Админресурс Азарова

Вторник, 23 октября 2012, 15:56

В останні кілька тижнів до керівників держави та акціонерів Партії регіонів нарешті дійшло, що парламентські вибори можуть поставити хрест на міжнародних перспективах України. З Європи та США лунають однозначні меседжи: недемократичні вибори поставлять крапку на євроустремліннях України та стануть підставою до введення персональних санкцій.

Але розуміння неминучості колапсу у зовнішній політиці на регіоналів не діє! Вони опинилися у політичному шпагаті. З одного боку треба провести вибори так, щоб сподобатися міжнародним спостерігачам. З іншого – перемогти будь-якою ціною.

Тож біло-блакитні вдаються до улюбленої тактики: більше і голосніше казати про "покращення", а піпл – усе "схаває". І якщо раніше сукупність цього "піплу" складали українські виборці, то тепер регіонали граються і з міжнародною спільнотою.

19 жовтня Інтернетом поширилися дві суперечливі новини.

В одній прем’єр-міністр, він же – голова Партії регіонів, він же – перший номер виборчого списку біло-блакитних Микола Азаров ощасливив "піпл": місія спостерігачів за виборами ОБСЄ не зафіксувала порушень виборчого процесу. "У них немає ніяких конкретних фактів порушення виборчого законодавства України" – заявив Микола Янович.

І все б нічого, але за 3 години до цього вийшла новина з реальною оцінкою виборів європейськими спостерігачами! У матеріалі під красномовним заголовком "ОБСЄ: адмінресурсом найбільше зловживає Партія регіонів" йшлося про другий проміжний звіт місії.

У документі, зокрема, йдеться, що за період від кінця вересня до середини жовтня спостерігачі зафіксували понад 20-ти випадків зловживання адміністративним ресурсом. "Причому більшість таких випадків… спрямовані на підтримку Партії регіонів або її кандидатів" – йдеться у звіті.

Така оцінка європейців якось не в’яжеться із переказом їхніх слів Азаровим. Можливо виною тому недосвідчений перекладач, який міг неправильно переповісти прем’єру занепокоєння спостерігачів. Тож наступного разу представникам місії ОБСЄ на зустріч з главою уряду варто прийти зі своїм перекладачем. Щоб він вже або українською, або російською, або регіонально-азаровською мовою пояснив: представники влади використовують на виборах адмінресурс, зокрема, і ви, Миколо Яновичу…

На підтвердження останніх слів достатньо проаналізувати лише 2 дні з життя Азарова: 18-те та 19-те жовтня.

Нагадаємо, 17 жовтня президент Віктор Янукович повідомив, що відправив прем’єра у виборчу відпустку

"Робоча відпустка" Азарова у Криму

Наприкінці дня 18-го жовтня Азаров чесно повідомив, що перебуває у відпустці. Але ЗМІ півострова, відстежуючи його візит, заплуталися: це є робоча поїздка прем’єр-міністра, чи агітаційна першого номера списку Партії регіонів?

Першими приїзд у Крим лідера однієї з двох десятків партій – суб’єктів виборчого процесу відчули на собі водії. Інтернет-видання "Крым.Комментарии" вийшло з відповідним заголовком: "Из-за Азарова в Крыму фуры с трасс заворачивают на соседние улицы"

Ця новина супроводжувалася відео з місця подій, до якого власник YouTube-ніка mazafaka02 додав коментар: "Фуры в районе села Левадки под Симферополем даже образовали затор - стояли в два-три ряда. ГАИшники загоняли их на боковые ответвления и улицы села. Водителям ничего не объясняли и не говорили, сколько придется прождать. Ждать пришлось, пока не проедет кортеж Азарова, который на следующий день проводит несколько встреч в Крыму".

Один з водіїв все ж таки спробував дізнатися, для чого ДАІ зупиняє фури. Виявилося, що на трасі капітан Сальніков проводив спецоперацію :)

 

Капітан Сальніков проводить спецоперацію

Подібні "спецоперації капітана Сальнікова" не супроводжують жодного представника інших партій у їхніх агітаційних поїздках. Це – привілеї лише перших осіб держави, які оплачують платники податків.

Також до привілеїв Азарова, які він використовував під час відпустки у Криму, і які носять ознаки адміністративного ресурсу, є залучення працівників уряду для висвітлення його візиту.

О 9.53 департамент інформації секретаріату Кабміну повідомив про ознайомлення прем’єра з реконструйованим хірургічним блоком Ялтинської лікарні. Протягом дня на офіційному сайті КМУ підлеглі керівника уряду розмістили ще 4 "новини" про Азарова у Криму. Ба більше, прем’єра супроводжували фотограф та знімальна група, які отримують зарплату з карманів платників податків. Результати їхньої праці можна побачити на офіційному сайті Кабміну у фотогалереї та відео-архіві.

При цьому всьому на офіційному сайті КМУ жодним словом не обмовилися про характер поїздки Азарова на півострів і не згадали про його відпустку. Натомість ЗМІ інших органів влади запевняли: прем’єр перебуває у Автономній республіці з робочим візитом. Так про це повідомив сайт Севастопольскої міськради та телеканал Міністерства оборони.

У сюжеті іншого місцевого телеканалу СТВ також йдеться про "робочий візит". Журналіст розповідає про зустріч з ветеранами і місцевими чиновниками. Серед останніх - представники районних державних адміністрацій і голова Севастопольської міськдержадміністрації Володимир Яцуба.

Нібито на цій зустрічі обговорювали програму економічних реформ і соціальні ініціативи президента. І все б нічого, але цей захід був більше схожий на партійний, бо супроводжувався гаслами та символікою Партії регіонів.

Зустріч Азарова з ветеранами та чиновниками Севастополя. Фото з сайту КМУ

Свій виступ Азаров, як цитує його севастопольський кореспондент "Аргументы недели - Крым", розпочав зі слів: "Я в отпуске вообще-то, приехал поагитировать за нашу партию. Можно?"

Агітувати "прем’єру у відпустці" за свою партію українське законодавство справді не забороняє. Але у такому випадку чиновники мають так само брати відпустку, щоб у розпал робочого дня послухати партійну агітацію. Інакше залучення представників держадміністрацій на агітаційну зустріч з лідером ПР може увійти до наступного звіту ОБСЄ щодо використання адмінресурсу на виборах…

Якщо про слова у Севастополі щодо свого відпускного дня можна судити лише з цитати журналіста, а журналісти у нас можуть неправильно зрозуміти чиновників, як часто-густо люблять пояснювати останні, то з Сімферополя маємо відео-підтвердження: 18 жовтня Азаров дійсно говорив, що перебуває у відпустці.

Зокрема він казав: "У меня сегодня отпускной день. И я вас приехал агитировать голосовать на выборах за Партию регионов, за депутатов наших от ПР. Для меня это, откровенно говоря, непривычно… Хороший отпускной день, короче, получился".

Азаров у відпустці агітує за ПР

То ж що маємо у підсумку? Азаров публічно розповідає про свій відпускний день. Але пересувається не на приватному авто чи партійному автобусі, а у прем’єрському кортежі. "Зелену дорогу" йому влаштовують ДАІшники, чию роботу оплачує державний бюджет. Звідти ж гроші йдуть на оплату праці співробітникам департаменту інформації секретаріату Кабміну, яких використовують для висвітлення агітаційної відпустки прем’єра. Ще одних найманців народу – місцевих чиновників – у робочий час збирають на зустрічі з першим номером списку партії влади.

Отримуємо як-то кажуть "повний фарш" адмінресурсу, що має увійти до наступного звіту ОБСЄ щодо порушень під час виборчої кампанії. І це лише за один день у Криму…

Харківський "VIP-брелок"

Цьогорічна виборча кампанія додала у політичний словник нове поняття – "брелок". Так у Харкові називають кандидатів-мажоритарників від Партії регіонів. І все через те, що їх постійно бачать у супроводі місцевого мера – відомого на всю Україну героя відео-ролика з YouTube "Шо ты чмокаешь? – Текст по-дыбильному написан" Геннадія Кернеса. Майже на всі публічні заходи мер бере з собою то Валерія Писаренка, то Ірину Бережну, то Ірину Горіну. Спостерігачі від українських громадських організацій таку підтримку місцевої влади кандидатів у депутати називають адміністративним ресурсом.

19 жовтня до списку "брелоків" додалося ще одне прізвище – Азарова. Щоправда він став "VIP-брелоком" (за аналогією до VIP- агітаторів, як називають найвищу касту агітаторів у штабі ПР). Харківський дует Кернес-Добкін зустрічав гостя вже в аеропорту і супроводжував його протягом дня. При цьому нічого не йшлося про те, що тандем інтелектуалів знаходяться у відпустці…

На відміну від Криму у Харкові вже не було двозначності. Жоден з ресурсів не називав приїзд Азарова "робочим візитом прем’єра". Щоправда від урядових привілеїв Азаров не відмовився і того дня. Він так само залучив фотографа від Кабміну. На офіційному сайті КМУ з’явилися аж два фото-звіти: "Микола Азаров відвідав Харків"  і "Микола Азаров відвідав Харківську область".

Так само допомагали у висвітлюванні перебування Азарова у Харкові працівники прес-служби уряду. Відповідно за рахунок роботи чиновників змогли зекономити у партії. "Новини" з сайту КМУ просто дублювалися на сайті ПР, що видно з наступної таблиці:

"Новина"

Час появи

на сайті КМУ

Час появи

на сайті ПР

Микола Азаров: За кілька років середня зарплата в Україні сягне 4 тис. грн.

14:37

15:05

Прем'єр-міністр мріє, щоб харківські науковці отримали Нобелівську премію

14:53

15:14

Микола Азаров: Місія ОБСЄ не зафіксувала порушень виборчого процесу

16:54

17:32

Микола Азаров: Уряд завершує перший етап реформування медицини

17:01

17:24

Єдина "новина" Кабміну, яку на Липський проігнорували, стосувалася ознайомлення Азарова з навчальним процесом у Харківському спеціальному НВК ім. В.Г. Короленка.  Чи не тому, що у повідомленні йшлося про вручення подарунків дітям з рук прем’єра? Навіщо зайвий раз давати привід спостерігачам заявляти про підкуп?

Не відмовився Азаров у Харкові і від послуг ДАІ. Щоб не псувати собі відпустку містом він також пересувався у прем’єрському кортежі.

Про це свідчать одразу два відео-матеріала з Харкова.

Наприкінці сюжету місцевого телеканалу АТН демонструється проїзд кортежу та перекриті вулиці. Також журналісти порівнюють відпустки Азарова і британського прем’єра Девіда Кемерона. Земляку керівниці Місії спостерігачів ОБСЄ Одрі Гловер в одному з закладів Італії навіть кави не подали…

Відпустки прем’єрів: Азаров - з кортежем, Кемерон – без кави. Сюжет каналу АТН

На іншому відеоролику можна порахувати: у харківському кортежі Азарова було 13 автівок.

Азаров на мітингу Партії регіонів

З останнього відео можна побачити, що на час виступу Азарова на мітингу Партії регіонів ДАІ перекрило рух центральною вулицею. І лише після від’їзду "VIP-брелока" дозволили рух громадському транспорту (на відео з 6.40).

Щодо самого мітингу, то Азаров був на ньому близько 5 хвилин. Це найкоротший виступ лідера виборчого списку, який мені довелося побачити під час цьогорічної виборчої кампанії.

Естафету від №1 підхопила №2. Таїсія Повалій залишилася після Азарова роз’яснювати мітингувальникам політику партії, програму економічних реформ і соціальні ініціативи Президента. Кажуть, у парламенті вже провели тендер на закупівлю якісної звукової апаратури, щоб вона могла у сесійній залі подібним чином і свої законопроекти представляти. Жарт…

Але мітинг у Харкові пройшов без жартів. Місцеві журналісти помітили серед прапороносців ПР дітей. Залучення малолітніх до своєї виборчої кампанії оглядач інтернет-видання "Главное" назвав "фірмовим стилем регіоналів". Є побоювання, що спостерігачі негативно оцінять подібний стиль:

Біло-блакитні діти - "фірмовий стиль регіоналів". Фото інтернет-ресурсу "Главное"

Також цей інтернет-ресурс пише про "масовку" для мітингу. Нібито послухати Азарова та Повалій прийшли працівники комунальних підприємств і вчителі. У робочий час та під звітність.



Збір підписів присутніх мітингувальників. Фото інтернет-ресурсу "Главное"

Відео-файли свідчать і про те, що після мітингу люди ще певний час не розходилися, а збиралися невеличкими купками. Звичайно, можна припустити, що жіночки так надихнулися виступом прем’єра-реформатора, що продовжували обговорювати "покращення". Але зазвичай подібне дійство вказує на професійність мітингувальників…

Жіночки-мітингувальники після акції

Емоційне обговорення "покращення"

Отже у Харкові Азаров також використав набір адміністративних послуг, що й у Криму: кортеж, ДАІ, урядова прес-служба, місцеві чиновники.

Але разом з цим перша столиця Радянської України продемонструвала, що провладна партія і опозиція у цій виборчій кампанії знаходяться у геть протилежних умовах. На відміну від тепличних умов для проведення мітингу Партії регіонів, представникам ВО "Батьківщини" місцева влада намагалася перешкодити проведенню акції у Харкові.

За позовом міськради суд заборонив проведення зустрічі Арсенія Яценюка з виборцями Харкова. Тоді місцева міліція пояснювала: проведення акції викличе "істотні труднощі в забезпеченні громадського порядку, оскільки в центральній частині міста постійно перебуває велика кількість громадян, а також інтенсивний рух автотранспорту".

Для Азарова "інтенсивний рух автотранспорту" перешкодою не став.

Де буде Азаров після виборів?

Ці два дні "робочої відпустки" Миколи Азарова доводиться описувати у таких подробицях, аби наступного разу він не міг робити дурнів ані з українців, ані зі спостерігачів ОБСЄ: немає ніяких конкретних фактів порушення виборчого законодавства. Поїздки у Крим та Харків – це суцільне використання прем’єром адмінресурсу!

Хтось може згадати, що під час президентської виборчої кампанії 2009-2010 років Юлія Тимошенко теж поєднувала робочі поїздки прем’єра з участю у концертах всеукраїнського туру виконавців-"волонтерів" на її підтримку. Але якщо Азаров наслідує Тимошенко у цьому, то чи готовий він ще й повторити її післявиборчу долю?

Прем’єром він навряд чи залишиться. Уже зрозуміло, що його зливає сам Янукович. Відправити Азарова у відпустку агітувати за ПР, це не що інше, як призначення цапа-відбувайла.

Микола Янович ніколи не відзначався гарними ораторськими здібності. Та й антирейтинг керівника уряду не може додати голосів біло-блакитним. Навіть у парі з Повалій.

А от перекласти відповідальність перед виборцями за "покращенням" з президента на прем’єра – саме те. І це підтверджують зустрічі Азарова з простими працівниками та студентами. Вони ставлять під сумнів успіхи "покращувачів", а VIP-агітатор ледь не зривається на невдоволених.

Тож відправлення у відставку уряду Азарова має продемонструвати, що Янукович якби ні при чому. Нібито ані до провалів економічної політики, ані до використання адмінресурсу партією влади, ані до виборчих порушень президент не причетний.

От тільки такий розвиток подій навряд чи вплине на оцінку виборів міжнародною спільнотою. Порушення виборчого законодавства вже зафіксовані. І щоб не сталося з Азаровим, ці порушення вже є підставою стверджувати: влада не створила рівні умови для всіх партій на цих виборах.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде