Любі друзі Олександра Януковича

Понедельник, 7 ноября 2011, 22:30

Віктор Янукович провів кадрову перестановку у фірмовому стилі - без гучних анонсів та зондування громадської думки через витоки в пресу. Просто наприкінці робочого дня на сайті президента буденно з'явилися тексти указів, які повністю перетасовують частину керівників силового блоку України.

Анатолія Могильова звільнено з посади міністра внутрішніх справ. Один з найодіозніших діячів команди Януковича стане керівником уряду Криму. Демократичній спільноті не вистачатиме його цинічних коментарів про демократію та блокування акцій опозиції, які здатні мобілізувати навіть найлінивіших діячів громадянського суспільства.

Причина звільнення Могильова лежить на поверхні. Це ніяка не поступка Заходу і не покарання за гру біцепсами - коли малочисельні акції опозиції блокуються спецпідрозділами при повній амуніції, створюючи для західних телеглядачів враження, що Україною керує якась військова хунта.

Ні, Могильов переїжджає у Крим тому, що тільки він, макіївський за своїм політичним походженням, може втримати макіївську вертикаль влади, яку побудував на півострові покійний Василь Джарти.

Після смерті соратника в Януковича було декілька претендентів на його місце. Але заступник Джарти Павло Бурлаков не зміг би потягнути цю місію. Інший претендент Володимир Яцуба вже не в тому віці, та й не підпадає під визначення "донецький".

Приходу Могильова на Крим будуть явно не раді кримські татари. Вони пам'ятають, коли він очолював міліцію півострова, а також керував виборчим штабом Януковича в Криму та при цьому дозволяв собі випади проти репатріантів. 

Замість Могильова новим міністром внутрішніх справ став Віталій Захарченко, який до цього очолював Державну податкову службу, хоча за своїм походженням є міліціонером.

Ну а місце Захарченка у всеукраїнській податковій посів Олександр Клименко, який до цього був його заступником.

Тандем Захарченка-Клименка - це черговий прояв однієї з найпотужніших і непублічних лобістських груп в Україні на чолі зі старшим сином президента Олександром Януковичем, до орбіти якого також входить керівник Нацбанку Сергій Арбузов.

Ці троє - Захарченко, Клименко та Арбузов - ще два роки тому були невідомі взагалі нікому в цій державі за виключенням місцевих чиновників Донецької області. Але після обрання нового президента вони здійснили карколомну кар'єру, якій могли би позаздрити навіть легендарні "любі друзі" з оточення Віктора Ющенка.

Станом на сьогодні старший син президента тримає пульс уже щонайменше на трьох надпотужних інституціях в державі - міліції, податковій та Національному банку.

Новий головний міліціонер

Новий міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко повністю відповідає тренду останніх двох років. Він має правильне місце народження - Віталій Захарченко з'явився на світ у місті Костянтинівка Донецької області в 1963 році.

 Фото "Фокус"

У 1984 він почав працювати міліціонером-водієм у місті Рига, де також навчався у Ризькій філії Мінської вищої школи МВС. Після розпаду Радянського Союзу Захарченко повернувся з латвійського Вентспілса до рідної Костянтинівки, де в 1998 році дослужився до заступника начальника міліції міста.

До слова, якраз у 1998 Сергій Арбузов очолив Костянтинівську філію "Приватбанку", і на батьківщині Захарченка він пропрацював цілих п'ять років.

Тим часом в 1998 сам Захарченко перевівся у Макіївку, а в 1999 очолив інспекцію по особовому складу Донецької обласної міліції.

В 2003 році, після обрання Януковича прем'єр-міністром, Захарченко пішов на підвищення - він став другим у табелі про ранги міліціонером в усій Донецькій області.

Але поразка Януковича на виборах президента збила висхідну траєкторію Захарченка. В часи Ющенка, в 2005-2006 роках він виконував обов'язки начальника Маріупольського вищого професійного училища МВС України.

Після повторного обрання Януковича прем'єром Захарченко перевели до Києва на непильну роботу в центральний апарат МВС - на посаду заступника головного штабу і начальника департаменту стратегічного аналізу і прогнозування.

У 2008 році 45-річний Захарченко звільнився з міліції за віком в званні генерал-майора і перейшов працювати в податкову - став заступником начальника податкової адміністрації в Полтавській області.

Але разом з обранням Януковича президентом Захарченко отримує нове підвищення. Він іде у Київ першим заступником голови Державної податкової адміністрації, яку тоді очолив Олександр Папаїка.

Вже тоді почали говорити, що податкова віддана в кураторство сину Януковича. Адже Папаїка до того був головою наглядової ради "УкрБізнесБанку", яким володіє старший син президента, а керував фінустановою нинішній глава Нацбанку Сергій Арбузов.

Наприкінці 2010 року немолодого Папаїку зняли з посади, і Віталій Захарченко став керівником всієї податкової України.

Прихід Захарченка на податкову ознаменувався подальшим переміщенням деяких людей з орбіти Олександра Януковича. Так, на посаду заступника голови Державної податкової адміністрації призначають Ірину Носачову - земляка Захарченка з Костянтинівки.

Зараз вона - голова комісії з проведення реорганізації ДПА у місті Києві та найбільш вірогідний керівник податкової в столиці.

Непересічний факт з біографії Носачової - п'ять років свого життя вона віддала роботі під керівництвом Арбузова у тому ж таки "УкрБізнесБанку" сина Януковича.

І коли в 2010-му Янукович-старший став президентом України, Арбузов очолив Нацбанк, Захарченко - податкову, то Носачова отримала податкову міста Києва

Це - типовий приклад руху по вертикалі людей, пов'язаних між собою постаттю президентського сина.

Новий податковий босс

Новий керівник Державної податкової служби Олександр Клименко - вундеркінд за масштабами України. Він очолив одне з найпотужніших силових відомств України, будучи 30 років від народження.

 

У нього також все в порядку з походженням - Олександр Клименко з Макіївки. Він - молодший брат Антона Клименка, який багато років очолював "Нашу Україну" в Донецькій області та затягнув до партії Сергія Арбузова.

"Действительно, у меня есть старший брат. Отношения у нас с ним очень близкие. Он в моей жизни сыграл большую роль, научил пониманию тех ценностей, которые сегодня позволяют мне двигаться. Что касается привязки его деятельности к моей, это домысел", - прокоментував нещодавно Олександр Клименко свої родинні зв'язки в інтерв'ю "Економічній правді".

Брати Клименки були засновниками макіївської фірми "Група компаній Анталекс". Згадки в інтернеті вказують, що видом її діяльності було виробництво і торгівля гофротарою.

Після помаранчевої революції та перемоги Ющенка в квітні 2005-го Антон Клименко очолив обласний осередок новоствореної партії "Нашої України".

Приблизно в цей же час Сергій Арбузов вступає до партії помаранчевого президента, шукаючи захист для банківського бізнесу. А брат Антона Клименка Олександр обирає роботу в державній вертикалі - він стає заступником начальника державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків міста Донецька.

Описуючи нещодавно в інтерв'ю "Економічній правді" свою роботу на цій посаді, Клименко спростував чутки про те, що після помаранчевої революції податківці щільно перевіряли бізнес Ріната Ахметова: "Я говорю как человек, который осуществлял функции налогового сопровождения крупных ФПГ региона. Никакого давления на бизнес не было. Была работа, которая есть и сегодня. Что же касается времен, как вы говорите, оранжевой революции и после нее, то массовых проверок группы СКМ не было, я вас уверяю".

На цій посаді, пов'язаній з великими платниками податків міста Донецька, Олександр Клименко просидів усі п'ять років президентства Ющенка.

Так само його брат Антон Клименко провів Ющенка з посади президента в статусі керівника Донецького осередку "Нашої України", який він очолював з деякою перервою.

Вибори президента 2010 року хоч і завершилися поразкою Ющенка, але Антон Клименко, який керував обласним штабом тодішнього президента, в своєму коментарі розсипався у компліментах на адресу донецьких. "Эта избирательная кампания, безусловно, является одной из самых честных и толерантных избирательных кампаний в Донецкой области. Я должен признать, что наши основные оппоненты – Партия регионов, местная власть, которую мы всегда критиковали, они значительно выросли в профессиональном уровне и политической культуры".

Перемога Януковича позитивно відбилася на кар'єрі брата Антона Клименка. Олександр Клименко спочатку стає заступником голови Донецької обласної податкової, а потім і очолює це силове відомство на батьківщині нового президента.

Після призначення Захарченка керівником всієї Державної податкової служби наприкінці 2010 року він переводить Клименка до Києва - своїм заступником.

Разом із Клименком до Києва із Донецька перейшло декілька людей з його команди, які зараз також, очевидно, отримають підвищення. Наприклад, Владислав Кочкаров. Він очолив департамент правової роботи в центральній податковій, а до того був підлеглим Клименка в податковій Донецької області як начальник відділу супроводження резонансних справ у судах.

Крім того, з переїздом Клименка до Києва пов'язують і призначення на податкову Печерського району Києва Вадима Ажиба. Він - депутат Донецької обласної ради і заступник голови податкової у Донецькій області. Тепер буде керувати найкозирнішим районом у столиці. Напевно, місцевих фахівців знайти не змогли...

Цікаво, що ще влітку 2011 року Клименко категорично відкидав чутки про майбутню рокіровку, згідно з якою Захарченко очолить МВС, а він - податкову: "Я считаю это абсурдным. Та команда, которую создал президент, способна выполнять поставленные задания. Сегодня много попыток при помощи слухов, навязанных извне, спровоцировать какие-то надуманные конфликты. Однако кроме домыслов, в реальности ничего нет".

Насправді реальність наздогнала Олександра Клименка. Прогноз, який він відкидав, справдився до деталей через чотири місяці.

Входження Захарченка на міліцію і Клименка на податкову - це подальше укрупнення групи Олександра Януковича.

Яка, крім згаданих осіб і Сергія Арбузова, контролює також ще декілька напрямків. Наприклад, Державне агентства земельних ресурсів на чолі з Сергієм Тимченком.

А керівником Донецької обласної ради, тобто базового регіону Януковича, є Андрій Федорук - багаторічний підлеглий сина Януковича по бізнесу. І не дивуйтеся, якщо згодом він отримає нову посаду - як показує досвід, люди з орбіти сина Януковича ідуть тільки на підвищення.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде