Последние битвы за Днепр

Понедельник, 5 марта 2012, 11:29

Наприкінці минулого року президент Віктор Янукович заявив, що потрібна прокуратура, яка б наводила лад на берегах Дніпра. Напевно, президенту з берегів Межигір’я і Сухолуччя видніше, як дерибанять останню земля на Дніпрі. Але поки Янукович роздає красиві доручення, буквально в нього під носом у людей відбирають останні підходи до води.

За законом прибережні смуги річок заборонено не те що забудовувати, а навіть використовувати під садівництво і городництво. Але в Україні цей пункт можна обійти, якщо власник на короткій нозі з владою.

В Україні вже нікого не дивують намивні острови і приватні пляжі на берегах водойм. Земля біля води продається за найвищими цінами. Продавати вже щоправда нічого. Хіба що прибережні смуги давно існуючих кооперативів і садових товариств.

Жителі садового товариства "Ветеран-3" вже три роки оббивають пороги судів. Вони намагаються запобігти тому, щоб санітарну зону біля Дніпра, де був ліс і дитячий пляж, віддали під забудову багатіям.

Людям не допомагає відстояти свої права навіть те, що серед мешканців товариства є Олександра Кужель та екс-міністр освіти Василь Кремінь.

Конфлікт у "Ветерані-3" почався у 2009 році, коли його мешканці випадково виявили, що голова об'єднання фактично стала його приватною власницею. А в організації з'явились якісь невідомі 57 нових членів, які мають отримати землю на березі Дніпра.

Довгий час кооперативників не особливо цікавила поява нових мешканців. Тим більше, що спочатку вони освоювали землі, власники яких померли, а спадкоємці не заявили про майнові права.

Похопилися лише тоді, коли собака одного з нових власників зняв скальп з пенсіонерки, а пляжі кооперативу пішли під забудову. От тоді то і пред’явили претензії голові.

Мешканці "Ветерану-3" бояться, що навесні ці пляжі вже будуть для них недоступні

Адже нових членів ніхто на зборах не затверджував. Відтак голова мала це зробити самовільно, допомігши відхопити ласий шматок біля води.

- Ми з'ясували, що на Чічоти в єдиному державному реєстрі на одне ЄДРПОУ зареєстровані дві організації – садове товариство "Ветеран-3" та обслуговуючий кооператив, – каже місцевий дачник Віктор. – На неї завели карну справу, але посадити її не вдалося, бо вона пов'язала всіх (начальників) землею. Там прокуратури землю отримали, і митник ось будується.

- Найсмішніше, що в 2009 році Вишгородська міськрада всім цим людям дала землю під випас корів. У нас тут найбільша худоба – качка, – іронізує мешканець кооперативу.

Зважаючи на те, що 57 нових мешканців кооператив були введені в його склад тодішньою головою Чічотою, місцеві опозиціонери вирішили її усунути. Визнавши її дії незаконними, вони могли б позбутися нових прибережних землевласників. Але не тут то було.

- Зібралося 240 осіб, опонентів було 30-40 осіб. І мене, Тютюна Олександра, обрали головою товариства. – розповідає Тютюн. – Коли ми стали вимагати в екс-голови Чічоти документи, вона нас послала і сказала, що всі наші заяви "галіматья". Вона не передала нам ані печатку, ані документи. А подала на нас до суду з вимогою визнати наші збори нелегітимними.

Крім того, вони організували збори 30 осіб, начебто правління, де обрали родича Чічоти Колесніченка головою.

Майже 2 роки садоводи намагалися з'ясувати в судах, хто ж голова кооперативу. Зрештою останній суд у грудні визнав нелегітимними обох голів – і Тютюна, і переобраного людьми Чечоти Колесніченка.

- Саме така схема з нелегітимними головами часто і використовується при захопленні об’єктів, – каже юрист Ольга, яка допомагає "ветеранівцям" у суді.

Окрім двох голів у конфлікті є ще один фігурант – радник президента В’ячеслав Олещенко. Формально його роль полягає в тому, що він займався проведенням газу в товаристві і очолює об'єднання кооперативів масиву "Дніпро".

Але ветеранівці вважають, що він в цій історії виконує функцію "смотрящего" від влади і впливає на те, щоб суд ухвалив правильне рішення.

- Він ходить на всі суди, спілкується з суддею. Підказує йому. Інколи здавалося, що він веде процес, а не суддя. А коли я його запитав про захоплення прибережної зони, він мені відповів: "Ми ж вам газ провели, платіть землею", – розповідає мешканець кооперативу Олег.

- Олещенко скрізь показує, що він радник президента. Ходить на всі суди. Самі розумієте, як суди проходять. За допомогою пана Олещенка мер Вишгорода провів рішення, і всі ці ділянки виділив із захопленням виходу до води. Тобто, усі люди, що там живуть, тепер до води не потраплять. Мало того, каналізація буде зливатися в Дніпро, де береться водозабірник питної води Києва, – скаржиться Олександра Кужель.

Я його (Олещенка) дуже добре знаю. Це людина, яка працювала у Кучми в юридичному відділі і влізла туди (в адміністрацію президента – УП) радником. Ця людина сьогодні обслуговує вже не тільки це захоплення. Тут об'єдналися всі кооперативи. І він зараз усіх консультує, усе це захоплюється, – запевняє вона.

Сам Олещенко звинувачення відкидає і запевняє, що з мером Вишгорода не дружить а ходить в суди, щоб захистити свої інтереси.

- На жаль, ця історія з головою товариства і газом зав’язана в один клубок. Насправді їх цікавить особа голови, яка очолюватиме товариство і стоятиме над газом", – пояснює Олещенко.

За його словами, коли почали прокладати трубу, Тютюн, налаштувавши проти них Кужель та інших, спробував захопити владу в товаристві.

- Вони навіть в Шевченківський суд на нас подали, але в них з того нічого не вийшло. Крім того, Кужель намагалася домогтися мого звільнення з адміністрації президента", – розповів радник президента.

За словами Олещенка, Кужель і Тютюн начебто розраховували заробити на тому, що будуватиметься ще друга газорозподільча гілка, до якої мали б долучитися же 200, а то й 500 осіб, кожен з яких заплатив би по 20 тисяч гривень. І гроші начебто мали пройти через банк сина Кужель.

Олещенко і ще один кандидат у голови кооперативу Колесніченко запевняють, що Тютюн навіть вдавався до фальсифікацій – збирав підписи людей начебто проти забудови схилів Дніпра, а прикріплював їх до голосування за обрання його головою.

Сама Кужель ці звинувачення відкидає. "Це занадто вузька труба для мене, – скептично прокоментувала вона слова опонентів.

Між тим ця газова війна може стати чудовою димовою завісою для продовження дерибану землі. Адже поки садоводи намагаються з'ясувати, хто у них головний, землі виставляються на продаж і забудовуються.

Восени люди самотужки засипали тут котлован, щоб запобігти забудові на річці

- Ми відбили цю атаку восени, але з острахом чекаємо весни, коли зійде сніг і знову почнеться забудова", – каже "ветеранівець" Олег.

В листопаді місяць місцеві мешканці силою засипали котлован, де новий незаконний власник планував будувати будинок. В іншому місці біля Дніпра за цей час виріс підземний поверх будинку і паркан майже до самого берегу.

- Жінки, які ловили восени рибу, раптом побачили, що тут вже йде забудова, попри рішення суду, – розповідає житель кооперативу Юрій.

12 жовтня 2011 Київським окружним адміністративним судом визнано не чинними пункти постанови вишгородської міськради "Про передачу земельних ділянок в приватну власність громадянам" від 29.09.2009.

При цьому і Олещенко і Колесніченко запевняють, що теж би хотіли зберегти прибережну зону з лісом недоторканною.

- Хотянівська сільрада передала ці землі Вишгороду. Ми не можемо ніяк на це впливати. Я можу лише домагатися того, щоб нам залишили виходи до води, – каже Колесніченко.

- Якби це залежало від мене, то хай би там був і пляж, і ліс, і паркові доріжки. Але сама Кужель мені зізналася, що в них не вистачає правових аргументів, щоб захистити цю зону, – додає Олещенко.

А вишгородська міськрада у відповіді УП визнала, що перевищила свої повноваження, розширивши межі міста.

До речі, місцеві журналісти не раз відзначали, що Вишгородська міська рада чомусь не дуже дбає про мешканців самого Вишгорода, які можливо, конче потребують землі, зате радо задовольняє потреби "зайд", які хочуть освоїти береги Дніпра.

- Мера Вишгорода можна зрозуміти – на нього постійно тиснуть високопосадовці – то якомусь олімпійському чемпіону ніде хату збудувати, то якомусь посадовцю", – пояснює Олещенко.

Між тим земля в "Ветерані-3" коштує немалі гроші – за ділянку просять від 5 тисяч доларів. А прибережна ділянка коштує 11000.

Нещодавно журналісти програми "Гроші" вирішили придбати таку діляночку на березі Дніпра у тому таки товаристві "Ветеран-3". Жінка, яка показувала ділянку, просила за неї 200 тисяч зелених. А на запитання про те, чи не зможуть відсудити цю землю і рішення судів, заявила : "Ми все одно їх виграємо. Просто зараз требпотягнути час". 

Хто б міг так самовпевнено розписуватися у рішеннях судів? Як виявилось, жінка працює у вишгородській міськраді. Вона навіть призначала там зустріч потенційному покупцю. І лише побачивши камеру, грюкнула дверима. Як то кажуть, без коментарів.

Наразі "ветеранцівці" намагаються зібрати довідки з різних установ, що їх прибережну смугу заборонено забудовувати і пишуть скарги в Генпрокуратуру.

З протилежного берега їм добре видна їх перспектива. Сусідній кооператив "Троянда" вже втратив свої береги – сбушники і податківці там збудували там свої дачі, спустивши свої паркани прямо у Дніпро.

Пляжів для людей більше не існує. Є лише приватні причали

- Найгірше, що по суті в країні діє цілеспрямована програма захоплення садівничих кооперативів 30-кілометрової зони міст. Більше ж нічого не залишилося. Це останній ласий шматок, – резюмує Кужель.

За підрахунками мешканців "Ветеран-3", за продаж їхньої прибережної смуги хтось заробить 5 мільйонів доларів.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде