Жилье семьи Клюева в Австрии (ОБНОВЛЕНО)

Четверг, 29 декабря 2011, 14:04

"Українська правда" продовжує досліджувати закордонну нерухомість вітчизняних можновладців.

Високопосадовці давно зробили вибір на користь західного світу. Там вчаться їхні діти, там вони відпочивають, там реєструють свої приватні літаки і там засновують компанії, які виступають парасолькою для їхнього бізнесу.

Але на цьому їхня інтегрованість у західний світ не обмежується. Родини вітчизняних політиків просто живуть на Заході, поки їхні годувальники - політики "заробляють" кошти в Україні.

У минулій публікації ми писали про маєток у престижному районі Відня сина прем’єр-міністра України Олексія Азарова.

Тепер черга дісталася до братів Клюєвих, старший з яких працює першим віце-прем'єром, а молодший є народним депутатом і заступником голови фракції Партії регіонів.

На наступних виборах Сергій Клюєв планує обиратися за округом в Донецькій області - швидше за все, у місті Артемівську. Але більш справедливо було би, якби Клюєв-молодший балотувався за округом у околицях австрійської столиці Відня.

Бо саме там мешкає його родина.

Раніше "Українська правда" писала про те, що Клюєв-старший за кошти бюджету виділив 200 мільйонів гривень державної підтримки родинному бізнесу сонячних електростанцій, зареєстрованому в Австрії. Ця діяльність у них оформлена на компанію Activ Solar.

Компанія Activ Solar розташована у Відні в одному офісі з іншою фірмою Клюєвих – Slav AG.

"Українська правда" придбала виписку про компанію Slav AG. Серед членів наглядової ради ми побачили прізвище дружини депутата Сергія Клюєва Ірину Клюєву.

 

Але зі здивуванням ми помітили, що адресою Ірини Клюєвої значиться не Київ, не Донецьк і навіть не село Рудики, де на 17-гектарній ділянці розташовано маєток братів.

Ірина Клюєва зареєстрована в... Тульбінгу - невеликому містечку біля Відня, куди ми і відправилися на пошуки родичів українських можновладців.

Райський куточок для донецької родини

ТульбінгерКогель - це навіть не містечко, а невеличке і затишне село посеред мальовничої природи - поблизу Відня на пагорбі у самісінькому лісі.

Чисельність комуни Тульбінг нараховує до трьох тисяч осіб, одна з яких має прізвище, знайоме мільйонам українців - Клюєва.

Окрім того, що в Тульбінгу красиво і затишно, є ще одна перевага - тут немає жодних сторонніх людей і очей. На все село - чи не дві вулиці.

Будинок Клюєвих - за адресою Groissaustraße, 12. Він - найбільший в ТульбінгерКогелі. Паркан тягнеться вздовж вулиці на 20-30 метрів, тоді як решта будинків мають в два-три рази коротший вихід до дороги.

 Австрійська нерухомість Клюєвих

Маєток Клюєвих під Києвом вражає розмірами. Це садиба на 17 гектарів, розташована в Рудиках за Конча-Заспою, відгороджена від зовнішнього світубагатометровим муром і чисельною охороною.

Але якщо в Україні це виглядає нормою, то в Австрії - дикістю.

Будинок Клюєвих у Тульбінгу відділено від дороги декоративним парканом та туями, а присадибна ділянка складає лише 27 соток. Щоправда, це все одно чи не найбільший наділ у цьому містечку.

 Будинок Клюєвих у Тульбінгу
 
 
 
Адреса, за якою зареєстрована у Австрії дружина Сергія Клюєва - Groissaustraße, будинок 12, ТульбінгерКогель

Видно, що австрійський маєток Клюєвих доволі новий - чи нещодавно відбудований.

За збігом обставин, коли "Українська правда" тільки прямувала вулицею до будинку, туди під'їхав позашляховик, звідки вийшов чоловік - чи то водій, чи то охоронець - а також... сама Ірина Клюєва.

Вони приїхали з пакунками з магазину і невеличкою валізою, що виглядає як ручна поклажа на один день.

Дружина Клюєва була вбрана по-домашньому - у куртку і спортивні штани. Виглядало це все так, наче людина повертається додому.

Після того, як ми подзвонили у двері, їх відчинила хатня робітниця, яка спілкувалася російською. Поговорити з самою Іриною Клюєвою не вдалося - за словами прислуги, вона вийшла з будинку.

Місцеві, які живуть у Тульбінгу, нічого не знають про українських сусідів.

Але не біда. Австрія, на відміну від України, держава з прозорою власністю. Через інтернет за 9 євро 90 центів ми придбали виписку про нерухомість Клюєвих у Тульбінгу.

Згідно з документами австрійського реєстру, цей будинок площею 558 метрів, який значиться австрійською пропискою дружини Клюєва, належить фірмі GBM Handels- und Vertretungs GmbH.

 

Відповідно до відкритої бази даних австрійських підприємств, компанія GBM займається... "управлінням власністю" будинку в Тульбінгу.

Акціонерами компанії GBM є дві юридичні особи - Bulinga Ventures LLC та Revaldo Holdings Ltd. Судячи з абревіатур в назві, дані фірми можуть бути офшорними. Нам не вдалося знайти жодних згадок про них в інтернеті.

Водночас нашу увагу привернула інша деталь. У телефонному довіднику австрійських фірм ми знайшли адресу і контакти цієї самої компанії GBM, яка володіє будинком, де прописана Клюєва. Фірма GBM зареєстрована за віденською адресою: Wipplingerstraße, 35. Віденський телефон: 405 31 61 плюс додатковий номер 0.

Точно за цією адресою і за цим телефонним номером включно з останнім додатковим нулем знаходяться ще дві цікавих компанії.

Це фірма братів Клюєвих Slav AG, а також знайома нам з попередніх розслідувань компанія Activ Solar, що володіє бізнесом сонячної енергетики в Україні та отримує дотації з бюджету.

Таким чином, коло замкнулося.

Щоправда, так і залишилося без відповіді питання - якщо Клюєви не лише реєструють свій бізнес через австрійські материнські компанії, але і фактично мешкають там, то чи повинен їхній бізнес претендувати на матеріальну допомогу з коштів державного бюджету України?

P.S. "Українська правда" надіслала до прес-служби Сергія Клюєва запит щодо австрійської нерухомості його родини, але відповіді так і не отримала.

P.P.S.  Через 2,5 години після оприлюднення статті на редакційний мейл надійшов лист від Сергія Клюєва у відповідь на наш запит, підписаний начебто 28 грудня. Пан Клюєв стверджує, що в Австрії буває рідко, будинок належить  австрійській компанії, а винаймається його родиною. 


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде