Муж Тимошенко нанимает американцев - для борьбы с Януковичем

Пятница, 13 июля 2012, 14:50

Віктор Янукович і Юлія Тимошенко переносять майданчик свого віртуального двобою на американську землю. Вони через сателітних осіб законтрактували американських лобістів для формування потрібної думки у місцевого істеблішменту про події в Україні.

Як вдалося довідатися Українській правді, чоловік Юлії Тимошенко Олександр уклав угоду з американською лобістською фірмою Wiley Rein LLP. Відповідний звіт до Міністерства юстиції США було подано 8 червня 2012 року. 

За контрактом з Олександром Тимошенком, лобістська фірма обіцяє присвятити свою діяльність звільненню Юлії Тимошенко з в'язниці та доправленню її до Німеччини.

Про це і йдеться у звіті, надісланому консультантами до американського Мінюсту:

"Wiley Rein контактує з урядовими чиновниками США та членами американського Конгресу на тему ув'язнення українським урядом Юлії Тимошенко. Wiley Rein інформує американських політиків щодо цього гуманітарного питання, а також активно заохочує Сполучені Штати надати підтримку німецькому канцлеру Ангелі Меркель в її проханні про направлення Тимошенко до лікарні в Берліні. Wiley Rein не прагне втручатися в українську політику, крім як домагатися звільнення пані Тимошенко".

Цікаво, що поставлена чоловіком Тимошенко мета перед лобістами суперечить заявам самої Тимошенко, яка публічно стверджувала, що не прагне лікуватися в берлінській лікарні "Шаріте".

"Користуючись нагодую, також заявляю, що інформація про моє наполягання на лікуванні в Німеччині є абсолютною неправдою, є частиною пропагандистської кампанії Банкової проти мене", - ідеться у власноруч написаній заяві Тимошенко від 16 березня.

 

У числі фахівців компанії Wiley Rein, які працюють за контрактом з Олександром Тимошенком - колишній конгресмен Джим Слеттері (Jim Slattery), який провів шість термінів у Палаті представників та невдало балотувався на посаду сенатора від штату Канзас.

На сайті піар-фірми він представлений як керівник підрозділу публічної політики: "Пан Слеттері консультує клієнтів у питаннях, що вимагають ухвалення рішення Конгресом, федеральними агентствами та регулюючими органами. Він має досвід роботи в сфері енергетики, залізниць, охорони здоров'я, страхування, міжнародної торгівлі і телекомунікації".

 

Як свідчить звіт про політичні пожертви пана Слеттері, він підтримує правлячу Демократичну партію США.

"Українська правда" звернулася до Григорія Немирі по коментар щодо наймання Олександром Тимошенком лобістської фірми в США.

Немиря повідомив, що до залучення цієї компанії не має стосунку ні він особисто, ні партія "Батьківщина", а оплачує її послуги чоловік Юлії Тимошенко.

При цьому партія "Батьківщина" надала коментар Олександра Тимошенка з приводу найнятого ним лобіста. Він не розкрив суму контракту, а текст його пояснень не зовсім відповідає меті, яку Wiley Rein задекларував у Мінюсті США - а саме, тиск з метою направлення Тимошенко на лікування до Німеччини.

"Ця компанія працює зі мною для допомоги щодо захисту прав моєї дружини Юлії Тимошенко, які постійно порушувалися і порушуються під час замовних розслідувань та судових процесів, - ідеться у коментарі Олександра Тимошенко. - Також ця компанія допомагає інформувати представників влади і політиків США про ці порушення. Через цю компанію ми ініціювали ряд розслідувань щодо корупційних злочинів Януковича, його сім'ї та оточення в Україні та за її межами. Wiley Rein LLP досягла певного прогресу в цьому напрямку, і ми сподіваємося, що найближчим часом будуть ініційовані публічні розслідування цих злочинів".

Але нам вдалося довідатися і суму, сплачену Олександром Тимошенко компанії Wiley Rein. Вона фігурує в звіті лобістів до Палати представників американського Конгресу від 20 квітня 2012 року.

Wiley Rein повідомляють, що отримали від Олександра Тимошенко 80 тисяч доларів за перший квартал поточного року. Їхня активність по справі Тимошенко у четвертому кварталі 2011 року була оцінена в 10 тисяч доларів.

 

Тим часом, за наявними в "Української правди" документами, Партія регіонів через союзницьку організацію залучила в Америці одразу дві лобістських компанії.

Про це ідеться у звітах, які вони подали до Палати представників: 10 травня - фірма Mercury/Clarc & Weinstock, а 11 червня - Podesta Group Inc.

Консультанти повідомили, що в квітні поточного року були найняті для надання лобістських послуг організації під назвою "Європейський центр сучасної України" (European Centre for a Modern Ukraine).

Документи - далі за посиланням:

 
 

"Європейський центр сучасної України". Ця організація, як пам'ятають читачі "Української правди", була створена в Брюсселі трьома депутатами від Партії регіонів Леонідом Кожарою, Євгеном Геллером та Віталієм Калюжним, а також трьома європейськими діячами.

Керівником "Європейського центру сучасної України" є німкеня Іна Кірш, яка в ролі піар-консультанта супроводжувала першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна на його зустрічах у Лондоні, присвячених справі Тимошенко.

Детальніше про зв'язки бельгійського центру з Партією регіонів читайте у статті

Брюссельський секрет Партії регіонів

І ось згаданий "Європейський центр сучасної України", який має права бельгійської юридичної особи, уклав договори з двома американськими лобістськими фірмами - Mercury/Clarc & Weinstock та Podesta Group Inc.

У звітах, поданих до Палати представників Конгресу США, не вказано, яку діяльність вони здійснюватимуть в інтересах клієнта. Також не розголошується сума контракту.

Серед лобістів Podesta Group Inc, які діють в інтересах брюссельського осередку регіоналів, вказаний Ендрю Кодерс, який є радником сенатора від Нью-Джерсі демократа Роберта Менендеса.

У свою чергу, компанія Mercury/Clarc & Weinstock вказала, що роботу в інтересах українського клієнта здійснює їх управляючий партнер, колишній сенатор від штату Міннесота в 1983-93 роках республіканець Він Вебер.

Сьогодні пан Вебер працює радником у виборчій кампанії республіканського кандидата Мітта Ромні, а залучення його в якості консультанта "регіоналів" уже викликала невеликий скандал у Америці.

Так, сайт The Daily Beast закинув Веберу те, що він є "лобістом, який намагається відбілити репутацію України - країни, яку засуджують міжнародні правозахисні групи". Крім того, пише The Daily Beast, радник Ромні "потенційно може посприяти уряду, який за словами критиків, згортає здобутки демократичної революції".

Вебер не став коментувати інформацію про своє включення до числа лобістів Партії регіонів. Представниця піар-фірми Mercury/Clark & Weinstock заявила американському виданню тільки, що "Партія регіонів не надає прямої або непрямої фінансової підтримки Європейському центр сучасної України".

Водночас, сам центр на своєму сайті також не вказує, хто є їхніми спонсорами - і, відповідно, за чиї кошти були найняті лобісти в США. Також на веб-сторінці досі не повідомляється, що засновниками брюссельської організації виступили три депутати від Партії регіонів.

Спроби "Української правди" отримати коментар Леоніда Кожари як президента "Європейського центру сучасної України", який і найняв лобістів, завершилися безрезультатно.

Після дзвінка на його мобільний номер телефон переключився на помічника депутата, який повідомив, що "пан Кожара відсутній у Києві, оскільки зараз парламентські канікули". Водночас, згідно з календарним планом, канікули в депутатів почнуться лише 16 липня, а цього тижня народні обранці мають працювати "в комітетах та фракціях".

Компанії Podesta Group Inc та Mercury/Clark & Weinstock мають набагато складніше завдання, ніж лобісти, найняті Олександром Тимошенко.

Громадська думка в Америці повністю на боці Тимошенко, і зарадити цьому не зміг навіть багаторічний консультант Януковича Пол Манафорт, який уже вісім років живе на гроші "донецьких друзів", але так досі і не зареєструвався у американському Мінюсті як лобіст іноземного клієнта. 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде