде шантажувати, а його будуть шантажувати. І насправді все йде саме до цього, тому що Брюссель, Вашингтон і Москва злагоджено виступили по забороні політичних переслідувань. Лишився тільки Китай, який мовчить. (сміється)

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде