Литвин. Адмінресурс в ім’я перемоги

Четверг, 25 октября 2012, 21:54

Обрання Володимира Литвина на його четвертий депутатський термін стане живим пам'ятником адмінресурсу, який діє в сучасній Україні.

Останній рік політичної кар'єри спікера було присвячено надметі – обратися до парламенту. Це спрямовувало його поведінку та остаточно скомпрометувало сентиментального циніка.

Схоже, протягом виборчої кампанії Литвин намагався всіма силами довести, що заради перемоги можна іти на будь-які компроміси, навіть якщо на перший погляд вони виглядають політичним самогубством.

Голоси – в обмін на гроші та місця в списку

Домовленості влади з Литвином проявилися, коли Партія регіонів взялася за один з головних технологічних прийомів цієї виборчої кампанії - закон про мови.

Ще 22 грудня 2011 року парламент ухвалив бюджет на наступний передвиборчий рік.  Округ, за яким Литвин через десять місяців обиратиметься до парламенту, отримує небачені субвенції - 75 мільйонів гривень.

Але це - ще не все. У квітні 2012-го Верховна Рада голосує зміни до бюджету. Виділяються додаткові субвенції з центрального бюджету місцевим. Кожна п'ятнадцята гривня з цієї порції іде на округ Литвина. Він отримує за раз 20 мільйонів гривень - а загальна сума вливань у його майбутній округ сягає 95 мільйонів гривень.

 Фото ТВі

Це - четвертий результат по всій Україні. Більше отримують тільки три знаних регіонали - перший заступник глави бюджетного комітету Владислав Лук’янов, без якого розподіл обійтися не може, а також масажист Азарова і син Пшонки.

Решта округів Житомирської області отримують непорівняно інші субвенції - на одному окрузі вони менше втричі, на іншому - в шістдесят разів!

А у червні Верховна Рада ухвалює закон про російську мову в першому читанні. Настає час відплати Литвина.

Регіонали намагаються убезпечитися від прямого протистояння у сесійній залі з опозицією. Тому спікер дозволяє їм проголосувати з депутатських місць своєї Народної партії. При цьому на публіку Литвин демонструє свої чисті руки - показує, що його фракція не дала жодного голосу.

Потім закон про мову голосують у другому читанні. Цього разу його підтримують і самі депутати від блоку Литвина - за відсутності спікера. У нього трапляється істерика, він подає у відставку - таким чином Литвин хоче зберегти обличчя перед виборцями округу. Але за декілька днів закон переголосовано - і Литвин залишається на посаді голови парламенту.

Розплатою за вчинок Литвина стало включення до виборчого списку Партії регіонів людини на прізвище Юрій Благодир. В документах Центрвиборчкому він названий "радником голови Верховної Ради". Реально Благодир - керівник виборчого штабу Литвина у цих перегонах.

Литвин під час роздачі подарунків 

При чому на самому з’їзді Партії регіонів Благодир був затверджений на непрохідному 106 місці.

Але через декілька днів список подається до Центрвиборчкому – і Благодир піднімається на три десятки сходинок і стає 78-им, що гарантує йому депутатство.

Окрім грошей на округ та прилаштування свого помічника, Литвин також отримав декілька прохідних місць у списку регіоналів для Ігоря Шарова, Олега Зарубинського та Катерини Ващук.

Але це – не все. 10 травня 2012, під вибори Литвина його рідного брата призначають командуючим 8-го армійського корпусу, який базується у Житомирі. Петра Литвина переводять з Одеси – з посади командуючого військами Південного оперативного командування.

Таким чином, у підпорядкуванні Петра Литвина опиняється 30-а окрема механізована бригада, яка розташована на території округу його брата в Новоград-Волинському. Це – декілька тисяч додаткових голосів, повністю підконтрольних адмінресурсу.

Далі - справа техніки

Литвин приватизував як своє особисте досягнення 95 мільйонів гривень з бюджету на цей округ. Ніде не сказано, що насправді людей ощасливили за гроші їх же самих.

Типовий приклад адмінресурсу - ця історія. У селі Першотравенськ Литвин спочатку передає місцевим мешканцям подарунки, потім - розповідає про "покращення", профінансовані за рахунок бюджету, які він подає як власні досягнення. А в кінці сільський голова прямо агітує за Литвина та зізнається, що намагається допомогти йому в переобранні.

Місцева преса так само прославляє Литвина.

"Володимир Литвин — патріот свого рідного краю не на словах, а на ділі. І про це свідчать подані суми коштів, які виділені за сприяння Володимира Михайловича на благоустрій населених пунктів нашого міста та району. Зокрема — газифікацію, дороги, освітлення інше", - пише газета "Звягель".

Взагалі стиль цього видання щодо Литвина нагадує найгірші зразки радянської пропаганди. "...Новограду-Волинському в цьому плані пощастило особливо — ми маємо Володимира Литвина. Мені, як журналісту, не раз доводилося чути на різних зібраннях саме таке твердження від колег з інших регіонів нашої держави. І, мабуть, не варто зайвий раз переконувати моїх земляків у тому, що більше, як Володимир Михайлович для нашого краю, не зробив ніхто", - не соромиться вихваляти чиновника керівниця комунального радіомовлення.

"...Приїхав 15 серпня В.М.Литвин і до жителів села Гульськ, з якими зустрівся у сільській школі. Тут нині активно міняються вікна на нові, металопластикові, і з радістю спостерігав Володимир Михайлович за тим, як працюють кошти державної субвенції, скеровані ним до цього села. ...Селяни щиро дякували Володимиру Михайловичу, і на завершення було підписано соціальну угоду про співпрацю", - ще один панегірик у виконанні місцевої газети.

 

Окрім участі у різноманітних заходах, проплачених з бюджету, Литвин також вдається до прямого підкупу виборців. Він діє від імені благодійного фонду "Майбутнє Полісся", який очолює син Литвина – вчорашній випускник.

Наприклад, Литвин задобрює виборців такими годинниками - облік цих подарунків іде на сотні. Якість - нікудишня.

Щоб агітувати за себе, Литвин має регулярно їздити у виборчий округ з Києва. Фактично вся його агітаційна кампанія була профінансова також із бюджету, тому що відбувалася під вивіскою "робочих поїздок голови Верховної Ради".

Так, за друге півріччя 2011-го та перше 2012 року Литвин здійснив коштом платників податків щонайменше 18 "робочих поїздок" на цей округ, спалюючи державний бензин і залучаючи державних службовців на цілі агітаційної кампанії.

В останні два місяці його робочий графік складається з відвідин округу. Ось тільки ті події, які вдалося відновити завдяки сайту парламенту та місцевим медіа.

Графік Литвина за останні два місяці

28 серпня

Участь Литвина у освітянському форумі міста та Новоград-Волинського району

1 вересня

Литвин відвідав одне з промислових підприємств Новограда-Волинського — ВО "Техна", яке спеціалізується на виробництві металевих сіток

10 вересня

Володимир Литвин відвідав сільськогосподарське підприємство "Аделаїда", яке спеціалізується на вирощуванні картоплі

15 вересня

Був присутній на Кубку голови Верховної Ради України Володимира Литвина з футболу

24 вересня

Взяв участь у церемонії символічного запалення газового факела у селі Борисівка Новоград-Волинського району

12 жовтня

Заклав перший камінь на будівництві нового хірургічного корпусу міськрайонного територіального медичного об’єднання

16 жовтня

До Свято-Троїцького храму привезли Плащаницю Пресвятої Богородиці з Єрусалиму. Поклонитися їй прийшли Литвин, його мама та рідні

У цих подорожах Литвина супроводжують державні охоронці та обслуговують журналісти державного телеканалу "Рада".

Особливо кумедно, коли переповідають, як в села, які збирається відвідати Литвин, приїздить передова група з саперами та собаками, що шукають терористів десь у очереті.

Литвин у селі Першотравенськ 
 

Чому державне телебачення супроводжують Литвина в агітаційній поїздці? Це – очевидне зловживання адмінресурсом, адже жоден інший депутат не може отримати парламентський канал собі в медіа-партнери. Але "Українська правда" отримала таку відповідь від апарату Верховної Ради:

"Дирекція телепрограм Управління справами ВР діє відповідно до положення. Метою її діяльності є створення теле- і радіопрограм про діяльність Верховної Ради, фракцій, комітетів, а також обласних, районних, селищних і міських рад.

Дирекція телерадіопрограм здійснює висвітлення діяльності Литвина у рамках положення у частині службових відряджень. Дирекція телепрограм не висвітлює діяльність народних депутатів як кандидатів у народні депутати".

 

Також у Верховній Раді сказали, що не причетні до того, що Литвина в його виборчий тур за гроші бюджету супроводжує ще і охорона: "Апарат не має відношення до відряджень співробітників Управління державної охорони".

Дійшло до абсурду.

Державна служба захисту інформації з нагоди виборів Литвина для його потреб навіть провела лінію спеціального зв'язку в його округ. Її встановили у приміщенні Новоград-Волинської районної адміністрації.

Питання - навіщо Литвину лінія спецзв'язку в окрузі, та ще і в приміщенні намісника центральної влади?

 

Якщо він перебуває у Новоград-Волинському з виборчою поїздкою, то має брати відпустку і відмовитися від атрибутів влади - зокрема, і таких, як захищений зв’язок. Якщо ж Литвин займається агітацією, не змінюючи статусу, то це пряме зловживання адміністративним ресурсом.

Драма ж полягає в тому, що виборців цього округу - як і всієї України - мало цікавить справжнє обличчя політиків. Вони споживають "покращення", профінансоване їх же коштом - і вважають це благодаттю.

Їх не обходить, що витрачені на кампанію гроші їх депутат компенсує протягом декількох місяців завдяки вдалому тендеру або державному замовленню. Тому Литвин переможе на цих виборах - і забезпечить собі ще п'ять років "страждань за Україну".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде