95 округ. Ударная волна по Мельнику

Вторник, 30 октября 2012, 16:53

95-й округ, де балотується одіозний Петро Мельник, знову в епіцентрі скандалу. На другий день після виборів там опрацьовано лише третину протоколів. Це є ознакою того, що результатом виборів намагаються маніпулювати. Однак, досі не зрозуміло, на користь кого.

Цієї ночі окружком замість того, щоб приймати протоколи і бюлетені, відбивався від хлопців спортивної форми, що свідчило про те, що головні кандидати все ще ведуть жорстоку боротьбу за перемогу. 

Як відомо, за даними екзит-полу, переміг представник об’єднаної опозиції В'ячеслав Кутовий. Другий - ударівець Олександр Юраков і лише третій Петро Мельник.

Відтак виникла підозра, що ректор податкової академії спробує вирівняти результат за допомогою окружкому, що складається з підконтрольних йому людей. Але як виявилося, інші кандидати теж вирішили показати "м'язи".

З ночі неділі під ОВК вишикувалася довга черга делегацій дільничних виборчих комісій.

Але, розпочавши свою роботу о 20.00, окружна комісія прийняла протоколи та виборчі документи лише трьох закритих дільниць, а потім перервала свою роботу, і зачинила приміщення.

О 8.00 ранку людям повідомили, що в роботі комісії оголошена "технічна" перерва до 14.00, а на приміщенні вивісили графік прийому бюлетенів для дільниць.

Члени комісій розійшлися разом з бюлетенями. Але коли повернулися, то з'ясувалося, що процес не зрушив з місця. Потім комісія поновила роботу, склала графік прийому, розписавши його до 30 жовтня, але процес так і не рушив. Комісія за день ледве прийняла результати 10 з 89 дільниць округу. При цьому 6 одразу відправили уточнювати протоколи.

Майже цілий день на сайті ЦВК висів результат підрахунку 5% протоколів, за яким лідирував Петро Мельник. Лише ближче до 17 години дані збільшилися до 7% оброблених протоколів, і вперед вийшов кандидат від об’єднаної опозиції В'ячеслав Кутовий.

О 18 спостерігачі з округу повідомили, що до окружної комісії їдуть дві групи хлопців у спортивних формах.

Коли журналісти УП приїхали на місце, ОВК нагадувало зйомки фільму "Бригада". Типовий міський клуб був оточений масою машин, а навколо нього гуляли хлопці у спортивній формі з поламаними вухами.

Також молодики спокійно сиділи у величезному актовому залі клубу та коридорі. Тим часом сходи до другого поверху були забиті людьми. Це були члени дільничних комісій, які вже майже добу намагалися здати бюлетені. Зморені люди підпирали стіни, щоб не впасти, сиділи на своїх коробках і мішках бюлетенями. Протиснутися крізь натовп було неможливо.

Далі ж картина "свята демократії" взагалі стала абсурдною. Комісія засідала в якомусь закутку коридору. Що там робилося, побачити було неможливо, бо ОВК була відгороджена від членів комісій і спостерігачів хлопцями спортивної статури.

На запитання, хто вони, молодики лише змикали ряди і заявляли, що вони … журналісти і спостерігають, як проходить прийом бюлетенів.

Звісно, спочатку закралася підозра, що це люди Мельника. Але присутні члени комісій і спостерігачи підкоригували це враження.

- Люди Мельника справді прийшли. Вони і зараз сидять на задньому ряду. Але вони запізнилися. Першими прийшли ці хлопці, які представляють іншого кандидата, який, здається, таким чином намагається захистити потрібний йому результат.

Спостерігачі і кандидат від об’єднаної опозиції В'ячеслав Кутовий переконані, що ці хлопці були людьми кандидата-ударівця Олександра Юракова, який таким чином намагався втримати потрібний йому результат.

За спинами хлопців комісія приймала чергову дільницю. Справа йшла дуже повільно. Людям пояснювали таке довге очікування проблемами з сервером, на який передають дані.

- Ми з ночі були в цій черзі третіми, потім нам призначили на 17. Ми приїхали, а тут знову ніхто нікого не приймає, - скаржилася літня член ОВК.

- Ой, а чого ви тоді пішли в комісію працювати, що не знали, що так буде? - огризнулася член ДВК з дільниці, що розташована в податковій академії.

- А ну вам же все добре у Мельника, - зіронізувала інша жіночка з ДВК.

Як пояснили УП, в окрузі є 4 найбільш проблемні комісії – 321302, 321303, 321294, 321301. Частина цих дільниць знаходиться на території академії.

Кандидати-опозиціонери переконані, що саме там відбулися найбільші вкидання бюлетенів за Мельника.

- Ну уявіть, всюди йдуть більш-менш рівні результати, а тут раптом за Кутового 100, а за Мельника – 1 800, - спробував пояснити процес представник кандидата від об’єднаної опозиції.

- Слухайте, ну це дільниці академії. Там прописані студенти і багато працівників. Ясно, що вони голосували за Мельника, - парирує звинувачення представниця дільничної комісії 303.

- Яке ще вкидання? Там були їх спостерігачі, вони могли все фіксувати і складати акти, - дратується старша представниця проблемної ДВК. Вона злиться, коли її знімають і радить іти спілкуватися з опозиціонерами та "спортсменами".

Ближче до 20-ї години в ОВК наступила справжня спека.

В приміщення підтягнулося більше сотні хлопців у спортивках. При спробі їх сфотографувати вони почали вимагати припинити зйомку і не порушувати їх право на приватність.

 

- Хочете, щоб в не знімали, сидіть вдома, - порадив хлопцям екс-кандидат в депутати Євген Жовтяк.

- А ви хто взагалі? – запитуємо в молодиків.

- Я? Я – журналіст, - гордо заявив хлопець у спортивках і дістав з кишені паспорт, в обкладинці якого було начебто посвідчення. Подивитися його ближче хлопець не дав.

Ще один чесно зізнався, що він прихильник УДАРу і прийшов захистити свій вибір.

На другому поверсі кількість молодиків теж зросла – тепер вони стояли вже в 2 ряди.

Оскільки на дільницю приїхало чимало журналістів і спостерігачі, вони спробували прорватися до комісії.

- Слухайте, розступіться – нам потрібно зареєструватися в комісії, - пробували пробитися через спини журналісти.

- Не заважайте роботі, - зімкнули обійми хлопці.

 

- О, поприходили піаритися на камеру! Дайте нам здати бюлетені, а потім піартеся скільки хочете. Що ви нас знімаєте? Знімайте тих, хто спереду стоїть. Спитайте їх від якого вони кандидата? Чому ви бачите тільки порушення у Партії регіонів? - кричали люди Мельника.

- Що ви скачете по стільцях? Це будинок культури. Нам тут ще сидіти, - дратувались інші члени ДВК.

- Слухайте, та ми тут, щоб вам допомогти здати бюлетені, щоб висвітити порушення на дільниці, - обурювались журналісти.

- Не треба нам нічого – дайте нам здати! Ми додому хочемо, ми вже другу добу не спимо, - кричали люди.

На й так невеличкому п’ятачку, де засідала ОВК, почалася штовханина. Журналісти намагалися прорватися через молодиків - ті їх відштовхували. До процесу долучилися деякі спостерігачі. Справа ризикувала перерости в бійку, коли нарешті на 2 поверх піднявся "Беркут".

Хлопці, які досі "стерегли" комісію, швидко відступили на перший поверх. В комісії тимчасово "розвиднілося". До журналістів вийшов голова ОВК Андрій Новошицький та його заступник Георгій Майсурадзе.

Пізніше ми дізналися, що за півгодини до цього, за словами очевидців, Майсурадзе навіщось намагався вийти з комісії через чорний хід. Спрацювала сигналізація. Коли ж журналісти спитали в нього про цей інцидент, заступник голови ОВК зробив здивовано-невинний вигляд, і сказав, що нікуди не виходив, і взагалі в комісії "немає сигналізації".

А Новошицький навіть не зміг точно сказати, скільки прийнято бюлетенів.

- Десь 17,18… У мене 89 дільниць, і вони дуже великі. Там десь по 6 тисяч голосів, і треба багато часу, щоб порахувати голоси, - виправдався Новошицький.

За його словами, за законом він може приймати протоколи до "12 грудня" (насправді листопада), але в комісії планують встигнути до 2 листопада.

Після цього Новошицький пішов приймати скандальну 303 дільницю. Але Майсурадзе не встиг дочитати, скільки було видано бюлетенів на дільниці, як на сходах знову почалася штовханина. До ОВК прийшов кандидат від УДАРу Олександр Юраков у супроводі широкоплечих хлопців та кандидата-списочника Ярослава Місяця.

Свого часу Місяць був кандидатом у мери Ірпеня від УДАРу, а тепер іде 51 номером списку партії. Всю виборчу кампанію Місяць працював в одній команді з Юраковим, і був в епіцентрі всіх подій.

Тепер кандидати прийшли подати скаргу на результат по 303 дільниці. Це викликало велике збурення серед людей Мельника.

- Ну, де ті журналісти, хай знімуть оце неподобство! Хай спитають, що це за люди, - кричали вони з задніх рядів.

- Ми просто хочемо зареєструвати скаргу, - парирував їм Місяць.

Широкоплечі хлопці Юракова стали змикатися навколо нього в ланцюг, і відтісняти інших.

Однак за кілька хвилин "Беркут" знявся і пішов, а щит знову утворили люди Юракова.

Після хвилин 15 суперечок ударівцям таки вдалося зареєструвати свою скаргу і добитися перерахунку голосів.

- Дивно, як вони збираються виявити вкинені бюлетені. Їх же явно ніхто не помітив спеціальними знаками, - здивувався діям ударівців Євген Жовтяк.

Втім, добившись свого, ударівці звільнили приміщення. Дихати одразу стало легше. На годиннику було за північ. Дехто з членів комісій просто плакав, дехто спав на сходах над мішком бюлетенів. Дехто втратив терпіння і пішов додому.

За інформацією УП, прийом завершився о 4 ночі. У вівторок комісії поновила роботу об 11 ранку. Незважаючи на те, що внизу знову було повно хлопців спортивної статури, роботі ОВК вже ніхто не заважав, і все проходило тихо-мирно.

Як розповів УП один з кандидатів, вночі в коридор вийшов Новошицький і повідомив, що перемагає Кутовий. Він також сказав, що рахуватимуть все як є.

- Звісно, Новошицький, як більшість у комісіях, людина Мельника. Але на нього могли натиснути. Адже цей хлопець займається тендерними закупівлями в академії, на яких чомусь постійно виграють фірми, оформлені на родичів Мельника. І правоохоронці це знають, і значить могли на нього натиснути, - розповів один зі співрозмовників УП.

За його словами, Петро Мельник давно набрид однопартійцям. Конфлікт почався після того, як Микола Азаров виставив кандидатуру на мера Ірпіня, і доручив Мельнику забезпечити перемогу. Мельник багато попрацював, але зробив так, що кандидат Азарова прийшов другим, а кандидат самого Мельника – першим. Після цього Азаров, за чутками, начебто приїхав в Ірпінь, і наказав "порахувати як треба".

Мельник обурився. Навіть на 2 дні зібрав майдан на знак протесту. Але так же швидко і забрав. Після цього стосунки Мельника і прем’єра були зіпсовані. І Мельника взагалі не хотіли бачити ні в списку, ні в мажоритарці Партії регіонів, доки він не вийшов на голову податкової Олександра Клименка, а через нього - на Сім'ю.

Відтак, цілком імовірно, що влада не буде сприяти обранню Мельника в парламент.

Сам Петро Мельник в коментарі "Публічним людям" заявив, що готовий привітати переможця.

- Наскільки, я розумію, там перемагає Кутовий. Я не знаю, хто він, ніколи з ним не зустрічався, але це вибір людей. Як вони проголосували, так і буде. Скажу тільки, що голосували не за нього особисто, а за "Батьківщину". Вони там могли хоч мавпу виставити, - заявив він.

В 95 окрузі перемагає В'ячеслав Кутовий. Фото з Facebook кандидата

 

Справді ні Кутового, ні Юракова досі не знали в окрузі. Їх результати – це наслідок високого рейтингу "Батьківщини" і УДАРУ. Свого часу Юраков відкритим текстом заявляв, що Кутовий – це людина керівника місцевого керівника "Фронту змін", а той начебто на короткій нозі з губернатором Київщини Анатолієм Присяжнюком. 

Але Юраков – теж не з вулиці хлопець. Як відомо, він є акціонером підприємства Ріната Ахметова та близький до Антона Пригодського.

Співрозмовники УП не виключають, що на комісію тепер більший вплив має не сам Мельник, а губернатор Київщини. І багато в чому від його волі може залежати результат виборів.

- За результатами паралельного підрахунку, переміг Кутовий. Але відрив від Юракова невеликий, можуть і поправити. Мельника, здається, злили. Якщо він зараз не знайде нового покровителя, - каже співрозмовник УП серед кандидатів у депутати в окрузі.

Станом на 17 годину в 95 окрузі опрацьовано лише 33,7 там ще лідирує Петро Мельник з результатом 29.5%. Він випереджає на 2 тисячі Вячеслава Кутового, який має 23.8%. У Олександра Юракова - 19.6%.

Інтрига залишається… Але, судячи з учорашніх подій, схоже, що регіони здали Мельника.

Навряд чи б міліція терпіла на дільниці бритоголових, якби не мала відповідної команди зверху. І навряд чи якби Мельник був фаворитом, його людям би заважали здати протоколи. Команада "не чіпати" йшла явно з вищих кабінетів. Можливо, це був сигнал Кутовому, що якщо він не піде на певні умови, то переможе інший кандидат.

Втім люди Мельника в комісіях лишаються людьми Мельника.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде