Фікція

Вторник, 16 октября 2012, 01:57

Спроба опозиції мирно розділити округи завершилася провалом.

За два тижні до виборів "Батьківщина" та УДАР зробили вигляд, що здійснили ритуал зняття своїх кандидатів на користь більш рейтингових. Насправді ж, буде великим успіхом, якщо внаслідок цього "обміну полоненими" хоча би кілька з них потрапить до парламенту.

У витоків стосунків "Батьківщини" та УДАРу лежить лист Юлії Тимошенко з-за грат, де вона закликала створити єдиний список опозиції на виборах. Ця мета мала вітринне та залаштункове пояснення.

Публічно об'єднання опозиції мало гарантувати перемогу на парламентських виборах. А підтекстом читалося бажання Тимошенко звести до купи амбіційних політиків, яки б не дозволили жодному з них посилитися настільки, щоб почати затіняти її глобальне лідерство в умовах ув'язнення.

Тому Тимошенко навіть пропонувала, щоб спільний мега-список опозиції очолила нейтральна фігура на кшталт Ліни Костенко. Кличко швидко зрозумів, у яку братню могилу його заманюють - і оголосив про похід на вибори "двома колонами".

Зрештою, об'єднання відбулося, але тільки між "Батьківщиною" та "Фронтом змін" плюс кількома сателітними партіями. Про те ж, наскільки хворобливо Тимошенко сприймає Яценюка на посаді першого номеру списку, свідчить безлика візуальна кампанія "Батьківщини", яка багато місяців була позбавлена обличчя першого номеру.

Віталій Кличко, зіскочивши з теми "об'єднання", запропонував натомість узгодити мажоритарних кандидатів через "праймеріз". Переговори тривали не один місяць, але їх результатом стало висунення УДАРом мажоритарників по всій країні.

Другий етап узгодження почався, коли розгорнулася виборча кампанія. Очевидно, що кандидати від Кличка та "Батьківщини" оперують на одному виборчому полі та взаємно поглинають рейтинги один одного. Відповідно, провладний кандидат отримував шанс на перемогу тільки в умовах одночасного балотування двох опозиціонерів. І навпаки - зняття одного з них мало дати шанс іншому.

У підсумку, було замовлене соціологічне дослідження 32 мажоритарних округів з метою визначення фаворитів. Але відкликання кандидатів завершилося фарсом.

Спочатку на з’їзді в неділю 26 кандидатів зняв УДАР, а в понеділок свою частину затвердила "Батьківщина". Після з'їзду Турчинов з Яценюком оголосили, що скасують реєстрацію 26 кандидатів, але до ночі їх число зросло до 28. І про причини цієї метаморфози ми поговоримо нижче.

ЯЦЕНЮК ЗЛИВАЄТСЯ ПІД ПІНЧУКА

З масиву знятих 54 кандидатів лише декілька осіб мають реальні шанси на перемогу. І головне - не усунуто протистояння сильних кандидатів від УДАРу та з Турівської у округах Києва.

Схоже, що зняття кандидатів відбувалося просто внаслідок домовленостей партій з конкретними мажоритарниками, а не в рамках спільного дослідження 32 округів.

Так, наприклад, УДАР зняв кандидатів у трьох округах Вінницької області - 13, 15 і 17-му. Натомість соцдослідження стосувалося округу №11 Вінничини.

У 13-му окрузі УДАР підтримав Миколу Катеринчука, який був висунутий опозицією, але фактично веде свою кампанію окремо. У 17-му окрузі Кличко зняв свого кандидата на користь Григорія Заболотного, якого підтримує Петро Порошенко.

У окрузі номер 15 Кличко в неділю зняв кандидата на користь заступника голови Спілки юристів України Катерини Коваль. Цікаво, що ще до оголошення цього рішення, 10 жовтня на сайті Коваль було оприлюднено про її підтримку з боку Кличка. Від об'єднаної опозиції тут взагалі немає кандидата - округ передано партії "Свобода".

У 88-му окрузі УДАР зняв свою кандидатуру на користь Олеся Донія, який перебуває у відкритому конфлікті з кандидатом від "Батьківщини". І так далі. Загалом незрозуміло, який був сенс у проведенні соціологічного дослідження, якщо УДАР відкликав лише шість кандидатів з тих, які досліджувалися, а "Батьківщина" - ще менше, чотирьох.

Знімаючи своїх кандидатів "на користь "Батьківщини", УДАР насправді жертвував збитими льотчиками.

Показовий приклад Львівської області. Кандидат від УДАРу в 122 окрузі Ігор Самардак за соціологією мав рейтинг 2,9%, а кандидат від "Батьківщини" Василь Пазиняк - 30,8%. Але це ніяк не позначиться на його шансах перемогти, тому що депутатство в цьому окрузі собі фактично забезпечив давній соратник Медведчука Тарас Козак, чий рейтинг за 40%.

У наступному, 124 окрузі кандидат від УДАРу Андрій Сенюк, який більше не балотується, мав рейтинг 7,7%, а фаворит, висуванець Тимошенко Степан Курпіль - 32,6%. Його найближчого конкурента оцінили в 20%.

Такий саме підхід зробила і Турівська. Наприклад, вона пожертувала кандидатом Юрієм Сербіним, чий рейтинг на окрузі у Сумській області 5,9%. Кандидат від УДАРу, на чию користь він начебто знявся, має рейтинг аж 6,1%. Це ніяк не впливає на кінцевий результат - фаворит цього округу мер Шостки регіонал Микола Нога отримав рейтинг 30%.

Цікаво, що УДАР, після зняття своїх кандидатів у неділю, звернувся до "Батьківщини" з проханням зняти своїх згідно зі списком, який не збігався із сіткою проведеної спільної соціології. У підсумку, Турівська анулювала реєстрацію вісьмом з 22, які містилися у зверненні Кличка.

Найцікавіше сталося у понеділок ближче до вечора, коли список знятих кандидатів "Батьківщини" поповнився прізвищем Вадима Гетьмана, який балотується у 24 окрузі Дніпропетровської області. Ще вдень його не було в переліку тих, кого відкликає Турчинов з Яценюком. Більше того, напередодні сам Гетьман дякував УДАРу за те, що на його користь знімається кандидат Кличка.

І тут - такий поворот долі. Все дуже просто - Гетьмана зняли, бо він заважає кандидату Віктора Пінчука Якову Безбаху, який на цьому ж окрузі воює із висуванцем Партії регіонів.

Олігарх кинув усі ресурси в перемогу Безбаха, бо колись сам обирався за цим округом і тепер пообіцяв, що територія знову буде його. Пінчук запросив проводити кампанію російських заробітчан-політтехнологів Тіму і Діму (Сергейцева і Куликова), а спостерігачем на цей округ приїде депутат Європарламенту Марек Сівець, який працює на Пінчука.

Цинізм ситуації в тому, що знятий Яценюком Гетьман - депутат Дніпропетровської міської ради від його ж партії "Фронт змін". Просто, схоже, прийшов Яценюку час відповідати за свої слова, сказані Пінчуку рік тому в Ялті: "Віктор, ти не нервуйся, ти не олігарх. Ти під захистом демократичних сил".

БИТВА ЗА КИЇВ

Головна інтрига узгодження кандидатів між УДАРом і "Батьківщиною" була навколо округів у Києві. Столиця є базовим регіоном для Кличка, і за останніми даними штабу, його рейтинг тут досяг 42%. Крім того, за Київ відповідає глава адміністрації президента Сергій Льовочкін, тому проходження його кандидатів - це посилення газової групи у новому парламенті.

УДАР тут обійшовся малою жертвою. Кличко зняв у столиці двох своїх кандидатів на користь опозиціонерів Володимира Бондаренка та Володимира Ар’єва. Але в даному випадку ідеться не про узгодження у рамках опозиції, а про персональні інтереси боксера.

Так, Бондаренка пов’язують з Кличком нормальні стосунки ще з 2005 року, коли вони разом розробляли плани усунення Олександра Омельченка з посади мера Києва.

Щодо Ар’єва, то боксер підтримав його з метою помститися Леву Парцхаладзе, який зрадив Кличка у Київраді, а зараз балотується за цим округом. Ось як виглядає соціологія, замовлена опозицією, в 218 окрузі.

Скажіть, будь ласка, за кого з кандидатів у народні депутати по Вашому округу Ви б віддали свій голос? ОДНА ВІДПОВІДЬ

Серед усіх, %

Серед тих, хто має намір брати участь у виборах, %

Ар’єв Володимир Ігорович

16,7

20,2

Сергієнко Олександр Іванович

10,7

13,0

Третьяков Олександр Юрійович

7,9

9,0

Парцхаладзе Лев Ревазович

6,0

6,3

Калашніков Олег Іванович

4,3

5,0

Мирончук Володимир Назарович

2,1

2,4

Приходько Микола Сергійович

1,8

1,9

Асадчев Валерій Михайлович

1,3

1,6

ВАЖКО СКАЗАТИ, НЕ ВИЗНАЧИВСЯ (-ЛАСЬ)

30,9

31,4

ВІДМОВА ВІДПОВІДАТИ

5,0

4,4

* Опитування проводилося GFK Ukraine, Rating Group, Центр "Соціальний моніторинг" у межах 218-ого виборчого округу (Київ) з 4 по 9 жовтня 2012 року, опитано 828 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,6%


Після того, як Кличко зняв кандидатів на користь Бондаренка та Ар'єва, залишилося 11 неузгоджених київських округів. Кличко зажадав, щоб "Батьківщина" зняла своїх висуванців у семи. У відповідь Турівська відкликала тільки одного кандидата - Юрія Ганущака з округу в Дніпровському районі, де балотується Олесь Довгий з "молодої команди" Черновецького. Таким чином опозиція підтримала Віктора Чумака від УДАРу. При чому спільна соціологія по цьому округу взагалі не проводилася.

Найбільш драматична ситуація, згідно із соціологією, у 211 окрузі Києва - це Голосіївський район. Кандидат від УДАРу Микола Бабенко має 23%, висуванець Партії регіонів Ігор Лисов - 17,3%, а представник "Батьківщини" Сергій Терьохін - 10,6%.

Таким чином, регіонал може випередити кандидата Кличка внаслідок відмови Турівської зняти Терьохіна, який фактично і не проводить кампанію, ображений за невключення його до списку партії. Соціологія у цьому окрузі виглядає так:

Скажіть, будь ласка, за кого з кандидатів у народні депутати по Вашому округу Ви б віддали свій голос? ОДНА ВІДПОВІДЬ

Серед усіх, %

Серед тих, хто має намір брати участь у виборах, %

Бабенко Микола Вікторович

20,7

23,1

Лисов Ігор Володимирович

14,9

17,3

Терьохін Сергій Анатолійович

9,1

10,6

Туровська Леся Олегівна

4,0

4,5

Колечко Микола Григорович

1,6

1,5

Терьохін Андрій Юрійович

1,5

1,8

Гацько Василь Миколайович

1,3

1,6

Не буду брати участі у голосуванні

8,7

0,7

ВАЖКО СКАЗАТИ, НЕ ВИЗНАЧИВСЯ (-ЛАСЬ)

29,4

29,9

ВІДМОВА ВІДПОВІДАТИ

4,1

4,2

* Результати соціологічного опитування, що проводилося GFK Ukraine, Rating Group, TNS в Україні у межах 211-ого виборчого округу. З 6 по 10 жовтня 2012 року опитано 827 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,6%


У 212 окрузі боротьба іде не між владою та опозицією, а між УДАРом та "Батьківщиною". Розрив між Кирилом Куликовим і Віталієм Яремою - 0,7 відсотки, що перебуває у межах похибки. Зрозуміло, що пропозиція Кличка зняти Ярему тут виглядала як знущання.

Скажіть, будь ласка, за кого з кандидатів у народні депутати по Вашому округу Ви б віддали свій голос? ОДНА ВІДПОВІДЬ

Серед усіх, %

Серед тих, хто має намір брати участь у виборах, %

Куликов Кирило Борисович

17,5

19,5

Ярема Віталій Григорович

16,6

18,8

Фурсов Андрій Кузьмич

7,4

8,5

Баленко Ігор Миколайович

6,2

6,9

Комнацький Олександр Леонідович

2,8

3,4

Толубко Олександр Володимирович

2,7

3,1

Чорновіл Тарас Вячеславович

1,5

1,7

Кримчак Сергій Олександрович

1,1

1,3

Гребенюк Богдан Олегович

0,7

0,7

Монтян Тетяна Миколаївна

0,6

0,7

Не буду брати участі у голосуванні

9,4

0,9

ВАЖКО СКАЗАТИ, НЕ ВИЗНАЧИВСЯ (-ЛАСЬ)

25,3

26,1

ВІДМОВА ВІДПОВІДАТИ

7,0

7,3

* Результати соціологічного опитування, що проводилося GFK Ukraine, Rating Group, Центром "Соцмоніторинг" у межах 212-ого виборчого округу (Київ). З 5 по 10 жовтня 2012 року опитано 811 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,6%


У 213 окрузі, що на Троєщині, лідирує Володимир Яворівський з рейтингом 21,1, а кандидат від УДАРу Валентина Сокур має 14,5%. Третій - регіонал Валерій Борисов з 10,6%.

Власне, відмова Кличка зняти свого кандидата відверто роздратувала Турівську, адже це відкрило би дорогу для безперешкодної перемоги кандидата від опозиції.

Після цього БЮТівці вирішили не ламати Терьохіна на зняття з Голосіївського округу. Додаткови підозри у подвійній грі Кличка посилює те, що Борисов є начальником штабу Партії регіонів у Києві, за який перед Януковичем відповідає Льовочкін.

У цьому окрузі вперше за багато років "Батьківщина" втратила лідерські позиції, і УДАР як партія випереджає її на 2,5%, маючи 24,9%. Це означає, що Сокур має прихований резерв - частина прихильників списку УДАРу може проголосувати за неї просто як за кандидата від Кличка. Відповідно, Яворівський втратить декілька відсотків. Тому незняття УДАРівця зберігає Борисову шанс на депутатство. Історія цього округу ще більше посилює чутки про співпрацю Кличка з главою адміністрації президента.

Соціологія показала, що у 216 окрузі лідирує кандидат від УДАРу Олексій Давиденко - 23,8%, тоді як у Ксенії Ляпіної - 13,6%. Висуванець влади, брат екс-зятя Черновецкього Олександр Супруненко має 5,8%. Ляпіна зніматися з виборів відмовилася, демонструючи свою соціологію, за якою має на сім відсотків більше, ніж Давиденко. Цей округ - одна з небагатьох квот всередині "Батьківщини", які отримала партія Вячеслава Кириленка "За Україну".

Ще в трьох округах соціологія показала неадекватні цифри. Так, у 217 окрузі, що на Оболоні, різні соціологічні служби дали неспівмірні результати. Рейтинг Олександра Бригинця від БЮТ одночасно коливався від 10% до 18%, рейтинг УДАРівця Юрія Крикунова від 7% до 24%, а чинного регіонала Вадима Столара - від 0% до 16%.

Скажіть, будь ласка, за кого з кандидатів у народні депутати по Вашому округу Ви б віддали свій голос? ОДНА ВІДПОВІДЬ, % серед тих, хто візьме участь у виборах

GFK, 200

Rating group, 400

TNS Ukraine, 200

Загалом (спільний результат для всіх компаній-виконавців )

Бригинець Олександр Михайлович

12%

10%

18%

12%

Вільдман Ігор Лазаревич

1%

3%

8%

3%

Гуреєв Василь Миколайович

4%

1%

1%

1%

Єльяшкевич Олександр Сергійович

4%

0%

0%

1%

Карасьов Вадим Юрійович

2%

1%

1%

1%

Крикунов Юрій Володимирович

24%

7%

11%

13%

Лановий Володимир Тимофійович

0%

3%

2%

2%

Силантьєв Денис Олегович

0%

1%

1%

1%

Столар Вадим Михайлович

0%

16%

16%

11%

Не буду брати участі у голосуванні

3%

0%

0%

1%

ВАЖКО СКАЗАТИ, НЕ ВИЗНАЧИВСЯ (-ЛАСЬ)

14%

42%

31%

32%

ВІДМОВА ВІДПОВІДАТИ

8%

8%

7%

8%

* Результати соціологічного опитування, що проводилося GFK Ukraine, Rating Group, TNS Ukraine у межах 217-ого виборчого округу. З 5 по 8 жовтня 2012 року опитано 800 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 3,6%


У 220 окрузі, що в Подільському районі, за соцопитуваннями лідирує президент Федерації греко-римської боротьби, висуванець партії "Народна ініціатива" Іван Балабан. У нього 10,7%. Кандидат від УДАР аж третій - маловідомий Іван Фіщенко 1988 року народження має 8,7%. Але при цьому Кличко зажадав, щоб на його користь знявся рухівець Олександр Чорноволенко. Чий рейтинг поміряли як 6,5%. Сам Чорноволенко, пославшись на соціологію КМІС, заявив, що у нього 22%. Зрозуміло, пропозицію пожертвувати собою на користь молодого УДАРівця він сприйняв як невдалий жарт.

У 221 окрузі, що на Печерську, соціологія взагалі абсурдна. Рейтинг Леоніда Ємця із "Батьківщини" коливається у трьох соціологічних груп від 3,5 до 35,4%, а рейтинг УДАРівця Ярослава Діденка - від 6,9 до 23,6%. Тим не менше, Кличко зажадав підтримки їх кандидата з боку Турівської.

На скандальному окрузі 222 в Солом’янському районі, де балотується регіонал Максим Луцький, також дивна картина. Так, Рена Назарова, висунута від УДАР, має рейтинг 18,6%, а Дмитро Андрієвський від опозиції та сам Луцький - по 17,7%.

Фактично, відрив лідера перебуває в межах похибки. При цьому в окрузі є ще двійник Андрієвського, який забирає 0,9%. Однак і тут УДАР просив про підтримку свого кандидата.

Таким чином, ідея узгодженням мажоритарників завершилася повним провалом. Окрім амбіцій кандидатів, для цього є іще одна причина. Зняття своїх висуванців вкрай невигідно партіям. Бо часто мажоритарники тягнули кампанію свого списку по цьому окрузі, здобуваючи для нього результат у загальноукраїнську копилку, та фінансуючи штаб.

Інтрига полягала тільки в тому, хто більш майстерно обдурить виборця, що об'єднання не відбулося через твого конкурента.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде