Из жизни прокурорской элиты: особняк Рената Кузьмина. Видео

Вторник, 4 октября 2011, 14:43

Президентство Віктора Януковича проходить під знаком скороченням пільг для пересічних громадян.

Однак ця політика, яка подається під соусом економії бюджетних коштів, жодним чином не позначилася на привілейованих верствах населення.

Державні дачі, що обійдуться бюджету лише цього року в 50 мільйонів гривень, як роздавали за старої влади, так продовжують – за нової.

Уже за президентства Януковича обзавівся своїм будинком в державній резиденції "Пуща Водиця" генеральний прокурор Віктор Пшонка.

Тепер Пшонці доведеться постаратися, щоб не виглядати гірше за своїх підлеглих. Адже в цьому комплексі відпочинку "Пуща Водиця" стоїть грандіозний маєток його першого заступника Рената Кузьміна.

 Будинок Рената Кузьміна

Хоча Кузьмін має імідж антипомаранчевого прокурора, який, приміром, ставить під сумнів отруєння Ющенка - але привілеї з рук тієї влади він брати не гребував.

У серпні 2008 року Державне управління справами президента Ющенка дозволило Кузьміну провести "реконструкцію з добудовою" дачі, яка надана йому в користування у комплексі відпочинку "Пуща Водиця".

 

ДУС дозволив саме "реконструкцію", оскільки в Державного управління справами немає акту на землекористування в "Пуща Водиці". І, за законом, там не може здійснюватися будівництво нових будинків, розповідав попередній президентський завгосп Ігор Тарасюк.

Але чи можна вважати "реконструкцією" знищення старого будинку та побудову на його місці нового - більшого в три рази?

Водночас комплекс відпочинку "Пуща Водиця" офіційно відмовився надати "Українській правді" документи щодо такої дивної реконструкції будинку Кузьміна.

"Враховуючи, що запитувані документи містять конфіденційну інформацію та персональні дані про фізичних осіб, комплекс відпочинку "Пуща Водиця" Державного управління справами не має правових підстав поширювати зазначену в запиті інформацію", - ідеться у відповіді.

Ця відмова абсурдна, оскільки закон "Про доступ до публічної інформації" містить спеціальну обмовку - відповідно до частини 7 статті 6, "якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений".

Сам будинок Кузьміна справляє враження, що тут живе не заступник генпрокурора, а бізнесмен з мільйонними оборотами. На око - не менше 700 квадратних метрів. Дах маєтку виконаний з кераміки, яка, завдячуючи своїй ціні, є символом статків і престижу. Для безперебійного енергопостачання біля будинку Кузьміна встановлено трансформатор.

 

Також цікаво, що цей будинок Кузьмін звів власним коштом. Інвестиційний договір, який ми оприлюднювали раніше, означив розмір прокурорського внеску в цей об'єкт на рівні мільйона гривень - хоча зараз неозброєним оком видно, що з нуля звести такий маєток коштує набагато дорожче.

Також сам Кузьмін відмовляється повідомляти, що є джерелом його статків - він з дружиною має на рахунку в банку 1,5 мільйони гривень.

"Объяснения, как я получил эти доходы, я могу дать. Но зачем?" - сказав Кузьмін в інтерв'ю Українській правді, але так і не відповів.

 
 

Окрім того, інвестиційний договір дозволяє Кузьміну оформити приватну власність на новий великий будинок, зведений ним замість зруйнованої старої дачі.

Утримання ж території державного комплексу відпочинку "Пуща Водиця", де стоїть і маєток прокурорського керівника, лише цього року коштуватиме 16 мільйонів гривень платникам податків.

А тепер - ще одна цікава деталь.

Виділення державної дачі Кузьміну регламентується загальною постановою уряду від 6 серпня 2003 року № 1210.

Донедавна цей акт був секретним, але 2008 року з нього зняли гриф, і тепер відомо, що заступник генерального прокурора може претендувати лише на дві кімнати, але не на окремий будинок.

Однак Кузьмін має у власному розпорядженні цілий маєток.

Цьому передували цікаві події, які висвітили заступника генпрокурора як неабиякого винахідника.

 
 
 

Річ у тім, що, за офіційним переліком мешканців "Пуща Водиці" на сайті президента, Кузьмін має ділити свою дачу в державній резиденції разом з колишнім керівником Рахункової палати Валентином Симоненком.

"Українська правда" зв'язалася з Симоненком і ось що він розповів.

Виявилося, що багато років тому Симоненку як голові Рахункової палати справді надали половину старого будинку в "Пуща Водиці", який був зведений в середині 1990-х років. Але вже років п'ять як Симоненко цією дачею не користується. Тому він не знає ні про те, що до нього підселили Кузьміна, ні про те, що Кузьмін зніс повністю старий будинок і побудував новий.

Таким чином, якщо Симоненко захоче скористатися своєю частиною державної дачі, то її в тому вигляді просто вже не існує.

- В списку резиденцій на сайті президента вказано, що ви з Кузьміним живете в одному будинку, тобто державну дачу вам дали навпіл. Це правда? - запитали ми в Симоненка.

- Нічого подібного, - відповів він.

- Тобто ви там не живете?

- Звісно, ні. Мені виділили половинку будинку, але я там не був вже п'ять років. Про те, що будинок знесли, я також не знаю. Я вважаю аморальним, коли людина 15 хвилин перебуває при владі, а потім на все життя їй дають в користування державну власність - хіба таке можливе! - обурився Валентин Симоненко.

...Ренат Кузьмін у пресі часто коментував справу Юрія Луценка. Зокрема, перший заступник генпрокурора любить задаватися питанням, чому Луценко і його водій, "два взрослых мужика", прописалися в одній квартирі.

Таке саме запитання можна поставити і Кузьміну - чому в будинку №46 в "Пуща Водиці" прописалися два дорослих чоловіка - Ренат Кузьмін і Валентин Симоненко. Але живе там лише один із них - хоча за законом мав право тільки на дві кімнати.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде